Składniki:
- młody szpinak 1 garść
- rukola 1 garść
- kapusta pakchoi 1 szt.
- pomidorki koktajlowe 8szt.
- melon 150g
- kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka 2 garście
Kuleczki ziemniaczane:
- Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella 300g
- jajko 1szt.
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- papryka ostra mielona ¼ łyżeczki
- bułka tarta 2 łyżki
- sezam biały i czarny 2 łyżki
- bułka tarta 4 łyżki
Wykonanie:
Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć
w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Sos winegret:
- musztarda francuska 2 łyżki
- oliwa z oliwek 150ml
- ocet winny 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- płatki chili ¼ łyżeczki
- koperek ½ pęczka
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki:
Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.
Smacznego!
Dominika Szalek
Specjalista ds. PR