Zaplanuj menu z wyprzedzeniem
Menu na każdy dzień warto planować z wyprzedzeniem i uwzględnić rekomendowane 5 porcji warzyw i owoców. Łącznie powinniśmy ich spożywać min. 400 gram dziennie, najlepiej, by składały się one na 3 porcje warzyw i 2 owoców. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, który ma właściwości zbliżone do owoców lub warzyw, z których powstał.
Zacznij do śniadania
Owoc lub szklankę soku warto spożyć do śniadania. Owoce i soki, które z nich powstają, to bogate źródło witamin, minerałów i błonnika (soki mętne). Jedno średniej wielkości jabłko, lub porcja soku jabłkowego (200 ml) zapewnia 220 mg potasu oraz od 50 do 100 mg polifenoli, z kolei szklanka soku pomarańczowego zabezpieczy ok. 50 – 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Warzywa do każdego posiłku
Zgodnie z rekomendacjami żywieniowymi warzywa powinny stanowić większość każdego spożywanego posiłku. Mogą stanowić dodatek do posiłku lub być jego głównym składnikiem. Można też sięgnąć po szklankę soku warzywnego. Niezależnie od formy, należy dbać o nawyk dołączania warzyw do każdego posiłku.
Zawsze pod ręką
Warzywa i owoce warto też traktować jako wartościowe przekąski stanowiące element zbilansowanej diety. Pokrojone w słupki czy cząstki warzywa i owoce, czy kartonik soku powinny nam towarzyszyć każdego dnia w pracy, podróży czy szkole.
Dobre nawyki od najmłodszych lat
Warto dawać przykład i uczyć prawidłowych nawyków również dzieci, aby wyrobiły w sobie prawidłowe nawyki żywieniowe na przyszłość. Możemy podawać dzieciom owoce czy warzywa w różnej formie, tak aby ich zaciekawić, nauczyć smaków. Ważne, aby warzywa lub owoce towarzyszyły każdemu posiłkowi. Jeśli nie mamy ich akurat pod ręka – z łatwością można je zamienić na szklankę soku, która idealnie zastępuje jedną z porcji warzyw i owoców każdego dnia.
Marta Gryglewicz
Account Manager