Istniej± techniki kulinarne, które sprawiaj±, ¿e wszystko z miejsca staje siê smaczniejsze. Obok sma¿enia, które przy okazji czêsto obni¿a warto¶æ od¿ywcz± produktów, kluczem do bogatego aromatu dañ jest grillowanie. S³oneczna aura, z ma³ymi przerwami, bêdzie towarzyszyæ nam a¿ do koñca wakacji, dlatego warto dowiedzieæ siê jakie smako³yki z grilla wyczarowaæ mo¿emy w najbli¿szych miesi±cach.
Majowe pocz±tki
Maj to miesi±c, w którym wiêkszo¶æ ro¶lin dopiero rozpoczyna etap intensywnego wzrostu. W tym miesi±cu zdecydowanie lepiej postawiæ na dania miêsne, eksperymentuj±c z nowymi smakami. Sezonowym i pe³nym witamin dodatkiem do tre¶ciwych potraw bêd± sa³atki ze ¶wie¿ych i m³odych warzyw, takich jak pierwszy szczaw czy delikatna botwinka.
Nie mo¿na zapomnieæ równie¿ o warzywach dostêpnych praktycznie przez ca³y rok. Doskona³± propozycj± na grilla s± ziemniaki, które choæ proste, stwarzaj± nieograniczone mo¿liwo¶ci kulinarne. Ziemniaka wystarczy doprawiæ ulubionymi dodatkami i przyprawami, w zale¿no¶ci od tego, czy wolimy smaki ostrzejsze, czy ³agodniejsze. Sk³adniki, takie jak chili, czosnek, ¶wie¿y tymianek, cebula, koperek i pieprz mieszamy z ³y¿eczk± miêkkiego mas³a, którym wype³niamy niewielkie naciêcia. Nastêpnie ca³o¶æ zawijamy w foliê aluminiow±, k³adziemy na grilla i voilà. Ziemniaczane delicje w takiej postaci najlepiej komponuj± siê z wszelkiego rodzaju sosami, dipami oraz, przeze wszystkim, z klasycznym gzikiem. Zaraz po zdjêciu folii mo¿emy posypaæ ziemniaki utartym na drobnych oczkach serem, który stworzy na nich apetyczn± i szybko topi±c± siê pierzynkê.
W czerwcu na bogato
Oficjalny pocz±tek lata zobowi±zuje, dlatego w czerwcu mo¿emy zaszaleæ tak w kuchni tradycyjnej, jak i podczas pichcenia pod chmurk±. To w³a¶nie w tym miesi±cu nasze potrawy z grilla mo¿emy wzbogaciæ o broku³y, cukiniê, kalafiora oraz m³ode ziemniaki, serwowane z mas³em i koperkiem.
- Zielon± delicj± bez w±tpienia stanie siê bób z grilla. M³ode, zielone str±czki, które mo¿emy zrywaæ ju¿ w czerwcu, myjemy dok³adnie pod bie¿±c± wod± oraz opiekamy na grillu po kilka minut z ka¿dej strony. Nastêpnie wyjmujemy ziarenka, przyprawiamy odrobin± soli oraz ¶wie¿o zmielonym czarnym pieprzem oraz obsypujemy du¿ymi wiórkami sera ¿ó³tego – mówi Ewa Poliñska, ekspert MSM Moñki. Dla smaku warto dodaæ kilka kropli octu balsamicznego lub klasycznego sosu vinegret. Grillowany bób mo¿e by¶ podawany jako osobna przystawka lub stanowiæ na przyk³ad dope³nienie dañ rybnych.
Lipcowa wykwintno¶æ
Kulminacja grillowego sezonu pozwala na pewn± dozê fantazji. Kiedy ju¿ pierwszy apetyt na potrawy z lekkim, dymnym aromatem zosta³ zaspokojony, nadesz³a pora na wypróbowanie bardziej finezyjnych propozycji. Jakie warzywa najlepiej wkomponowaæ w jad³ospis w lipcu? Po pierwsze – groszek cukrowy. Swoj± delikatn± s³odycz± idealnie prze³amuje smak wyrazistych przypraw. Przygotowany analogicznie, jak bób, oraz posypany listkami ¶wie¿ej miêty lub bazylii stanowi doskona³y dodatek do grillowanego kurczaka w marynacie tymiankowej, udekorowanego plastrem szynki prosciutto i drobnymi kostkami sera ¿ó³tego. Jak jeszcze mo¿na rozpie¶ciæ podniebienie dziêki potrawom przygotowywanym na grillu? – Lipiec to tak¿e pocz±tek sezonu na buraki. To na wskro¶ polskie warzywo dziêki zaledwie kilku dodatkom odkryje swoje wykwintne oblicze. Marynowane w occie balsamicznym z czosnkiem, rozmarynem, chili, bazyli±, sza³wi±, tymiankiem i majerankiem, a nastêpnie zgrillowane plastry buraków wraz z ¿ó³tym serem stworz± barwn± i aromatyczn± alternatywê dla w³oskiej sa³atki caprese – podpowiada Ewa Poliñska, ekspert MSM Moñki.
Kolorowy sierpieñ
Czaj±ca siê za rogiem jesieñ to przede wszystkim czas warzyw dyniowatych. Bak³a¿an, cukinia czy patison s± wprost stworzone do grillowania i z pewno¶ci± ka¿dy domowy kucharz zna co najmniej kilkana¶cie sposobów ich przyrz±dzania. Drugim przepysznym dodatkiem do upichcenia na ruszcie jest kukurydza. Ponadto sierpniowe dni przynosz± pierwsze zbiory papryki. Rutynowo dodawane do szasz³yków mog± zagraæ tak¿e pierwsze skrzypce w naszym grillowym menu. Wy¶mienicie smakuj± w wersji nadziewanej, wype³nione aromatycznym farszem z mielonego miêsa baraniego i doprawione ¶wie¿ym rozmarynem oraz posypane utartym serem typu gouda. Choæ sw± form± przypominaj± nieco tradycyjne go³±bki, to faszerowane papryki, dla odmiany, mo¿na serwowaæ zarówno z sa³atkami, ry¿em, jak równie¿ aromatycznym i prostym dipem, przygotowanym z natki pietruszki, koperku, szczypiorku i kilku ³y¿ek kwa¶nej ¶mietany lub jogurtu greckiego.
Wiêcej kulinarnych inspiracji zarówno na sezon grillowy, jak i na inne pory roku znale¼æ mo¿na na www.msm-monki.pl.
Grillowane papryki z pikantnym farszem
Sk³adniki:
- 3 ¶wie¿e papryki kolorowe
- 600 g mielonej baraniny (mo¿na zast±piæ innym miêsem, np.: wieprzowo-wo³owym)
- 1,5 ³y¿eczki p³atków chili
- 2 ga³±zki ¶wie¿ego rozmarynu
- 300 g sera ¿ó³tego Gouda MSM Moñki
- sól do smaku
Wykonanie:
Paprykê umyæ, przekroiæ wzd³u¿ na pó³ i wydr±¿yæ gniazda nasienne. Ser ¿ó³ty zetrzeæ na tarce, na grubych oczkach i po³owê wymieszaæ z miêsem. Dodaæ równie¿ posiekany rozmaryn, p³atki chili, sól do smaku i ca³o¶æ wymieszaæ. Tak przygotowanym farszem lu¼no (nie ubijaj±c) wype³niæ po³ówki papryk. Posypaæ pozosta³ym serem i grillowaæ na wolnym ogniu pod przykryciem.
Podawaæ z bagietk± pszenn±.
Smacznego!
Magdalena Brzêczek
M³odszy Specjalista ds. PR