Sara E. Hamadyk (25 l.) za barem pracuje od 3 lat. Pochodzi ze Świnoujścia, jest szefową baru w Bibenda Bar & Restaurant w Warszawie. Szlify w zawodzie zdobywała w lokalach w Poznaniu. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.
W półfinale World Class Poland Sara zajęła drugie miejsce w klasyfikacji i jako jedyna kobieta wśród barmanów zakwalifikowała się do finału. Otrzymała wysokie noty za technikę, kreatywność i przygotowane koktajle, ale szczególnie zachwyciła jurorów sposobem prezentacji zadań konkursowych.
O swojej przygodzie z World Class mówi: „Półfinałowy challenge był bardzo wymagający, ale jednocześnie poziom przygotowania uczestników oraz ich kreatywność i różnorodność zaskoczyła chyba każdego z nas. Prestiż samego udziału w półfinale to już coś pięknego, a awans do szczęśliwej trzynastki to spełnienie marzeń. Zwłaszcza gdy towarzyszy temu tyle wspaniałych emocji i energii od innych zawodników”.
Na ostatniej prostej do tytułu polskiego Barmana Roku World Class Poland 2017 Sara rywalizować będzie z barmanami z Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Oprócz prestiżowego tytułu, zwycięzca konkursu otrzyma przepustkę do udziału w globalnym konkursie World Class w Meksyku, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami z 60 państw.
W półfinale eliminacji, który odbył się w pierwszej połowie kwietnia w Łodzi, konfrontacja barmańskich talentów obejmowała przygotowanie dwóch koktajli serwowanych przed (apéritif) i po posiłku (digestif). W każdej z dwóch konkurencji sędziowie przyznawali do 30 punktów odpowiednio za technikę, prezentację, kreatywność i sam koktajl oraz do 20 punktów za sposób podejmowania gości (hospitality) i 10 – za dobór alkoholu. W jury zasiedli m.in. zwycięzca pierwszej, światowej edycji World Class (2009 r.) – Aristotelis Papadopoulos i globalna ambasadorka marki Tanqueray No. TEN – Stephanie Jordan.
Polscy barmani w eliminacjach do światowego konkursu World Class rywalizują po raz trzeci. W 2016 roku na finał w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński, a rok wcześniej w Kapsztadzie wystartował Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.
World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii.
Dodatkowe informacje na temat World Class
World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland
Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com
Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com
Kontakt dla mediów:
HELLO PR: Katarzyna Kielar, tel.: +48 608 616 990, e-mail: Katarzyna.Kielar@hellopr.pl
DIAGEO
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.
Diageo Reserve
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Cîroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a motto firmy brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.
DIAGEO RESERVE WORLD CLASS
Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.
Brawo dziewczyno, jesteś śliczna, zdolna, sprytna i mądra. POWODZENIA !!
Nie znam tej Pani, ale gratuluję i z całego serducha życzę dalszych sukcesów.
"Ruda Czyni Cuda" i w to trzeba bardzo wieżyć że wyląduje dziewczyna na podium w Meskyku i wtedy co niektórym kopara opadnie. Trzymam kciuki za dziewczyne, zreszta nie tylko JA
A jak to się ma do uUstawya z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi? Dz.U. 1982 nr 35 poz. 230
Brawo! śliczna dziewczyna
kto dzis 3 punkty ma wspaniala wyspiarzy gra hej tra la la
W obecnie mocno poligamicznych czasach to nic zlego nawet malzenstwa sie wymieniaja jesli potrzebuja bo i tak sie zdarza
ŁADNA TO ONA NIE JEST -ale spryt i zdolności do robienia drinków to ona -trzymamy kciuki- dlatego, że jest ze Świnoujścia. Ale dla kobiety cóż to za zawód, dopóki jest młoda to jeszcze. Dziewczyno staraj sie zdobyć bardziej konkretny zawód-powodzenia !!
no zawód na przyszłość dla dziewczyny to raczej nie jest...ale przygoda owszem !
Gdybym miał żonę pracująca w takim zawodzie, to. ..hm... nie czułbym się zbyt dobrze. Kobieta poddawana jest w takim środowisku różnym, nie harmonizującym z jej godnością i charakterem bodźcom. (Urodziwa kobieta).
Brawo Sara gratki
Sliczna..
Brawo Sara!! trzymamy kciuki za Meksyk!!
3 lata za barem i mistrzostwa świata? Hmmm gratulacje
Ryżawa jakaś
GRATULACJE SARA ZDOLNA RUDA BABECZKA I DO TEGO ŚLICZNA POWODZENIA
Brawo Sara!