Przepis to podstawa
Choæ wydaje siê to oczywiste, podstaw± udanego wypieku jest – przepis. Przygotowuj±c nasze ¶wi±teczne przysmaki, powinni¶my w pierwszej kolejno¶ci zadbaæ o to, by wszystkie sk³adniki w nim wyszczególnione, wystêpowa³y dok³adnie w takich proporcjach, jakie s± w nim zalecane. Dlatego musimy dok³adnie odmierzaæ wszystkie sk³adniki – nie tylko „na oko”. Mo¿emy zaopatrzyæ siê w tym celu w wagê kuchenn± i miarki. Dziêki temu zyskamy pewno¶æ, ¿e w przygotowywanym wypieku znalaz³o siê dok³adnie tyle m±ki czy cukru, ile zaleca³a receptura. W innym wypadku, grozi nam kulinarna katastrofa!
Dobrze wymieszane
Starannie mieszajmy wszystkie suche sk³adniki, które dodajemy do ciasta. Starajmy siê to robiæ delikatnie, ale dok³adnie. Dziêki temu nasze ciasto zyska odpowiedni± konsystencjê.
W formie
By ciasto dobrze siê wypiek³o, wa¿na jest forma do pieczenia – powinni¶my j± wcze¶niej lekko nat³u¶ciæ, nastêpnie oprószyæ bu³k± tart± lub m±k±, a na koñcu wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Wype³niajmy formê w 2/3 przygotowanym ciastem, które wk³adamy do piekarnika. Pamiêtajmy, ¿e pod wp³ywem temperatury zacznie ono „rosn±æ”.
Gor±ce pieczenie
W jakiej temperaturze powinni¶my piec nasze ¶wi±teczne ciasta? Wszystko zale¿y od tego, co przygotowujemy. ¦rednia temperatura nagrzania piekarnika to zwykle 200–220°C. Mocno nagrzany piekarnik osi±ga temperaturê od 220-240°C. Jak mo¿emy sprawdziæ, czy ciasto ju¿ jest gotowe? Wystarczy, ¿e wykorzystamy do tego wyka³aczkê lub cienki, drewniany patyczek. Je¿eli po wyci±gniêciu go z ciasta wci±¿ bêdzie on „czysty”, bêdzie to oznacza³o, ¿e ciasto jest ju¿ dobrze wypieczone i powinni¶my je wyci±gn±æ z piekarnika. W przeciwnym razie zrobi siê ono zbyt suche.
Chwila och³ody
Nim zaczniemy kroiæ nasze wypieki i czêstowaæ nimi go¶ci, odczekajmy przynajmniej 20 minut, by ciasto mia³o czas „odpocz±æ”. Pamiêtajmy te¿, ¿e wiêkszo¶æ ciast musi przed podaniem ca³kiem ostygn±æ.
Wielkanocne dekoracje
Do przyozdobienia ¶wi±tecznych tortów, wykorzystajmy drobne cukierki, suszone owoce, migda³y, orzechy czy gotowe dekoracje do ciast. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt wart jest dodatkowej pracy.
Piana lekka jak chmurka
Je¿eli w przepisie musimy wykorzystaæ ubite bia³ko, najpierw doprowad¼my jajko do temperatury pokojowej. By piana by³a delikatnie puszysta i lekka, dodajmy kilka kropel z cytryny lub octu, albo te¿ szczyptê soli lub cukru.
Biszkoptowo
W przypadku przygotowywania ciast na biszkopt, nale¿y odpowiednio przygotowaæ m±kê, tzn. „napowietrzyæ” j±. Jak to zrobiæ? Wystarczy przesiaæ j± przez grube sitko albo bardzo delikatnie wymieszaæ przed odmierzeniem.