POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Pi±tek [14.04.2017, 20:00:02] • Polska

Wielkanocne pieczenie, czyli proste i uniwersalne sposoby na s³odkie ¦wiêta

Wielkanocne pieczenie, czyli proste i uniwersalne sposoby na s³odkie ¦wiêta

fot. S³awomir Ryfczyñski

¦wiêta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobraziæ sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrak³o pachn±cych i smakowitych wypieków. Wszystkich, którzy obawiaj± siê o swoje kulinarne umiejêtno¶ci, uspokajamy – istnieje kilka sprawdzonych pomys³ów na to co zrobiæ, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyci³y resztê domowników. Na Wielkanoc… upiecz bliskim rado¶æ!

Przepis to podstawa

Choæ wydaje siê to oczywiste, podstaw± udanego wypieku jest – przepis. Przygotowuj±c nasze ¶wi±teczne przysmaki, powinni¶my w pierwszej kolejno¶ci zadbaæ o to, by wszystkie sk³adniki w nim wyszczególnione, wystêpowa³y dok³adnie w takich proporcjach, jakie s± w nim zalecane. Dlatego musimy dok³adnie odmierzaæ wszystkie sk³adniki – nie tylko „na oko”. Mo¿emy zaopatrzyæ siê w tym celu w wagê kuchenn± i miarki. Dziêki temu zyskamy pewno¶æ, ¿e w przygotowywanym wypieku znalaz³o siê dok³adnie tyle m±ki czy cukru, ile zaleca³a receptura. W innym wypadku, grozi nam kulinarna katastrofa!

Dobrze wymieszane


Starannie mieszajmy wszystkie suche sk³adniki, które dodajemy do ciasta. Starajmy siê to robiæ delikatnie, ale dok³adnie. Dziêki temu nasze ciasto zyska odpowiedni± konsystencjê.

W formie

By ciasto dobrze siê wypiek³o, wa¿na jest forma do pieczenia – powinni¶my j± wcze¶niej lekko nat³u¶ciæ, nastêpnie oprószyæ bu³k± tart± lub m±k±, a na koñcu wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Wype³niajmy formê w 2/3 przygotowanym ciastem, które wk³adamy do piekarnika. Pamiêtajmy, ¿e pod wp³ywem temperatury zacznie ono „rosn±æ”.

Gor±ce pieczenie

W jakiej temperaturze powinni¶my piec nasze ¶wi±teczne ciasta? Wszystko zale¿y od tego, co przygotowujemy. ¦rednia temperatura nagrzania piekarnika to zwykle 200–220°C. Mocno nagrzany piekarnik osi±ga temperaturê od 220-240°C. Jak mo¿emy sprawdziæ, czy ciasto ju¿ jest gotowe? Wystarczy, ¿e wykorzystamy do tego wyka³aczkê lub cienki, drewniany patyczek. Je¿eli po wyci±gniêciu go z ciasta wci±¿ bêdzie on „czysty”, bêdzie to oznacza³o, ¿e ciasto jest ju¿ dobrze wypieczone i powinni¶my je wyci±gn±æ z piekarnika. W przeciwnym razie zrobi siê ono zbyt suche.

Chwila och³ody

Nim zaczniemy kroiæ nasze wypieki i czêstowaæ nimi go¶ci, odczekajmy przynajmniej 20 minut, by ciasto mia³o czas „odpocz±æ”. Pamiêtajmy te¿, ¿e wiêkszo¶æ ciast musi przed podaniem ca³kiem ostygn±æ.

Wielkanocne dekoracje

Do przyozdobienia ¶wi±tecznych tortów, wykorzystajmy drobne cukierki, suszone owoce, migda³y, orzechy czy gotowe dekoracje do ciast. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt wart jest dodatkowej pracy.

Piana lekka jak chmurka


Je¿eli w przepisie musimy wykorzystaæ ubite bia³ko, najpierw doprowad¼my jajko do temperatury pokojowej. By piana by³a delikatnie puszysta i lekka, dodajmy kilka kropel z cytryny lub octu, albo te¿ szczyptê soli lub cukru.

Biszkoptowo

W przypadku przygotowywania ciast na biszkopt, nale¿y odpowiednio przygotowaæ m±kê, tzn. „napowietrzyæ” j±. Jak to zrobiæ? Wystarczy przesiaæ j± przez grube sitko albo bardzo delikatnie wymieszaæ przed odmierzeniem.

Anna Trela


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ 🇵🇱 11 Listopada 2025: Piknik Kawaleryjski – Basen Pó³nocny: od 13.30 do 16.00! Pokazy kawalerii, sprzêt 8. Flotylli Obrony Wybrze¿a, koncerty, ognisko z kie³baskami i grochówka wojskowa. Polana przy ul. Jachtowej 🇵🇱 Koncert „Ponad Granicami” – „Sanktuarium Chrystusa Króla” (Plac Ko¶cielny 1): godz. 19:00 ■ W kolejnych tygodniach tunel bêdzie równie¿ wy³±czany z ruchu w nastêpuj±cych terminach: - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odby³y siê Mistrzostwa ¦wiata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romañska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. w¶ród Polek ■ Przejedziemy ca³± S3! Dwujezdniowa ekspresówka od ¦winouj¶cia a¿ do granicy z Czechami! ■ W niedzielê 26 pa¼dziernika 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - ¦winouj¶cie na Rowery. Organizatorami wydarzenia s± Urz±d Miasta ¦winouj¶cie oraz O¶rodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mie¶cie odbêdzie siê po raz 24. Trasa dostêpna jest na za³±czonej mapie. Rowerzy¶ci bêd± mieli do pokonania dystans o d³ugo¶ci ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie oko³o 30 minut ■