POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Pi±tek [14.04.2017, 20:00:02] • Polska

Wielkanocne pieczenie, czyli proste i uniwersalne sposoby na s³odkie ¦wiêta

Wielkanocne pieczenie, czyli proste i uniwersalne sposoby na s³odkie ¦wiêta

fot. S³awomir Ryfczyñski

¦wiêta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobraziæ sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrak³o pachn±cych i smakowitych wypieków. Wszystkich, którzy obawiaj± siê o swoje kulinarne umiejêtno¶ci, uspokajamy – istnieje kilka sprawdzonych pomys³ów na to co zrobiæ, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyci³y resztê domowników. Na Wielkanoc… upiecz bliskim rado¶æ!

Przepis to podstawa

Choæ wydaje siê to oczywiste, podstaw± udanego wypieku jest – przepis. Przygotowuj±c nasze ¶wi±teczne przysmaki, powinni¶my w pierwszej kolejno¶ci zadbaæ o to, by wszystkie sk³adniki w nim wyszczególnione, wystêpowa³y dok³adnie w takich proporcjach, jakie s± w nim zalecane. Dlatego musimy dok³adnie odmierzaæ wszystkie sk³adniki – nie tylko „na oko”. Mo¿emy zaopatrzyæ siê w tym celu w wagê kuchenn± i miarki. Dziêki temu zyskamy pewno¶æ, ¿e w przygotowywanym wypieku znalaz³o siê dok³adnie tyle m±ki czy cukru, ile zaleca³a receptura. W innym wypadku, grozi nam kulinarna katastrofa!

Dobrze wymieszane


Starannie mieszajmy wszystkie suche sk³adniki, które dodajemy do ciasta. Starajmy siê to robiæ delikatnie, ale dok³adnie. Dziêki temu nasze ciasto zyska odpowiedni± konsystencjê.

W formie

By ciasto dobrze siê wypiek³o, wa¿na jest forma do pieczenia – powinni¶my j± wcze¶niej lekko nat³u¶ciæ, nastêpnie oprószyæ bu³k± tart± lub m±k±, a na koñcu wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Wype³niajmy formê w 2/3 przygotowanym ciastem, które wk³adamy do piekarnika. Pamiêtajmy, ¿e pod wp³ywem temperatury zacznie ono „rosn±æ”.

Gor±ce pieczenie

W jakiej temperaturze powinni¶my piec nasze ¶wi±teczne ciasta? Wszystko zale¿y od tego, co przygotowujemy. ¦rednia temperatura nagrzania piekarnika to zwykle 200–220°C. Mocno nagrzany piekarnik osi±ga temperaturê od 220-240°C. Jak mo¿emy sprawdziæ, czy ciasto ju¿ jest gotowe? Wystarczy, ¿e wykorzystamy do tego wyka³aczkê lub cienki, drewniany patyczek. Je¿eli po wyci±gniêciu go z ciasta wci±¿ bêdzie on „czysty”, bêdzie to oznacza³o, ¿e ciasto jest ju¿ dobrze wypieczone i powinni¶my je wyci±gn±æ z piekarnika. W przeciwnym razie zrobi siê ono zbyt suche.

Chwila och³ody

Nim zaczniemy kroiæ nasze wypieki i czêstowaæ nimi go¶ci, odczekajmy przynajmniej 20 minut, by ciasto mia³o czas „odpocz±æ”. Pamiêtajmy te¿, ¿e wiêkszo¶æ ciast musi przed podaniem ca³kiem ostygn±æ.

Wielkanocne dekoracje

Do przyozdobienia ¶wi±tecznych tortów, wykorzystajmy drobne cukierki, suszone owoce, migda³y, orzechy czy gotowe dekoracje do ciast. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt wart jest dodatkowej pracy.

Piana lekka jak chmurka


Je¿eli w przepisie musimy wykorzystaæ ubite bia³ko, najpierw doprowad¼my jajko do temperatury pokojowej. By piana by³a delikatnie puszysta i lekka, dodajmy kilka kropel z cytryny lub octu, albo te¿ szczyptê soli lub cukru.

Biszkoptowo

W przypadku przygotowywania ciast na biszkopt, nale¿y odpowiednio przygotowaæ m±kê, tzn. „napowietrzyæ” j±. Jak to zrobiæ? Wystarczy przesiaæ j± przez grube sitko albo bardzo delikatnie wymieszaæ przed odmierzeniem.

Anna Trela


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielê, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w ¿ycie nowy roczny rozk³ad jazdy poci±gów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowo¶ci poprawiaj±cych mo¿liwo¶æ dojazdów do szkó³ i uczelni czy pracy, a tak¿e u³atwiaj±cych podró¿owanie po regionie. Szczecin-¦winouj¶cie pó¼nym wieczorem. Na trasie Szczecin–¦winouj¶cie w nowym rozk³adzie jazdy pozostan± uruchomione w czerwcu br. pó¼nowieczorne po³±czenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny poci±g ze Szczecina do ¦winouj¶cia okaza³ siê sporym sukcesem, gdy¿ codziennie z tego po³±czenia korzysta przeciêtnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych poci±gów w godzinach porannych, a wczesnoporanne poci±gi ze ¦winouj¶cia do Szczecina bêd± kursowa³y codziennie, czyli w terminie rozszerzonym wzglêdem obecnego rozk³adu jazdy. Pozwoli to mieszkañcom i turystom tak¿e w weekendy i ¶wiêta dojechaæ m.in. do Szczecina D±bia na przesiadki do poci±gów dalekobie¿nych wyje¿d¿aj±cych ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i poci±g Pendolino). £±cznie na trasie Szczecin–¦winouj¶cie w nowym rozk³adzie jazdy w dni robocze uruchamianych bêdzie 14 par poci±gów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, ¿e przez wiêksz± czê¶æ dnia poci±gi na tej trasie kursowaæ bêd± co godzinê ■ ¦winouj¶cie: 38-latek z powiatu kamieñskiego krad³ logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkana¶cie pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zg³oszenia. Straty dotycz± g³ównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat by³ jednocze¶nie czê¶ci± czujnika jednego z systemów wspomagaj±cych. Policja zatrzyma³a 38-latka i wci±¿ przyjmuje zg³oszenia od w³a¶cicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znika³y znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wy¿szej klasy warto¶æ takich elementów potrafi byæ wyj±tkowo wysoka. Kradzie¿e odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiañskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zg³osi³o siê ju¿ kilkana¶cie osób, choæ liczba poszkodowanych mo¿e byæ wiêksza. Sprawca zosta³ namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieñskiego trafi³ do policyjnego aresztu ■