iswinoujscie.pl • Niedziela [02.04.2017, 17:39:08] • Polska
Pikantne pappardele dla dwojga, wyraziste spaghetti dla całej rodziny
fot. Organizator
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje dwa męskie dania: Diabelskie Pappardelle idealne na kolację we dwoje oraz Spaghetti z chorizo, którego z pewnością chętnie spróbuje cała rodzina. Radzi też, jak wykorzystać potencjał suchych przypraw, oraz jak zredukować alkohol w potrawach.
Diabelskie Pappardelle
POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Pappardelle
1 opakowanie
• cienko pokrojona polędwica wołowa 300g
• masło 20g
• duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
• koniak (lub brandy / burbon) 90ml
• chili 2 - 3 dobre szczypty
• śmietana 36% 300ml
• sól i pieprz do smaku
• natka pietruszki lub szałwia do posypania
• parmezan (opcjonalnie)
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
2. W międzyczasie…
Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.
Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.
3. To już prawie meta!
Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.
Brawo! Przygotowałeś niezwykłe danie. Śmiało! Podaj na stół!
fot. Organizator
Spaghetti z chorizo w pomidorach
POTRZEBUJESZ:
•Makaron Lubella Spaghetti 500g
• chorizo 300g
• olej rzepakowy do smażenia
•duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
• czosnek drobno posiekany 2 ząbki
• papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 sztuka
• wędzona papryka 1 łyżeczka
• oregano ½ łyżeczki
• koncentrat pomidorowy Łowicz 100g
• pomidory krojone Łowicz 1 puszka (400g)
• czarne oliwki 50g
• świeże oregano do podania
• parmezan
Czas przygotowania: 45 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
W szerokim garnku przesmaż chorizo, aż będzie chrupiące. Dodaj do niego cebulę, paprykę oraz czosnek, i poczekaj aż się zeszklą. Następnie do garnka wrzuć zioła i wędzoną paprykę. Smaż jeszcze wszystko razem przez ok. 12 minut, aby wydobyć z nich aromat. Potem dodaj koncentrat i rozgniecione widelcem pomidory oraz 300ml wody.
2. Jesteś na półmetku…
Całość duś ok. 20-30 minut. Następnie dodaj do sosu czarne oliwki i dopraw go solą i pieprzem.
3. To już prawie meta!
Makaron Lubella gotuj 8 minut. Wymieszaj go z przygotowanym sosem. Gotowe danie posyp oregano oraz parmezanem.
I już gotowe! Możesz podać pyszny makaron swojej rodzinie!
Anna Dziemidowicz
Specjalista ds. komunikacji