POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [08.03.2017, 17:05:48] • Polska

Upiecz radość ukochanej… na Dzień Kobiet!

Upiecz radość ukochanej… na Dzień Kobiet!

fot. Organizator

Nie ma drugiego tak kobiecego święta jak to, które przypada 8 marca. Tego dnia każda kobieta zasługuje na to, by otrzymać wyjątkowe prezenty i życzenia. Drodzy Panowie – tego dnia to do Was należy, by przygotować coś specjalnego. Sposobów jest mnóstwo, a oprócz kolacji czy bukietu czerwonych róż, doskonale sprawdzić się mogą samodzielnie przygotowane… wypieki! Tartaletki, muffinki i chrupiące tarty? Dla prawdziwego mężczyzny nie ma nic prostszego!

Słodka bomba

W Dzień Kobiet śmiało można poszaleć z czekoladą! Świetnie sprawdzą się tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone. Aby przygotować ciasto, należy mąkę i cukier puder posiekać z Kasią, a do tego dodać jajko. Całość wkłada się na godzinę do lodówki. Jednak smak tartaletek skrywa się tak naprawdę w ich niezwykłym, czekoladowym kremie. Schłodzoną śmietankę ubija się na sztywno z cukrem pudrem, dodaje serek mascarpone i miksuje na masę. Polewa ciasteczek to cudowna, czekoladowa kąpiel. Zachwyt dam serca gwarantowany!

Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone


Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
jajko - 1 sztuka
cukier puder - 0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
śmietana 36% - 250 mililitrów
serek mascarpone - 250 gramów
cukier puder - 4 łyżki
gorzka czekolada - 1 opakowanie
śmietana 36% - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier puder siekamy z Kasią, dodajemy jajko i ugniatamy ciasto. Gdy utworzymy elastyczną kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
2. W tym czasie można przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki.
3. Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy, wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek. Przekładamy je do wysmarowanych Kasią i obsypanych mąką foremek na tartaletki, przygniatamy palcami i nakłuwamy widelcem.
4. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra-dół) przez ok. 10-15 minut w zależności od mocy piekarnika.
5. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem 3-5 łyżek śmietanki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekoladę wylewamy na upieczone i ostudzone ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
6. Następnie układamy na nich wiśnie i przykrywamy kremem z bitej śmietany i mascarpone. Tartaletki pięknie wyglądają przyozdobione wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!

Z owocami

Śliwki i orzechy świetnie sprawdzają się w kuchni, a najlepiej pasują jako dodatek do kruchej tarty. Pokrojona w kawałki będzie stanowić słodki, bardzo elegancki poczęstunek przygotowany z myślą o każdej z Pań. Ciasto na tartę przygotowuje się wcześniej, łącząc mąkę, cukier i posiekaną kostkę do pieczenia Kasia. Dodaje się żółtka, czasami wodę i wszystko zagniata, a na koniec odstawia na pół godziny do lodówki. Potem czas na bohaterów tarty – na wierzch kładziemy wspomniane śliwki i orzechy.

Tarta śliwkowo-orzechowa


Składniki:
mąka - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier trzcinowy - 50 gramów
żółtka jajek - 3 sztuki
białko jajka - 1 sztuka
śliwki - 600 gramów
cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
orzechy nerkowca - 200 gramów
bułka tarta - 3 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier łączymy z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i, jeśli ciasto jest zbyt suche, kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się, by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Z warzywami? Też na słodko!
Przepisy na słodkości wcale nie muszą być trudne! Udowadniają to niezwykle efektowne, marchewkowe muffinki. Warzywne, więc także oryginalne, a przy tym smaczne. Takie ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę.
Warzywa najpierw trzemy na tarce. Potem rozpuszczamy w rondelku kostkę do pieczenia Kasia. Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy z przestudzoną Kasią oraz startą marchewką. Na koniec dodajemy sypkie składniki i wszystko mieszamy. Muffinkową masę przekładamy do formy i pieczemy. Do dekoracji możemy wykonać lukier z cukru pudru i posypać całość zmielonymi pistacjami. Sekretem marchewkowych muffinek jest dodanie cynamonu – dzięki niemu będą cechowały się niesamowitym aromatem.

Muffinki marchewkowe

Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
mąka - 250 gramów
cukier - 125 gramów
jajka - 3 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
sól - 0.5 łyżeczek
cynamon - 1 łyżeczka
marchewka - 4 sztuki
cukier puder - 150 gramów
woda - 3 łyżki
pistacje posiekane - 25 gramów
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą marchewką.
4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok. 25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.
6. Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.

Zawijane z cynamonem

Propozycja dla bardziej zaawansowanych w kuchni to cynamonowe zawijańce. Te słodkie, przypominające drożdżówki przekąski staną się prawdziwym hitem. Ich tajemnica to wyjątkowe nadzienie, przygotowane z żurawiny, mielonego cynamonu i posiekanych migdałów. Aby uzyskać mocniejszy aromat, należy dodać do ciastek większą ilość skórki z cytryny. Smak zawijańcom nadaje cynamon. Im więcej, tym lepiej!
Cynamonowe zawijańce
Składniki:
mleko półtłuste - 300 mililitrów
Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
mąka - 700 gramów
suszone drożdże - 7 gramów
drobny cukier - 100 gramów
średnie jajko - 1 sztuka
skórka z 1 cytryny
mielony cynamon - 3 łyżeczki
żurawina - 125 gramów
posiekane migdały - 50 gramów
średnie jajko - 1 sztuka
cukier kryształ lub Demerara - 60 gramów
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść Kasię w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do letniej temperatury.
2. W osobnej misce dokładnie połącz 650 g mąki z drożdżami. W celu przygotowania rozczynu dodaj cukier, jajko i roztopioną Kasię z mlekiem i za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami ucierającymi (hakowymi) mieszaj do otrzymania konsystencji ciasta. Rozczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
3. Piekarnik nagrzej do 220°C (piekarnik z termoobiegiem – do 200°C, oznaczenie piekarnika – 7). Jeśli rozczyn za bardzo się klei, dodaj do niego pozostałe 50 g mąki, a następnie równomiernie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 1 cm.
4. Rozsyp po powierzchni ciasta mieszankę z żurawiny, migdałów i skórki z cytryny. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry o szerokości 2 cm. Ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp cukrem kryształem.
6. Piecz przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.

Wszystkiego słodkiego dla wszystkich Pań!

Anna Trela


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W piątek, 29 listopada 2024 r., o godzinie 12:00 w całej Polsce zawyją policyjne syreny. To hołd dla asp. szt. Mateusza Biernackiego, który tragicznie zginął podczas pełnienia służby ■ Do prezydentki Świnoujścia wpłynął wniosek Związku Miast i Gmin Uzdrowiskowych w sprawie zmiany w zasadach parkowania w dzielnicy nadmorskiej. Rada zgodziła się by jeszcze podczas dzisiejszej sesji głosować nad tym projektem ■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■