Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Karkonoszy, Robert Muzyczka
Składniki:
- Śmietanka 36% „Piątnica 250ml
- Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica” 250ml
- żelatyna 3 płaskie łyżeczki
- cukier 3 łyżki
- cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki
Sos karmelowy:
- Śmietanka 36% „Piątnica” 150ml
- cukier 4 łyżki
- woda 3 łyżki
- mleko
Wykonanie:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.
W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.
Smacznego!
Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR