Składniki:
• śmietanka słodka 36% - 500 ml
• serek mascarpone – 500 g
• cukier puder – 6 łyżek
• laska wanilii – ½ sztuki
• świeże maliny – 300 g
• borówki amerykańskie – 300 g
• spody tortowe ciemne (np. od Dan Cake) – 3 sztuki
• gałązki rozmarynku (do dekoracji)
• cukier puder (do dekoracji)
Poncz do nasączenia spodów:
• herbata earl grey – 1/2 filiżanka
• sok z połówki limonki
• sok z połówki pomarańczy
Zimną herbatę połączyć z sokami i wymieszać.
Przygotowanie:
Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżki kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodać owoce zostawiając część do dekoracji. Spody tortowe dan cake nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami. Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany. Wierzch tortu udekorować owocami, gałązkami rozmarynku i obsypać dekoracyjnie cukrem pudrem. Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Smacznego!
Magdalena Kaźmierczak
Specjalista ds. PR
mmmmmmmmmmmmmm