Portobello nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i cukinią
Składniki:
- Kiszka Ziemniaczana Gzella 1 opak.
- pieczarki portobello 10 dużych sztuk
- cukinia starta na grubej tarce 2 szklanki
- żółty ser starty na tarce ½ szklanki
- papryczka chili posiekana 1 sztuka
- tymianek 2 łyżki
- natka pietruszki ½ szklanki
- pieprz czarny i sól do smaku
- rukola
Wykonanie:
Z Kiszki zdjąć osłonkę i rozgniatać ją widelcem, dodać startą cukinię odciśniętą z wody, posiekane ogonki pieczarek, chili, żółty ser i posiekane zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Farszem napełnić kapelusze portobello. Zapiekać w piekarniku przez 40 minut nagrzanym do 180°C. Podawać na ciepło ze świeżą rukolą lub ulubionym sosem.
Placki z Kiszki Ziemniaczanej z kurkami i mozzarellą
Składniki:
- Kiszki Ziemniaczana Gzella 3 szt.
- świeże lub mrożone kurki 200 g
- mozzarella 100 g
- cebula 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- masło 1 łyżka
- świeży koperek 1 pęczek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wyjąc Kiszkę z flaka i uformować z niej równe, okrągłe placki. Wyścielić blachę i nastawić piekarnik na 180 stopni. Podsmażyć kurki na maśle, dorzucić cebulę i czosnek. Kilka minut poddusić, doprawić solą i pieprzem. Na placki nałożyć farsz, a następnie mozzarellę pokrojoną na cienkie plastry. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Całość posypać koperkiem i gotowe.
Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR