KARNAWAŁOWA SAŁATKA TACO W MISECZCE Z TORTILLI
Składniki (na 4 porcje):
1 główka sałaty lodowej
3 średnie pomidory
1 średnia czerwona cebula
2 żółte papryki
garść czarnych oliwek
puszka czerwonej fasoli (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
250 g sera żółtego
500 g mięsa mielonego wołowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 opakowanie tortilli (np. Dan Cake – 4 placki)
Składniki na dressing:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki czerwonego octu winnego
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
szczypta chili
sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
Do formy na babkę lub specjalnej formy do tortilli wkładamy tortille od dan cake, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut, pilnując by placki nie przypiekły się zbyt mocno. Gotowe tortille wyjmujemy z forem i czekamy aż ostygną. Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na spód tortilli. Na dobrze rozgrzanym oleju krótko podsmażamy mięso mielone. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, czerwoną cebulę w drobne piórka. Czerwoną fasolę odsączamy. Na sałatę w miseczkach wykładamy pokrojone pomidory, paprykę, mięso mielone, fasolę i pokrojone w krążki oliwki. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, posypujemy sałatkę w miseczkach. Składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy każdą sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
Magdalena Kaźmierczak
Specjalista ds. PR