POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [23.12.2016, 09:18:34] • zachodniopomorskie

Jak wygląda świąteczny stół mieszkańców zachodniopomorskiego?W porównaniu do ostatnich lat coraz chętniej eksperymentują!

Jak wygląda świąteczny stół mieszkańców zachodniopomorskiego?W porównaniu do ostatnich lat coraz chętniej eksperymentują!

fot. Organizator

Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. W tym dniu po całym domu roznoszą się aromatyczne zapachy naszych ulubionych dań, które w Święta smakują szczególnie. Bez jakich potraw mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia? Na świątecznym stole rodzin z tego regionu nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, rodziny z zachodniopomorskiego coraz chętniej eksperymentują – prawie połowa z nich przyznaje, że podczas Świąt przygotowuje więcej dań, które wcześniej nie były popularne.

Ulubione świąteczne potrawy co roku łączą rodzinę przy wigilijnym stole. To przy nim każdego roku składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem i spędzamy wyjątkowy czas z bliskimi. Każdy z nas ma swoje wspomnienia i dania, które szczególnie kojarzą się ze Świętami. Jakich smaków w tym magicznym okresie nie może zabraknąć w domach z zachodniopomorskiego? Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, mieszkańcy tego regionu nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami (66%), smażonego karpia (36%) i śledzi (30%), a także czerwonego barszczu - aż w 98% zachodniopomorskich domów podaje się go podczas świąt. Mimo tego, że przygotowujemy tę tradycyjną zupę od wielu lat – nadal sprawia nam sporo trudności. Dla mieszkańców tego województwa najtrudniejszym zadaniem jest uzyskanie odpowiedniego smaku barszczu (40%), a także obieranie (15%) i ścieranie buraków (12%). Ulubionym barszczem czerwonym Polaków jest niezmiennie Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY**, który powstaje z najwyższej jakości buraków, uprawianych w Polsce, dzięki czemu ma doskonały kolor. A odpowiednio dobrana kompozycja aromatycznych przypraw, ziół i innych składników gwarantuje idealne doprawienie wigilijnej zupy. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i podać go bliskim w nieco innej odsłonie, możesz dodać do niego kapustę kiszoną i suszone grzyby. Takie połączenie z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Rodziny z zachodniopomorskiego podczas Świąt chętnie przygotowują także sałatkę warzywną. Prawie połowa mieszkańców tego województwa (47%) uważa ją za swoją specjalność. Aby w tym roku podać ją na wigilijny stół w nieco innej odsłonie - tradycyjny przepis można w łatwy sposób urozmaicić, dodając do niego marynowane grzybki lub suszoną żurawinę. Smak takiej kompozycji idealnie podkreśli Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od lat króluje na polskich stołach. W prawie połowie zachodniopomorskich domów (47%) nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami, które są także ulubionym daniem najmłodszych. Możemy przygotować je w te Święta w nieco innym wydaniu, na przykład w towarzystwie Sosu Borowikowego Jak u Mamy WINIARY, który urozmaici smak tej potrawy i z pewnością zasmakuje naszym bliskim.

Więcej przepisów i inspiracji na wyjątkowe świąteczne potrawy oraz przystawki znajdziemy na www.winiary.pl


komentarzy: 10, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-10 z 10

js • Niedziela [25.12.2016, 23:24:51] • [IP: 79.186.78.**]

W moim domu króluje tradycyjny lwowski polski barszcz z kiszonych buraków. Wyśmienity, niecodzienny smak i aromat zawdzięcza przyprawom dodawanym do kiszenia jak: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty i czosnek. Taki zakwas można pasteryzować wcześniej w słoikach. Uszka i pierogi lwowskie czyli tzw ruskie i pierogi z kapustą z grzybami. Karp tylko i tylko w galarecie. Posmaku mułu pozbywam się poprzez dokładne oczyszczenia karpia ze szlamu oraz przyprawami. Tajemnicą kuchni jest odpowiednie gotowanie. Do wody na wywar dodaję 2 marchewki, pietruszkę, ziele angielskie, sól, pieprz ziarna i 1 laskę cynamonu, garść rodzynek i migdały oraz 2 szczypty pieprzu świeżo mielonego oraz cynamon sproszkowany 2 szczypty. Podstawą jest też cebula 3 szt średnie pokrojone w piórka. Po przygotowaniu wywaru w razie potrzeby go dosalam. Lekko osolonego karpia pokrojonego w dzwonka wkładam do wywaru i gotuję do 30 minut pod przykryciem. Nigdy nie smażymy karpia świątecznego!Wesołych świąt

Gość • Sobota [24.12.2016, 07:36:37] • [IP: 2.108.233.***]

Gotowy barszcz?? To jakaś paranoja!! To nie ma nic wspólnego z tradycyjnym barszczem - po co truć się chemią, jak w prosty sposób można barszcz zrobić samemu? I jaki pyszny!

Gość • Piątek [23.12.2016, 16:52:13] • [IP: 51.15.36.***]

wole majonezy naturalne, sa takie

Gość • Piątek [23.12.2016, 15:36:28] • [IP: 62.69.203.***]

Dodalbym zupe rybna np." Potrojna Ucha" wg przepisu podanego przez przez Mariusza Wilka w ksiazce pt." Wilczy Notes", albo w innej pt." Dom nad Oniego". Oprocz tego moze warto zaczac oswajac owoce morza ?

Gość • Piątek [23.12.2016, 12:35:46] • [IP: 178.238.247.***]

W Wigilię podawane są u nas tradycyjne potrawy polskie, doprawione według starych przepisów, bez jakiś tam sztuczności. Uważam, że to jeden dzień w roku, w którym warto wrócić do tradycji, czyli do kutii, do kapusty z grochem, do klusek z makiem itd. A artykuł ma na celu promocję produktów Winiary, szkoda, bo tytuł brzmiał obiecująco. PS: Najwięcej kłopotu co roku jest z kutią, bo nie zawsze można dostać pęczak pszenny, a zwykłe całe ziarna są zbyt twarde do tej potrawy i nie za bardzo się nadają. Pozdrawiam i życzę Wszystkim Cudownych Świąt :)

Gość • Piątek [23.12.2016, 11:33:06] • [IP: 95.129.227.***]

MAGUULLOO !! (ż... g... z cebulą.)

Gość • Piątek [23.12.2016, 11:18:49] • [IP: 62.69.231.***]

A ja sobie wpier. rolo XD

Gość • Piątek [23.12.2016, 11:03:27] • [IP: 62.69.203.***]

Brrrrrrr...potrawy typu multikulti, trawa barwiona na czerwono...A może to barszcz KODomitów ?.

Gość • Piątek [23.12.2016, 09:35:13] • [IP: 79.189.180.**]

Jak można na Wigilię podać BARSZCZ INSTANT Z PROSZKU!? O zgrozo..

Ana • Piątek [23.12.2016, 09:26:44] • [IP: 93.94.189.***]

ukryta reklama

Oglądasz 1-10 z 10
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 11.00 - Przejście na Plac Słowiański – zamknięcie ul. Armii Krajowej 11.15 - Plac Słowiański Uroczystości pod pomnikiem „Bohaterom Walki o Niepodległość Rzeczypospolitej” z udziałem asysty honorowej, z udziałem władz administracyjnych i samorządowych, służb mundurowych, Orkiestry Wojskowej, pocztów sztandarowych, organizacji, związków, stowarzyszeń, szkół oraz mieszkańców i gości. 1) zajęcie miejsca przez asystę honorową, 2) uroczyste podniesienie Flagi Narodowej na maszt i odegranie Hymnu Państwowego, 3) Apel Pamięci, 4) wystąpienie okolicznościowe Prezydenta Miasta Świnoujście, 5) składanie wiązanek kwiatów przez delegacje pod pomnikiem, 6) koncert Orkiestry Wojskowej pieśni patriotycznych z okazji Święta Narodowego Trzeciego Maja, 7) wyprowadzenie pododdziału honorowego i pocztów sztandarowych, 8) zakończenie uroczystości. ■ Zapraszamy na uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej w Świnoujściu, upamiętniającej kapelanów Wojska Polskiego zamordowanych w zbrodni katyńskiej Wydarzenie odbędzie się 05 maja 2025r., o godz. 10:00 w kościele pw. bł. ks. kmdr por. Władysława Miegonia przy ul. Piłsudskiego 43 w Świnoujściu. Tablica poświęcona jest kapelanom różnych wyznań i religii zamordowanym w zbrodni katyńskiej. Na tablicy figurują nazwiska wszystkich dotychczas ustalonych z imienia i nazwiska kapelanów, którzy zostali zamordowani w zbrodni katyńskiej. Tablica jest pierwszą tablicą nad Bałtykiem i pierwszą umieszczoną w kościele należącym do dekanatu Marynarki Wojennej. Z inicjatywy Stowarzyszenia Pamięć Kapelanów Katyńskich takich tablic powstało już 41, nie tylko w Polsce ale również w Stanach Zjednoczonych oraz Londynie. Projekt tablicy wykonany przez pracowników IPN OBUWiM Szczecin, koszty wykonania tablicy ze środków IPN Szczecin. W uroczystości wezmą udział m.in. wiceprezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Mateusz Szpytma i dyrektor szczecińskiego Oddziału IPN Krzysztof Męciński ■