Ulubione świąteczne potrawy co roku łączą rodzinę przy wigilijnym stole. To przy nim każdego roku składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem i spędzamy wyjątkowy czas z bliskimi. Każdy z nas ma swoje wspomnienia i dania, które szczególnie kojarzą się ze Świętami. Jakich smaków w tym magicznym okresie nie może zabraknąć w domach z zachodniopomorskiego? Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, mieszkańcy tego regionu nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami (66%), smażonego karpia (36%) i śledzi (30%), a także czerwonego barszczu - aż w 98% zachodniopomorskich domów podaje się go podczas świąt. Mimo tego, że przygotowujemy tę tradycyjną zupę od wielu lat – nadal sprawia nam sporo trudności. Dla mieszkańców tego województwa najtrudniejszym zadaniem jest uzyskanie odpowiedniego smaku barszczu (40%), a także obieranie (15%) i ścieranie buraków (12%). Ulubionym barszczem czerwonym Polaków jest niezmiennie Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY**, który powstaje z najwyższej jakości buraków, uprawianych w Polsce, dzięki czemu ma doskonały kolor. A odpowiednio dobrana kompozycja aromatycznych przypraw, ziół i innych składników gwarantuje idealne doprawienie wigilijnej zupy. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i podać go bliskim w nieco innej odsłonie, możesz dodać do niego kapustę kiszoną i suszone grzyby. Takie połączenie z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Rodziny z zachodniopomorskiego podczas Świąt chętnie przygotowują także sałatkę warzywną. Prawie połowa mieszkańców tego województwa (47%) uważa ją za swoją specjalność. Aby w tym roku podać ją na wigilijny stół w nieco innej odsłonie - tradycyjny przepis można w łatwy sposób urozmaicić, dodając do niego marynowane grzybki lub suszoną żurawinę. Smak takiej kompozycji idealnie podkreśli Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od lat króluje na polskich stołach. W prawie połowie zachodniopomorskich domów (47%) nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami, które są także ulubionym daniem najmłodszych. Możemy przygotować je w te Święta w nieco innym wydaniu, na przykład w towarzystwie Sosu Borowikowego Jak u Mamy WINIARY, który urozmaici smak tej potrawy i z pewnością zasmakuje naszym bliskim.
Więcej przepisów i inspiracji na wyjątkowe świąteczne potrawy oraz przystawki znajdziemy na www.winiary.pl
W moim domu króluje tradycyjny lwowski polski barszcz z kiszonych buraków. Wyśmienity, niecodzienny smak i aromat zawdzięcza przyprawom dodawanym do kiszenia jak: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty i czosnek. Taki zakwas można pasteryzować wcześniej w słoikach. Uszka i pierogi lwowskie czyli tzw ruskie i pierogi z kapustą z grzybami. Karp tylko i tylko w galarecie. Posmaku mułu pozbywam się poprzez dokładne oczyszczenia karpia ze szlamu oraz przyprawami. Tajemnicą kuchni jest odpowiednie gotowanie. Do wody na wywar dodaję 2 marchewki, pietruszkę, ziele angielskie, sól, pieprz ziarna i 1 laskę cynamonu, garść rodzynek i migdały oraz 2 szczypty pieprzu świeżo mielonego oraz cynamon sproszkowany 2 szczypty. Podstawą jest też cebula 3 szt średnie pokrojone w piórka. Po przygotowaniu wywaru w razie potrzeby go dosalam. Lekko osolonego karpia pokrojonego w dzwonka wkładam do wywaru i gotuję do 30 minut pod przykryciem. Nigdy nie smażymy karpia świątecznego!Wesołych świąt
Gotowy barszcz?? To jakaś paranoja!! To nie ma nic wspólnego z tradycyjnym barszczem - po co truć się chemią, jak w prosty sposób można barszcz zrobić samemu? I jaki pyszny!
wole majonezy naturalne, sa takie
Dodalbym zupe rybna np." Potrojna Ucha" wg przepisu podanego przez przez Mariusza Wilka w ksiazce pt." Wilczy Notes", albo w innej pt." Dom nad Oniego". Oprocz tego moze warto zaczac oswajac owoce morza ?
W Wigilię podawane są u nas tradycyjne potrawy polskie, doprawione według starych przepisów, bez jakiś tam sztuczności. Uważam, że to jeden dzień w roku, w którym warto wrócić do tradycji, czyli do kutii, do kapusty z grochem, do klusek z makiem itd. A artykuł ma na celu promocję produktów Winiary, szkoda, bo tytuł brzmiał obiecująco. PS: Najwięcej kłopotu co roku jest z kutią, bo nie zawsze można dostać pęczak pszenny, a zwykłe całe ziarna są zbyt twarde do tej potrawy i nie za bardzo się nadają. Pozdrawiam i życzę Wszystkim Cudownych Świąt :)
MAGUULLOO !! (ż... g... z cebulą.)
A ja sobie wpier. rolo XD
Brrrrrrr...potrawy typu multikulti, trawa barwiona na czerwono...A może to barszcz KODomitów ?.
Jak można na Wigilię podać BARSZCZ INSTANT Z PROSZKU!? O zgrozo..
ukryta reklama