POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [23.12.2016, 09:18:34] • zachodniopomorskie

Jak wygląda świąteczny stół mieszkańców zachodniopomorskiego?W porównaniu do ostatnich lat coraz chętniej eksperymentują!

Jak wygląda świąteczny stół mieszkańców zachodniopomorskiego?W porównaniu do ostatnich lat coraz chętniej eksperymentują!

fot. Organizator

Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. W tym dniu po całym domu roznoszą się aromatyczne zapachy naszych ulubionych dań, które w Święta smakują szczególnie. Bez jakich potraw mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia? Na świątecznym stole rodzin z tego regionu nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, rodziny z zachodniopomorskiego coraz chętniej eksperymentują – prawie połowa z nich przyznaje, że podczas Świąt przygotowuje więcej dań, które wcześniej nie były popularne.

Ulubione świąteczne potrawy co roku łączą rodzinę przy wigilijnym stole. To przy nim każdego roku składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem i spędzamy wyjątkowy czas z bliskimi. Każdy z nas ma swoje wspomnienia i dania, które szczególnie kojarzą się ze Świętami. Jakich smaków w tym magicznym okresie nie może zabraknąć w domach z zachodniopomorskiego? Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, mieszkańcy tego regionu nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami (66%), smażonego karpia (36%) i śledzi (30%), a także czerwonego barszczu - aż w 98% zachodniopomorskich domów podaje się go podczas świąt. Mimo tego, że przygotowujemy tę tradycyjną zupę od wielu lat – nadal sprawia nam sporo trudności. Dla mieszkańców tego województwa najtrudniejszym zadaniem jest uzyskanie odpowiedniego smaku barszczu (40%), a także obieranie (15%) i ścieranie buraków (12%). Ulubionym barszczem czerwonym Polaków jest niezmiennie Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY**, który powstaje z najwyższej jakości buraków, uprawianych w Polsce, dzięki czemu ma doskonały kolor. A odpowiednio dobrana kompozycja aromatycznych przypraw, ziół i innych składników gwarantuje idealne doprawienie wigilijnej zupy. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i podać go bliskim w nieco innej odsłonie, możesz dodać do niego kapustę kiszoną i suszone grzyby. Takie połączenie z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Rodziny z zachodniopomorskiego podczas Świąt chętnie przygotowują także sałatkę warzywną. Prawie połowa mieszkańców tego województwa (47%) uważa ją za swoją specjalność. Aby w tym roku podać ją na wigilijny stół w nieco innej odsłonie - tradycyjny przepis można w łatwy sposób urozmaicić, dodając do niego marynowane grzybki lub suszoną żurawinę. Smak takiej kompozycji idealnie podkreśli Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od lat króluje na polskich stołach. W prawie połowie zachodniopomorskich domów (47%) nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami, które są także ulubionym daniem najmłodszych. Możemy przygotować je w te Święta w nieco innym wydaniu, na przykład w towarzystwie Sosu Borowikowego Jak u Mamy WINIARY, który urozmaici smak tej potrawy i z pewnością zasmakuje naszym bliskim.

Więcej przepisów i inspiracji na wyjątkowe świąteczne potrawy oraz przystawki znajdziemy na www.winiary.pl


komentarzy: 10, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-10 z 10

js • Niedziela [25.12.2016, 23:24:51] • [IP: 79.186.78.**]

W moim domu króluje tradycyjny lwowski polski barszcz z kiszonych buraków. Wyśmienity, niecodzienny smak i aromat zawdzięcza przyprawom dodawanym do kiszenia jak: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty i czosnek. Taki zakwas można pasteryzować wcześniej w słoikach. Uszka i pierogi lwowskie czyli tzw ruskie i pierogi z kapustą z grzybami. Karp tylko i tylko w galarecie. Posmaku mułu pozbywam się poprzez dokładne oczyszczenia karpia ze szlamu oraz przyprawami. Tajemnicą kuchni jest odpowiednie gotowanie. Do wody na wywar dodaję 2 marchewki, pietruszkę, ziele angielskie, sól, pieprz ziarna i 1 laskę cynamonu, garść rodzynek i migdały oraz 2 szczypty pieprzu świeżo mielonego oraz cynamon sproszkowany 2 szczypty. Podstawą jest też cebula 3 szt średnie pokrojone w piórka. Po przygotowaniu wywaru w razie potrzeby go dosalam. Lekko osolonego karpia pokrojonego w dzwonka wkładam do wywaru i gotuję do 30 minut pod przykryciem. Nigdy nie smażymy karpia świątecznego!Wesołych świąt

Gość • Sobota [24.12.2016, 07:36:37] • [IP: 2.108.233.***]

Gotowy barszcz?? To jakaś paranoja!! To nie ma nic wspólnego z tradycyjnym barszczem - po co truć się chemią, jak w prosty sposób można barszcz zrobić samemu? I jaki pyszny!

Gość • Piątek [23.12.2016, 16:52:13] • [IP: 51.15.36.***]

wole majonezy naturalne, sa takie

Gość • Piątek [23.12.2016, 15:36:28] • [IP: 62.69.203.***]

Dodalbym zupe rybna np." Potrojna Ucha" wg przepisu podanego przez przez Mariusza Wilka w ksiazce pt." Wilczy Notes", albo w innej pt." Dom nad Oniego". Oprocz tego moze warto zaczac oswajac owoce morza ?

Gość • Piątek [23.12.2016, 12:35:46] • [IP: 178.238.247.***]

W Wigilię podawane są u nas tradycyjne potrawy polskie, doprawione według starych przepisów, bez jakiś tam sztuczności. Uważam, że to jeden dzień w roku, w którym warto wrócić do tradycji, czyli do kutii, do kapusty z grochem, do klusek z makiem itd. A artykuł ma na celu promocję produktów Winiary, szkoda, bo tytuł brzmiał obiecująco. PS: Najwięcej kłopotu co roku jest z kutią, bo nie zawsze można dostać pęczak pszenny, a zwykłe całe ziarna są zbyt twarde do tej potrawy i nie za bardzo się nadają. Pozdrawiam i życzę Wszystkim Cudownych Świąt :)

Gość • Piątek [23.12.2016, 11:33:06] • [IP: 95.129.227.***]

MAGUULLOO !! (ż... g... z cebulą.)

Gość • Piątek [23.12.2016, 11:18:49] • [IP: 62.69.231.***]

A ja sobie wpier. rolo XD

Gość • Piątek [23.12.2016, 11:03:27] • [IP: 62.69.203.***]

Brrrrrrr...potrawy typu multikulti, trawa barwiona na czerwono...A może to barszcz KODomitów ?.

Gość • Piątek [23.12.2016, 09:35:13] • [IP: 79.189.180.**]

Jak można na Wigilię podać BARSZCZ INSTANT Z PROSZKU!? O zgrozo..

Ana • Piątek [23.12.2016, 09:26:44] • [IP: 93.94.189.***]

ukryta reklama

Oglądasz 1-10 z 10
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W Świnoujściu właśnie rozpoczął się przegląd 500 drzew rosnących w pasach drogowych, obejmujący ich inwentaryzację – obmiar, ocenę stanu sanitarnego oraz sporządzenie dokumentacji fotograficznej ■ Punkt zbiórki rzeczowej dla powodzian w sportowej MDK przy ul. Matejki 11 będzie działał w dni robocze od 8.00 do 14.30 do 30 września 2024 r. W celu pozostawienia darów należy najpierw zadzwonić pod nr telefonu 91 321 59 49. ■ AKTUALIZACJA KOMUNIKATU: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu potwierdził przydatność wody do spożycia z wodociągu „Granica-Wydrzany” na odcinku ul. Chrobrego obejmującym budynki przy ul. Chrobrego 19, 21, 26 i 28 ■