POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [02.12.2016, 09:17:14] • Polska

Tradycyjne szynki - takie jak lubisz!

Tradycyjne szynki - takie jak lubisz!

fot. Organizator

Szynka, to wyjątkowy produkt, ta w tradycyjnym wydaniu na dobre utorowała sobie szeroką drogę do naszych kubków smakowych. Chętnie podajemy ją codziennie, ale ta którą serwujemy podczas wystawnych świątecznych posiłków musi być wyjątkowa. Wówczas szczególnie zależy nam na tym, aby miała fakturę, zapach i smak tradycji. Te tradycyjne i zarazem najsmaczniejsze szynki od lat przyrządza dla nas ZPM Hańderek.

Historia przygotowania tradycyjnych wędlin jest długa i kręta. Współczesność w tym temacie nie zaskakuje, bowiem mimo technologicznego skoku nikomu nie udało się przyśpieszyć procesu jej przygotowania. Aby smakowała „jak dawniej” musi przejść bardzo podobną drogę jak kilkadziesiąt lat wcześniej. Doskonały smak „tradycji” jest do uchwycenia tylko w długotrwałym i dość skomplikowanym procesie.

Dziedzictwo szynki polskiej
Aby smak tradycyjnej szynki dorównywał najznakomitszym dawnym wzorcom proces jej przygotowania musi być oparty na doskonałych produktach - mięsie i przyprawach. Ważny jest również „przepis”, czyli schemat jej przyrządzania – każdy wytwórca ma swój własny, nierzadko rodzinny, pieczołowicie skrywany, które na zawsze pozostanie tajemnicą. Za sprawą wielu przepisów możemy cieszyć się wieloma odmianami tradycyjnych szynek, które tak naprawdę różnią się niuansami. W promowanie smacznych oraz „takich jak dawniej” produktów marki Hańderek zaangażował się znany i lubiany kucharz oraz autor poradników kulinarnych:
- Od kiedy pamiętam na świątecznych stołach – oprócz oczywiście kolacji Wigilijnej - królowały tradycyjne wędliny, a prawdziwą cesarzową jest zawsze szynka typowo polska. Nie dziwi mnie ten wybór – jej nie do opisania smak, prawdziwie uwędzone mięso z aromatem drewna liściastego i smaczna, ciemna skórka to niepodważalne atuty. Sam ją uwielbiam i od zawsze poświęcałem sporo czasu, aby odnaleźć idealną w dużej liczbie produktów oferowanych w sklepach. Dymny aromat i przebijające się nuty ziół, znakomicie uwędzone mięso, świetna jakość którą czuje się po pierwszym kęsie i niewygórowane ceny – tym wszystkim właśnie urzekły mnie Szynka Spod Powału i Szynka od Dziedzica marki Hańderek. To zdecydowanie obowiązkowe punkty mojej świątecznej uczty. Te wędliny są zaproszeniem do budowania znakomitych przystawek. Kilka już przygotowałem i zachęcam do wypróbowania moich autorskich propozycji dań przez Was we własnych kuchniach – mówi Charles Daigneault, półfinalista II edycji MasterChef’a i autor Imprezownika kulinarnego.

Smaczny składnik Świąt!
Szynka, to wyjątkowy produkt, który darzymy niebywałym sentymentem. Za każdym razem podczas zakupów chcemy aby wybrany produkt nie zawiódł naszych oczekiwań. A są one zawsze takie same – pragniemy aby smak szynki dorównywał naszym ciągle pamiętanym przeżyciom kulinarnym z dzieciństwa. Szynka powinna być taka jak „u Babci”. W przygotowaniu tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, w szczególności szynki ogromne znaczenie odgrywa także cierpliwość i doświadczenie oraz wybór metody wędzenia. Wędzona na zimno, gorącym dymem lub w połączeniu z pieczeniem, każdy z tych wariantów daje inny przekrój mięsa i efekt smakowy. Znakomite szynki z podbeskidzkich Buczkowic smakują sauté. Można je także podawać z musztardowymi sosami lub dresingami na bazie jesiennych owoców: śliwek, jabłek i żurawiny.

INFORMACJE O FIRMIE

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek – to jeden z liderów produkcji wędlin z regionu śląskiego. Znakomite i wielokrotnie nagrodzone mi.in. godłem „Doceń polskie” wyroby dostępne są w wybranych sklepach detalicznych i hurtowniach niemal w całej Polsce. Firma dysponuje również siecią wyjątkowych sklepów firmowych, w których Klienci oprócz atrakcyjnej oferty wędlin i mięs mogą również zaopatrzyć się w świeże pieczywo, wyroby garmażeryjne i przyprawy. Firma obecna jest na rynku wędliniarskim już od 1992 roku. Jednak tradycje rodzinne związane z produkcją wędlin są o wiele dłuższe, sięgają początków poprzedniego stulecia. Wyroby producenta wyróżniają się znakomitym smakiem, osiąganym dzięki kultywowaniu tradycyjnych metod wyrobu i rygorystycznie wyselekcjonowanym dostawcom wysokojakościowego mięsa. ZPM Hańderek w latach 2006, 2010, 2011 i 2013 wyróżniona została tytułem GAZELE BIZNESU.

Anna Zator-Syguła
PR Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 🇵🇱 11 Listopada 2025: Piknik Kawaleryjski – Basen Północny: od 13.30 do 16.00! Pokazy kawalerii, sprzęt 8. Flotylli Obrony Wybrzeża, koncerty, ognisko z kiełbaskami i grochówka wojskowa. Polana przy ul. Jachtowej 🇵🇱 Koncert „Ponad Granicami” – „Sanktuarium Chrystusa Króla” (Plac Kościelny 1): godz. 19:00 ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■