Sk³adniki:
- ¦mietanka 42% od OSM Pi±tnica 150ml
- czekolada gorzka 2 szt.
- orzechy w³oskie ³uskane 50g
- przyprawa piernikowa 1 p³aska ³y¿ka
- rum 50ml
- skórka pomarañczowa z jednej pomarañczy
- kakao, wiórki kokosowe
- szczypta soli
Wykonanie:
Czekoladê rozpu¶ciæ w ¶mietance, podgrzewaj±c na wolnym ogniu i czêsto mieszaj±c. Dodaæ szczyptê soli, start± na tarce na drobnym oczku skórkê pomarañczow± oraz drobno posiekane orzechy w³oskie. Dodaæ tak¿e przyprawê do pierników i rum. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ i odstawiæ do lodówki do czasu, a¿ masa mocno zgêstnieje. Zastyg³± masê formowaæ w kulki, a nastêpnie obtaczaæ w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!
za czasow komuny robilam ale z platkow owsianych i byly super, musze powrocic do tych starych przepisow
dzieki za przepis napewno beda u mnie na swieta trefle