Składniki:
- Frankfurterki parzone Gzella 500g
- Boczek Kmicica Gzella 200g
- smalec 2 łyżki
- jarmuż świeży 1kg
- rosół lub bulion wołowy 350ml
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR