iswinoujscie.pl • Sobota [26.11.2016, 08:30:44] • Polska
Andrzejkowe przepisy na ostatnią chwilę!
Fot. Shutterstock(fot. Organizator
)
30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie masz pomysłu na kulinarne pyszności? Specjalnie dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli przygotować się na imieniny św. Andrzeja przedstawiamy 3 alternatywne i proste przepisy na Andrzejki, które doskonale sprawdzą się jako przekąski finger-food! Skorzystaj z naszych propozycji na magiczne dania i zaskocz znajomych!
Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym
Składniki:
- 5-6 dużych batatów
- kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
- łyżka masła
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
- listki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.
Smacznego!
Fot. Shutterstock(fot. Organizator
)
Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami
Składniki:
-szklanka mąki pszennej
-2 szklanki mleka
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 szklanki oleju
-1/4 łyżeczki soli
- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 młoda cukinia
- ulubione zioła
- świeży koper
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki). W osobnej misce ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Całość wymieszać, dodać starty żółty ser, wcześniej przygotowaną cukinię oraz zioła. Tak przygotowaną masę wlewać partiami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć aż do zrumienienia. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem i udekorować listkami świeżego kopru.
Fot. Shutterstock(fot. Organizator
)
Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym
Składniki:
- 2 pszenne bagietki
- 1 czerwona papryka
- garść pokrojonych czarnych oliwek
- dwa plastry wędzonego łososia
- 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, bazylia
- świeże listki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.
Smacznego!
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Sandra Czerwińska
Specjalista ds. PR