POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [11.11.2016, 07:38:11] • Świnoujście

Dzień rogala św. Marcina

Dzień rogala św. Marcina

fot. iswinoujscie.pl

Coraz częściej nieodłącznym elementem obchodów 11 listopada – i to nie tylko w Wielkopolsce – jest sporych rozmiarów rogal, wypełniony masą z białego maku i bakalii. Temu słodkiemu wypiekowi patronuje święty Marcin, stąd nazwa: rogal świętomarciński.

Rogale stanowią asortyment prawie wszystkich poznańskich cukierni, ale nie wszystkie są tymi „oryginalnymi”, ponieważ prawo do ich wypieku ma tylko około stu cukierni legitymujących się certyfikatem cechu. Rogale świętomarcińskie, jako produkt tradycyjny i regionalny, wpisano w 2008 roku na unijną listę wyrobów o chronionym oznaczeniu geograficznym.

Dzień rogala św. Marcina

fot. iswinoujscie.pl

Narodziny tradycji rogali świętomarcińskich sięgają końca XIX wieku i wiążą się z osobą jednego z poznańskich proboszczów, który po mszy w swoim kościele – wiadomo pod czyim wezwaniem – zwrócił się do swoich parafian, aby w dniu imienin świętego wspomogli biednych. Pewien cukiernik wpadł na pomysł rozdawania ubogim ciastek, a jeszcze inny wymyślił ich kształt, gdyż miał sen, w którym koń świętego Marcina wjeżdżającego do miasta potknął się i zgubił złotą podkowę. Cukiernik potraktował ten sen jako znak.

Dzień rogala św. Marcina

fot. iswinoujscie.pl

Rogale – choć certyfikowane – muszą mieć taki sam skład, który co najwyżej nieznacznie różni się proporcjami. Każdy mistrz cukierniczy ma swoje patenty, bo wyrób rogali to prawdziwa sztuka, gdyż wszystko wykonuje się ręcznie. Ważne, by rogal był nadziany masą od jednego końca do drugiego, wszak nadzienie to znak firmowy rogala. A składa się na nie biały mak, który wcześniej należy sparzyć i dwa razy zmielić. Następnie dodaje się jajko, bakalie i całą masę doszlachetnia aromatem migdałowym. Wierzch rogala smaruje się pomadą (czyli lukrem), a wszystko wieńczy posypka z drobno posiekanych orzechów.

Dzień rogala św. Marcina

fot. iswinoujscie.pl

Tylko w miesiąc mieszkańcy grodu nad Wartą pochłaniają około 600 ton rogali! Są różne szkoły konsumpcji, bo jedni wolą jeść rogale prosto z pieca, na ciepło, inni czekają jednak do następnego dnia, by nadzienie zaczęło „odchodzić” od ciasta. Poznański rogal doczekał się nawet własnego muzeum. Wypada tylko żałować, że Świnoujście nie ma podobnej tradycji lub produktu regionalnego…


komentarzy: 16, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-16 z 16

Gość • Niedziela [13.11.2016, 23:43:05] • [IP: 88.156.206.***]

Rogale przepyszne wszystkim polecam.Byly w Lidlu ale nieduzo zakupilam tylko 4 i zaluje PYCHOTKA:-)

Gość • Sobota [12.11.2016, 15:32:55] • [IP: 37.47.129.**]

Doczekałam czasów gdy w Świnoujścianie wiedzą o rogalach na św.Marcina :)

Gość • Sobota [12.11.2016, 14:10:09] • [IP: 192.168.5.***]

Zapewne tworca chcial przekazac informacje o dniu sw.Marcina z rogalem.A wyszlo jak ze swietem zmarlych.Coz z komuny mozna wyjsc ale komuna z ludzi...

Gość • Piątek [11.11.2016, 20:09:38] • [IP: 83.21.60.**]

Za dużo lukru !! kupił bym takiego rogala ale za dużo tego lukru !!

Gość • Piątek [11.11.2016, 20:04:09] • [IP: 37.47.166.***]

Od kiedy jest to polska tradycja?

bamberka • Piątek [11.11.2016, 19:01:25] • [IP: 37.47.144.**]

Sa wspaniale to ewenement na skale swiatatowa polecam mniam mniam

Poznań • Piątek [11.11.2016, 18:39:00] • [IP: 37.128.26.***]

Dziękujemy za nasz rogalowo poznański artykuł!

SBB • Piątek [11.11.2016, 18:28:03] • [IP: 80.245.189.***]

JESTEM FANEM TYCH ROGALI MNIAM

Gość • Piątek [11.11.2016, 18:20:38] • [IP: 62.69.254.**]

Tradycyjne mogłyby być" Berliner" (pączki) :-)

Gość • Piątek [11.11.2016, 17:41:57] • [IP: 77.247.181.***]

to trzeba zrobic

Gość • Piątek [11.11.2016, 13:54:52] • [IP: 77.65.85.***]

takich rogali jak w Poznaniu nigdzie niema wiem co pisze bo jestem z poznana

Gość • Piątek [11.11.2016, 12:48:22] • [IP: 188.146.164.**]

Ledwie góra 70 lat tradycji, małego miasteczka powiatowego, skąd tu tradycja i to porównywalna z miastem takim jak Poznań?

Gość • Piątek [11.11.2016, 12:02:32] • [IP: 109.243.177.***]

Wpis został usunięty ze względu na złamanie prawa lub regulaminu serwisu przez użytkownika/Admin

Gość • Piątek [11.11.2016, 11:20:33] • [IP: 80.245.190.**]

Ja pieke dzisaj racuszki drozdzowe.

Gość • Piątek [11.11.2016, 09:00:39] • [IP: 79.186.89.**]

Mo mnie akurat te rogale nie smakują, ale może stwórzmy coś własnego.Świnoujskiego !

Gość • Piątek [11.11.2016, 08:27:57] • [IP: 37.47.179.***]

Ale jaki produkt w Świnoujściu miałby być tradycyjny? Te ziemie nie należały do Polski. Regionalne - tak, tradycja - nie nasza, nie Polska Ale i owszem, twórzmy, odnawiajmy z opowieści naszych dziadków i rodzin to co najlepsze, to co polskie

Oglądasz 1-16 z 16
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Uprzejmie informujemy, że w poniedziałek 7 i 8 października zmianie ulegają godziny otwarcia biura Karty Wyspiarza. Wszystkich chętnych do odbioru karty lub wypełnienia wniosku zapraszamy w godzinach od 8:00 – 14:00. ■ Punkt zbiórki rzeczowej dla powodzian w sportowej MDK przy ul. Matejki 11 będzie działał w dni robocze od 8.00 do 14.30 do 30 września 2024 r. W celu pozostawienia darów należy najpierw zadzwonić pod nr telefonu 91 321 59 49. ■ AKTUALIZACJA KOMUNIKATU: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu potwierdził przydatność wody do spożycia z wodociągu „Granica-Wydrzany” na odcinku ul. Chrobrego obejmującym budynki przy ul. Chrobrego 19, 21, 26 i 28 ■