Sk³adniki:
- ¶mietana 18% „Pi±tnica” 250g
- Mas³o Ekstra „Pi±tnica” 2 ³y¿ki
- makaron tagliatelle 250g
- ¶wie¿e borowiki 500g
- cebula 1 ¶rednia szt.
- m±ka pszenna 1 ³y¿eczka
- sól, pieprz czarny, pieprz zio³owy do smaku
- sos sojowy 1 ³y¿eczka
- ¶wie¿y rozmaryn 1 ga³±zka
Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotowaæ w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedziæ, wystudziæ i pokroiæ w cienkie plasterki.
Cebulê pokroiæ w drobn± kostkê i podsma¿yæ przez parê minut na ma¶le na wolnym ogniu. Dodaæ przygotowane wcze¶niej grzyby i wszystko chwilê razem poddusiæ. Nastêpnie dodaæ m±kê, wymieszaæ z grzybami i cebul±, po czym zalaæ ca³o¶æ zahartowan± uprzednio ¶mietan±. Doprawiæ do smaku sol±, pieprzem czarnym i zio³owym oraz sosem sojowym. Zagotowaæ, dodaæ ugotowany wed³ug przepisu makaron i dok³adnie wymieszaæ.
Po wy³o¿eniu na talerze, delikatnie oprószyæ drobno posiekanym rozmarynem.