Aby picie wody prosto z kranu było w każdym przypadku zdrowe, warto oczyścić ją już na końcowym etapie przesyłu. Wygodnym rozwiązaniem są filtry montowane pod zlewozmywakiem. To ekologiczna alternatywa dla wody butelkowanej.
Do trzech razy sztuka
Korzystanie z wody butelkowanej może być kłopotliwe ze względu na konieczność ciągłego uzupełniania i magazynowania zapasów oraz koszty. Podczas produkcji plastikowych butelek zużywana jest ogromna ilość energii, a po ich wykorzystaniu powstają odpady, co niekorzystnie wpływa na środowisko. Zdecydowanie tańszym i ekologicznym rozwiązaniem jest picie odpowiednio przefiltrowanej wody. – Niezwykle łatwy w montażu jest zestaw filtrów podzlewozmywakowych typu FS2 i FS3 – czyli z dwoma lub trzema wkładami. Dobór modelu zależy od stopnia zanieczyszczenia wody, docierającej do naszego domu. Standardowy zestaw wyposażony jest w dwa rodzaje wkładów: sedymentacyjny, który usuwa zanieczyszczenia mechaniczne, oraz wkład z węglem aktywnym, dzięki któremu poprawia się smak, zapach oraz barwa wody. Szczególnie w dużych miastach woda charakteryzuje się nadmierną twardością, co uwidacznia się białym osadem na armaturze oraz naczyniach. W takim wypadku warto zastosować również trzeci wkład, który dodatkowo zmiękczy wodę – mówi Paweł Woźniak, ekspert firmy UST-M – lidera w produkcji filtrów do wody.
Sprawdź czystość i dobierz odpowiedni filtr
Aby dowiedzieć się, jak bardzo woda pochodząca z kranu jest zanieczyszczona, warto przeprowadzić prosty test. Na rynku dostępne są łatwe w obsłudze testy paskowe, dzięki którym można m.in. określić twardość, odczyn pH i zawartość poszczególnych pierwiastków. Jeżeli test wskaże, że nasza woda ma wysoki poziom zanieczyszczeń, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór filtra odwróconej osmozy. Badania przeprowadzone przez certyfikowane laboratoria dowodzą, że metoda odwróconej osmozy zapewnia najwyższą skuteczność. Technologia RO zatrzymuje nawet 96% wszystkich substancji znajdujących się w wodzie. Oczyszczanie polega na wywieraniu ciśnienia na wodę, która przechodzi następnie przez półprzepuszczalne błony zawarte w membranie filtra. W ten sposób na jednej stronie membrany zatrzymywane są zanieczyszczenia, a na drugą stronę przepływa czysta woda. Nie jest ona jednak wyjałowiona, bowiem dodatkowy wkład mineralizujący przywraca minerały, które uprzednio zostały usunięte. – dodaje ekspert firmy UST-M. Odpowiedni dobór filtrów zapewni w pełni bezpieczne dla zdrowia korzystanie z wody kranowej w celach spożywczych. Pozwoli także uchronić przed zniszczeniem nasz sprzęt AGD oraz armaturę.
Jaki skład (Ca, Mg, Li, F itd.) i parametry (twardość, ph itd.) ma świnoujska kranówka? Filtry niestety zmiękczają wodę, a najzdrowsza jest twarda.
Mam pytanie, czy woda jest badana przy wypływaniu z kranu w domach czy tylko u źródła? Przecież po drodze są jeszcze instalacje wodne, czyste? Dlatego ważne gdzie jest badana?
Tak tak, pij wodę z kranu i płać więcej za kanalizację i wywóz śmieci. ;)
z zardzewiałej rury, super, jeszcze woda brązowa jak to często leci z kranu, sam syf, a wy go polecacie dzieciom jak szczepionki