Wykonanie:
Polêdwicê oczy¶ciæ z b³ony i wyporcjowaæ trzy równe steki. Ka¿dy lekko sp³aszczyæ rêk± (nie t³uczkiem), nat³u¶ciæ odrobin± oleju i usma¿yæ na grillu lub patelni grillowej wed³ug upodobañ.
Cebulê pokroiæ w kostkê i zeszkliæ na ma¶le razem z szyjkami rakowymi. Dodaæ m±kê, nastêpnie wszystko krótk± chwilê podsma¿yæ. Pó¼niej ca³o¶æ podlaæ zimnym winem
i wymieszaæ. Gdyby sos zbytnio zgêstnia³, dodaæ odrobinê wody. Dusiæ 10 minut na wolnym ogniu czêsto mieszaj±c. Na koniec dodaæ ¶mietankê oraz przyprawy. Sos zmiksowaæ blenderem.
Gotowe steki wy³o¿yæ na talerze i polaæ gor±cym sosem. Udekorowaæ ugotowanymi w ca³o¶ci rakami oraz ga³±zkami koperku.
Smacznego!
Po wiêcej regionalnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionu.pl !