POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [12.02.2016, 10:21:07] • Polska

Przez żołądek do serca ukochanego

Przez żołądek do serca ukochanego

fot. Organizator

Wielkimi krokami zbliża się święto zakochanych. Dzień, w którym pozytywne emocje udzielają się każdemu. I choć niektórzy twierdzą, że Walentynki to jedynie amerykański wymysł, to warto, by tego dnia sprawić swojej drugiej połówce smakowitą niespodziankę.

Pomysłów na prezenty jest bez liku. Począwszy od symbolicznych maskotek, po okazałe bukiety kwiatów, na perfumach skończywszy. Jednak najbardziej doceniane są prezenty, które przygotowujemy własnoręcznie. Przykładem może być wykwintna kolacja, bowiem idąc za radą naszych babć i kierując się dobrze znanym powiedzeniem najprostsza droga do serca ukochanej osoby wiedzie właśnie przez żołądek. Co więcej, od dawien dawna wiadomo, że niektóre produkty potrafią wpływać na dobry nastrój i pobudzić zmysły – zatem warto wyczarować z nich wykwintną ucztę.

Uczta dla dwojga

Wybór menu na walentynkową kolację to wyzwanie. Na szczęście do dyspozycji mamy niezastąpione i sprawdzone afrodyzjaki. Ostrygi, czekolada, krewetki czy lubczyk znane są wszystkim. Jednak „magiczne” właściwości mają także inne produkty. Na przykład niepozorne chilli - nie tylko wydobywa aromat potraw i nadaje im wyrazistego smaku, ale także działa rozgrzewająco oraz stymulująco, uwalniając hormony szczęścia. Podobne zalety kryje w sobie czosnek. Posiada on potężną dawkę miłosnej mocy, pozytywnie wpływając na wzrost witalności. Czosnkowy aromat zaklęty jest między innymi w wędlinach, czego przykładem jest pozbawiona dodatku fosforanów i glutenu Kiełbasa Krucha Kmicica firmy Gzella.

Przygotowując romantyczną kolację należy pamiętać, by dania kusiły tak wyglądem, jak i oczywiście zapachem oraz smakiem. Niebanalną propozycją, która z powodzeniem posłuży za danie główne będzie pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną. Dzięki przyprawom potrawa z pewnością podziała na zmysły. Jeśli zatroszczymy się także o odpowiednią oprawę - elegancko nakryty stół, świece i nastrojową muzykę zyskamy pewność, że wspólnie spędzony czas pozostanie na długo w naszej pamięci.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną:

http://gzella.pl/pl/dlaciebie/przepisy/pieczony_filet_z_indyka_w_sosie_beszamelowym_z_zurawina

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

- filet z indyka firmy Gzella 1 cała mała pierś (ok. 1kg)
- oliwa 100ml
- sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona – po jednej płaskiej łyżeczce
- majeranek 3 łyżeczki
- czosnek 3 ząbki
- masło 100g
- mąka pszenna 100g
- rosół lub bulion 1l
- śmietanka słodka 18% 100g
- pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku
- konfitura z żurawiny 6 – 7 płaskich łyżek
- płatki chilli
- natka pietruszki

Wykonanie:

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C przez ok. 1 godzinę.

Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.
Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Już 7 grudnia, o godz. 13.00 zapraszamy na koncert pt. "Będzie Kolęda" oraz wystawę prac plastycznych Koła Plastycznego UTW (Instruktor Agnieszka Chrostowska). Sala Teatralna MDK, ul. Matejki 11, wstęp wolny. W Koncercie udział wezmą: Jerzy Piórski – gitara klasyczna - uczeń Studium Instrumentalnego MDK soliści studium wokalnego UTW: Halina Nowak, Leonarda Paczkowska, Maria Romanowska, Jan Adamski, Marian Łyskawa, chór mieszany Kantylena, zespól męski Chwaty, pod kierunkiem Barbary Okoń ■ Do prezydentki Świnoujścia wpłynął wniosek Związku Miast i Gmin Uzdrowiskowych w sprawie zmiany w zasadach parkowania w dzielnicy nadmorskiej. Rada zgodziła się by jeszcze podczas dzisiejszej sesji głosować nad tym projektem ■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■