W tym roku wystawcy z regionu zaprezentują swoje produkty na stoisku, które zabudową nawiązywać będzie do chaty w wiejskiej osadzie. Tradycyjnie już w Berlinie nie zabraknie miodów i pszczelich produktów, rybnych dań czy regionalnych przekąsek.
– Berlińska wystawa należy do jednych z ważniejszych wydarzeń w kalendarzu producentów i przetwórców żywności, dlatego Pomorza Zachodniego nie mogło zabraknąć na tegorocznych targach „Grüne Woche”. To już tradycja, że podczas „zielonego tygodnia” dbamy o najlepsze pokazanie zachodniopomorskich kulinariów – mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa. – W tym roku szczególną uwagę poświęcimy pokazom, w których królować będą dania z pstrągiem w roli głównej. W trakcie targów promować będziemy dobrze znane już produkty, ale i nie zabraknie nowości. Aktywny udział z pewnością wykorzystamy do poszukiwania nowych rynków zbytu – dodaje wicemarszałek Rzepa.
Gości targów do odwiedzenia zachodniopomorskiego stoiska ma zachęcić kulinarny pokaz przygotowany przez hotel Leda SPA z Kołobrzegu oraz gospodarstwo rybackie Zielenica. Kucharze do promocji planują wykorzystać 100 kg świeżych oraz 50 kg wędzonych pstrągów. Z ryb oraz produktów tradycyjnych i regionalnych będą przyrządzać pyszne przekąski i dania.
Na gości „zielonego tygodnia” czekać będą też miody z Pasieki „Miody Jana” oraz z gospodarstwa pasiecznego „Buckfast”. Berlińska wystawa to także dobra okazja do poznania smaku tzw. cheborek, czyli zapiekanych pierożków z farszem z mięsa drobiowego, pieczarek, papryki, pora i sera żółtego. Swoją ofertę garmażeryjną w Berlinie zaprezentuje też spółdzielnia socjalna Drakkar z Recławia (powiat kamieński), która przygotuje pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, mięsne, krokiety, a także chleb ze smalcem.
Na wystawie „Grüne Woche 2016” koneserzy wina ocenią smak trunków, pochodzących z największej winnicy w regionie. Do degustacji będą: Solaris 2014, Seyval Blanc 2014, Hibernal 2014, Johanniter 2014, Rose 2014, Cabernet 2014, Rondo/Regent 2014. Warto dodać, że w roku 2015 Winnica Turnau za te wina zdobyła wiele nagród, w tym medale targów krakowskich ENOEXPO 2015.
W tym roku po raz pierwszy na berlińskich targach swój asortyment przedstawi apteka „Tilia”, która zachęcać będzie do spróbowania specjalnie przygotowanych mieszanek nasion wzbogaconych o kwasy Omega 3. To świetna propozycja śniadaniowa lub gotowa przekąska. Na przykład specjalnie dobrane składniki z dodatkiem owoców goji i płatków kokosa pomogą utrzymać zdrową sylwetkę i obniżyć cholesterol. Nasiona dyni, słonecznika, papryki, pieprzu ziołowego i bogatej w minerały soli kamiennej to natomiast propozycja dla mężczyzn. Będzie można spróbować też malinowego miodu oraz czekoladek z oleju kokosowego i cukru z nektaru kokosu (o niskim indeksie glikemicznym).
Podczas prezentacji w Berlinie na stosiku Województwa Zachodniopomorskiego nie zabraknie artystycznego akcentu - 16 stycznia zagra zespół „Dębniacy” z Dębna.
Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche 2016” rozpoczną się w piątek, 15 stycznia 2016 r. i potrwają do niedzieli, 24 stycznia 2016 r. Stoiska wystawiennicze zlokalizowane będą na terenie Międzynarodowych Targów Berlińskich-Messe Berlin.
Stoisko Pomorza Zachodniego o powierzchni 40 m2 goście znajdą w hali nr 11.2 (numer stoiska109).
Na stoisku Pomorza Zachodniego prezentować się będą:
od 15 do 19 stycznia 2016 r.
Spółdzielnia Socjalna Drakkar
Winnica Turnau
Gospodarstwo pasieczne „Buckfast” Tomasz Sadowski.
„Cheborek” Jerzy Cyrklaff od 20 do 24 stycznia 2016 r.
Spółdzielnia Socjalna Drakkar
Apteka Tilia Agnieszka Fułczyńska-Staniec
Hotel Leda SPA*** w Kołobrzegu
Pasieka Miody Jana Jan Olszański
Gospodarstwo rybackie Zielenica Anna Skowrońska.
Województwo Zachodniopomorskie uczestniczy w targach „Grüne Woche” nieprzerwanie od roku 2003.