POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [27.10.2015, 13:59:57] • Polska

Orzechowy zawrót głowy!

Orzechowy zawrót głowy!

fot. Organizator

Długie jesienne wieczory sprzyjają kulinarnym eksperymentom w naszej kuchni. To idealny czas, aby puścić wodze fantazji i wyczarować pyszne, oryginalne dania dla naszych bliskich. Warto wybrać zwłaszcza takie, do których użyjemy sezonowych warzyw czy owoców. W październiku polecamy bogate w składniki odżywcze orzechy, które wbrew pozorom mogą posłużyć nie tylko jako słodka przekąska, ale także nietypowe uzupełnienie naszego codziennego menu. Przekonaj się, ile niezwykłych potraw można przyrządzić, mając je w swojej kuchni. Zapowiada się prawdziwa orzechowa uczta z marką WINIARY!

Jesienią zwykle udajemy się na długie spacery w poszukiwaniu sezonowych przysmaków. Często zapominamy, że podczas takich przechadzek możemy znaleźć nie tylko grzyby, ale także smakowite orzechy! Sezon na te owoce w pełni, dlatego wybierając się na leśną wyprawę, zwróćmy uwagę na niewielkie kuleczki, kryjące pod łupiną pyszną i pełną składników odżywczych zawartość. Zwykle wykorzystujemy je do przygotowywania przekąsek, ciast czy deserów. Pamiętajmy, że orzechy świetnie sprawdzą się także jako dodatek do dań serwowanych na obiad czy kolację. Liczba potraw, które możemy przygotować z ich wykorzystaniem, jest niemalże nieograniczona, więc wśród naszych kulinarnych inspiracji na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!

Zaproponujmy bliskim sezonową ucztę i przygotujmy dyniową zupę krem z imbirem i orzechami. Zaczynamy od pokrojenia dyni w dość dużą kostkę. Następnie w misce mieszamy Przyprawę w płynie MAGGI z oliwą i czosnkiem i do tak przygotowanej pasty wrzucamy pokrojoną dynię. Doprawione warzywo wykładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach. W międzyczasie na patelni prażymy orzechy laskowe i wiórki kokosowe. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 - 2 litrami wrzątku i gotujemy przez około 20 minut. Miksujemy całość blenderem, doprawiamy imbirem, pieprzem i Przyprawą w płynie MAGGI. Na koniec dodajemy orzechy, wiórki kokosowe i natkę pietruszki. Pycha!
Miłośnicy dań z mięsem koniecznie powinni wypróbować polędwiczek wieprzowych w sosie orzechowym! Taka potrawa idealnie nadaje się na jesienny obiad, który chcemy przyrządzić w nieco odmienionym stylu. Smak wieprzowiny idealnie podkreśli Sos Pieczeniowy ciemny WINIARY z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowania rozpoczynamy od umycia polędwiczek oraz oprószenia ich solą, pieprzem i papryką. Następnie smażymy mięso na oleju ok. 15-20 minut. Sos dokładnie rozprowadzamy
w 300 ml zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy. Polędwiczki kroimy w ukośne plastry, a następnie polewamy sosem. Tak przygotowane mięso podajemy
z makaronem muszelkami i gotowanymi warzywami. Całość możemy posypać dodatkowo uprażonymi wcześniej orzechami. Wyśmienity Sos Pieczeniowy ciemny WINIARY
w połączeniu z orzechami sprawią, że nasze danie nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku!
Jeśli chcemy, by orzechy towarzyszyły nam także przy kolacji, wykorzystajmy je do przyrządzenia pysznych zapiekanek z serem pleśniowym, orzechami włoskimi
i gruszkami. Na początek przygotowujemy cztery małe bagietki z mąki żytniej. Pieczywo przecinamy na pół i wyjmujemy z niego trochę miąższu. W miseczce mieszamy gorgonzolę z twarogiem, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i łyżką śmietany. Do całości dodajemy miąższ z bagietek. Następnie napełniamy połówki bagietek farszem
i zapiekamy je w piekarniku przez ok. 10-12 minut w temperaturze do 180 stopni.
W międzyczasie kroimy gruszki w ósemki i po wyjęciu z piekarnika przyozdabiamy nimi gorące bagietki. Na koniec posypujemy danie posiekanymi orzechami włoskimi. Oryginalna kolacja gotowa!
Więcej inspiracji na ciekawe posiłki z dodatkiem orzechów i nie tylko można znaleźć na stronie www.winiary.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ostrzeżenie pierwszego stopnia, wydane przez IMGW, dotyczy wystąpienia silnego wiatru na wybrzeżu województwa zachodniopomorskiego. Od wtorku 16 września do czwartku 18 września przewidywany jest wiatr o średniej prędkości do 70 km/h, w porywach dochodzący do 85 km/h, który będzie wiał z południowego-zachodu. Na środę 17 września prognozy przewidują także intensywne opady deszczu, które mogą wynieść nawet 60 mm w ciągu 24 godzin. Dodatkowo, opadom deszczu mogą towarzyszyć burze. ■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■