– Nikogo nie dziwi, że na Pomorzu Zachodnim obok miodów, produkty rybołówstwa stanowią silną grupę zachodniopomorskich specjałów na Liście Produktów Tradycyjnych. Cieszę się, że obok śledzi szczecińskich przyrządzanych na sześć różnych sposobów, na ministerialnej liście pojawia się także śledzik kołobrzeski. Ryba ta od zawsze gościła na stołach mieszkańców Kołobrzegu, którzy czerpiąc inspiracje z przedwojennych przepisów oraz receptur opracowanych przez Zakłady „Barka” i „Bałtyk”, samodzielnie marynowali śledzie. Receptury, zapisane na przełomie lat 70. i 80. stanowią ważny element sztuki kulinarnej nadmorskich terenów Pomorza Zachodniego – mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
- Przepis na śledzika kołobrzeskiego jest przepisem rodzinnym, który ocalił od zapomnienia mój brat Marek Pietrzela. Przepis ten miała zapisany w zeszycie nasza mama Zofia, która mogła go zaczerpnąć z receptury spółdzielni „Bałtyk”, w której pracowała - dodaje mówi wnioskodawczyni Beata Mieczkowska-Miśtak.
Dodatkowe informacje: www.wzp.pl/biuro-prasowe/aktualnosci/sledzik-kolobrzeski-przepis-dla-koneserow
Fot. Beata Mieczkowska-Miśtak
przepis opatentowany
Gdzie ten przepis ??
Sledz to najlepsza z ryb!!
Sldz to nie ryba !!