POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [04.09.2015, 13:28:32] • Polska

Z kiełbasą na piknik

Z kiełbasą na piknik

fot. Organizator

Choć wakacje dobiegły końca, przed nami piękny wrzesień i jeszcze wiele osób zaplanuje pikniki na świeżym powietrzu. Warto pamiętać, że wysokie temperatury nie sprzyjają mięsnym potrawom. Jeśli jednak zadbamy o ich właściwe przechowywanie, nie ma powodu, by rezygnować z ulubionych przekąsek.

Choć mięso stanowi podstawę diety w polskich domach właściwie o każdej porze roku, musimy pamiętać, że wyjątkowo nie lubi wysokich temperatur. Wystarczy pozostawić je tylko na chwilę poza lodówką, by narazić się na zatrucie pokarmowe. O złej kondycji pożywienia wiele powiedzą nam zapach i wygląd. Niestety, nie zawsze możemy dostrzec, że proces psucia już się rozpoczął. Aby uniknąć nieprzyjemnych doświadczeń, musimy pamiętać o kilku zasadach związanych z prawidłowym przechowywaniem żywności.

Wybieraj z głową

Robiąc zakupy, pamiętajmy, by latem wybierać tylko niektóre produkty z działu mięsnego. Najlepiej kupować je w sprawdzonych miejscach przeznaczonych do sprzedaży wędlin. Najbezpieczniej postawić na produkty, które zawierają niewiele wody i znacznie wolniej się psują. W podróży sprawdzą się doskonale kiełbasy i kabanosy – w ofercie Madej Wróbel dostępne w różnych smakach, na tyle wędzone i wysuszone, by stać się świetną przekąską podczas pikniku na świeżym powietrzu.

Trzymaj w lodówce

Ale też nie w nieskończoność! – podkreśla Magdalena Matynia, główny technolog firmy Madej Wróbel. Wszystko ma swoją ograniczoną trwałość i nic – nawet lodówka – temu nie zaradzi. Poza tym produkty mięsne, zanim znajdą się w lodówce, i tak muszą zostać właściwie zapakowane. Paczkowaną wędlinę powinniśmy wyjąć z woreczka i – najlepiej w pergaminie – włożyć do lodówki na maksymalnie dwa dni od otwarcia opakowania. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że pergamin nadaje się do pakowania wędliny znacznie lepiej niż folia – twierdzi główny technolog. Przepuszcza więcej powietrza, co wpływa pozytywnie na mięso. Tymczasem folia jest tak mocnym izolatorem, że wędlina może zacząć pod nią pleśnieć.

Do przechowywania mięsa świetnie nadają się też pojemniki próżniowe – kiedy na dworze gorąco są idealnym rozwiązaniem. Inne produkty mięsne również wkładajmy szybko do lodówki, pamiętając, że świeże mięso i drób przechowujemy na najwyższej półce maksymalnie przez 24 godziny. Aby dłużej zachowały świeżość, można skropić je sokiem z cytryny. Ważne jest też, by nie mieszać mięsa z innymi produktami spożywczymi. Pasztety, salcesony i kaszanki mogą poleżeć w lodówce zaledwie dwa dni, ale sucha kiełbasa utrzyma świeżość nawet przez kilka tygodni – dodaje Magdalena Matynia. Jeśli nawet pojawi się na niej biały nalot – nie obawiajmy się zatrucia – to sól, która wytrąca się na skutek różnicy temperatur i jest całkowicie nieszkodliwa.
Nie trać kontroli

Jeżeli nie mamy dostępu do lodówki, kontrolujmy podwójnie, co jemy. Podczas pikników w ciepłe dni na pewno odpadają najbardziej wrażliwe na temperaturę produkty spożywcze, np. surowe mięso czy drób. W grę wchodzą kiełbasy i kabanosy, ale pod warunkiem, że będą właściwie przechowywane. Na wyjazdy polecamy nasze kiełbasy, np. suchą staropolską, krakowską czy myśliwską – radzi ekspert Madej Wróbel. W temperaturze pokojowej świetnie sprawdzą się też kabanosy w czterech wersjach smakowych – wieprzowej, drobiowej, pikantnej i czosnkowej. Ponieważ mają długi termin przydatności, stanowią świetną przekąskę na każdą okazję.

Mięso jest produktem podwyższonego ryzyka – kupujmy je więc rozważnie i sprawdzajmy, co jemy.

Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw. Firma zatrudnia 1300 osób, a jej produkty są dostępne w kraju i za granicą.

Więcej informacji: www.madejwrobel.pl


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Od wtorku do niedzieli pulsujące serce w centrum miasta przypomina o zbliżającym się finałowym finale WOŚP ■ 5 marca w Świnoujściu rusza kwalifikacja wojskowa. W tym roku kwalifikacji wojskowej podlegają przede wszystkim mężczyźni urodzeni w roku 2006. Dotyczy to także mężczyzn z roczników 2001 – 2005, którzy nie byli jeszcze na kwalifikacji. Przypominamy, że kwalifikacja nie jest poborem do wojska, tylko polega na nadaniu kategorii przydatności do służby. Kończy się ona wydaniem zaświadczenia o uregulowanym stosunku do służby wojskowej. Kwalifikacja wojskowa w Świnoujściu będzie przeprowadzona od 5 marca do 14 marca 2025 roku w Hoteliku przy Amfiteatrze, wejście od ul. Matejki ■ Rozpoczęły się prace nad budową ulicy Nowojachtowej w Świnoujściu, która ma połączyć ulice Jachtową i Uzdrowiskową. Inwestycja budzi wiele emocji, a zdania mieszkańców są mocno podzielone. Powód? Droga przebiega przez mocno zadrzewiony teren parkowy, graniczący z Parkiem Zdrojowym, stanowiący naturalne schronienie dla licznych zwierząt, takich jak sarny, lisy czy króliki, oraz pełniącym funkcję naturalnego filtra powietrza dla Świnoujścia ■