POGODA

Reklama


Wydarzenia

Polskie Radio Szczecin • Poniedziałek [27.07.2015, 20:51:58] • zachodniopomorskie

Sanepid sprawdził gastronomików. Są wyniki kontroli

Sanepid sprawdził gastronomików. Są wyniki kontroli

fot. Kamil Zwierzchowski

Brud na zapleczu, korzystanie z produktów przeterminowanych i nieprzestrzeganie zasad higieny przy przygotowywaniu posiłków - to najczęstsze uchybienia zachodniopomorskich gastronomików.

Od początku wakacji sanepid skontrolował około 480 lokali w naszym regionie.

- Zostały wydane trzy decyzje, które unieruchamiają działalność lokali. Pierwszy punkt był w Wolinie. Był to punkt sprzedaży lodów - informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Służby sanitarne prowadzą postępowanie także wobec szczecińskiego lokalu, bo nie przestrzegano w nim czystości. Natomiast w sanatorium w Kołobrzegu wykryto w wodzie bakterie.

Łącznie sanepid nałożył prawie 36 tysięcy złotych kary na 137 przedsiębiorców z województwa zachodniopomorskiego.

2015-07-21, 18:22
Autor: Monika Bielik


komentarzy: 43, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-25 z 43

Gość • Czwartek [30.07.2015, 14:21:01] • [IP: 80.245.189.**]

Szkoda, ze nie kontroluje w Świnoujściu np. Restauracja" Osada". Tam trzeba skontrolowac zaplecza, szkoda mówic i parę innych miejsc w Świnoujściu

Gość • Środa [29.07.2015, 01:19:34] • [IP: 92.42.113.**]

Proszę zwrócić uwagę co się dzieje we wszystkich sklepach na stoiskach mięsno-wędliniarskich, personel obsługuje w rękawiczkach to prawda, ale tą samą rękawiczką podaje wszystko, czy to drób świeży, czy wieprzowina, czy wyroby wędliniarskie nie ma znaczenia. Dlaczego tak postępują, czyżby rękawiczki kupowali za swoje i szkoda, ale nie szkoda truć ludzi? Może nie mają świadomości, ale kierownictwo w każdym sklepie chyba wie, że salmonella jest b. groźna?

złotoryjanin • Wtorek [28.07.2015, 22:45:36] • [IP: 80.48.211.***]

gdzie polecacie jeść normalne obiady ? a gdzie coś dobrego i ciekawego można zjeść? W przyszłym tygodniu się wybieram - z góry dziękuję za porady

Gość • Wtorek [28.07.2015, 19:40:55] • [IP: 79.184.157.***]

jak wygląda sytuacja na bermudach?? sie pytam

Gość • Wtorek [28.07.2015, 19:21:50] • [IP: 5.44.25.***]

do IP IP: 92.42.118. i tu sie zgodze waga to swoia droga ale nie zawsze dostaje sie rybe ktura sie zamowilo zawsze jakas tanioche tylko inaczej przyzadzona aby byla ruznica

Gość • Wtorek [28.07.2015, 15:17:12] • [IP: 80.245.186.***]

polecam zajrzec na zaplecze w sklepie Polo od strony kościola w centrum-maly stol otoczony worami z maarchwia, ziemniakami, cieknacymi kurczakami gdzie nadziewa sie kurczaki do upieczenia na ruszcie.to jest horror, te same osoby scieraja stoly, kurczakow sie nie oplukuje tylko prosto ze skrzyn na szpikulce, gdzie ucza takiego dziadostwa??!!zreszta w samym sklepie nie ma kto nauczyc kultury, bywa tak, ze przy kasie stwierdzamy inna cene produktu niz jest np. w promocji, przychodzi osoba troche wazniejsza od kasjerki i nigdy nie powie PRZEPRASZAM!!to slowo w tym sklepie jest Im obce, inna osoba az blyszczy pseudokultura wychylajac sie zza kasy pytajac czy to co ktos ma w torbie to nie jest z Polo?szkoda gadac!!

Gość • Wtorek [28.07.2015, 14:18:58] • [IP: 92.42.114.***]

Zapraszam sanepid do Biedronki przy ul. Fińskiej na Warszowie, kurczaki z rożna w jakich warunkach przygotowywane na stole na odpisy zepsutego towaru potem kurczaczki nadziewane a potem arbuzik czy melon krojony, brak ciepłej wody więc proszę sobie wyobrazić mycie po tłuszczu z kurczaka, osoba która obsługuje na kasie rozkłada towar a potem do kurczaczków i do wypieku pieczywa, brak odpowiedniego okrycia i rękawiczek życzę smacznego.

Gość • Wtorek [28.07.2015, 13:44:37] • [IP: 80.245.180.***]

nogi powinna zarzucić partnerowi na ramiona a nie brudzić krzesło swoimi buciorami-myślą że jak są w obcym mieście to kultura ich nie obowiązuje-chamstwo.W przyszłości życzę jej aby usiadła na krześle, stołku i po wstaniu miała ślady brudu na ubraniu-może jej ptasi mózdżek zakuma że zachowuje się nieprzyzwoicie!!

Gość • Wtorek [28.07.2015, 13:13:41] • [IP: 92.42.119.**]

A jak wygląda sytuacja gastronomiczna po kontroli sanepidu w Ś-ciu?;) Coś nic nie ma w tym artykule...Wszędzie czysto, schludnie, świeżo i good?;) Poproszę więcej informacji nt. temat, żeby wiedzieć, które lokale omijać, a do których bez obaw wchodzić.

Gość • Wtorek [28.07.2015, 12:36:16] • [IP: 46.205.49.***]

Warto by skontrolować sklepiki w lunowie, tam dopiero horror, a jak wiedzą że kontrola, to sklep się zamyka i na cherbatke do sąsiadów. Najgorszy ten na rondzie.

Gość • Wtorek [28.07.2015, 11:40:19] • [IP: 93.94.185.***]

Mi się znów podoba pomysł z ocenami lokalu, każdy lokal za czystość dostaje ocenę, która jest widoczna w wszystkim znana. Np.: na przedniej szybie.

ryynio • Wtorek [28.07.2015, 11:26:28] • [IP: 83.249.0.**]

powinni tylko zatrudniać dziewice, w upalne dni nalezy unikać restauracji, pot leje sie strumieniami z kucharza i pomocy kuchennych, deski na który kroi sie mięso strasznie smierdzą, no i ścierki cuchną zgnilizną

Gość • Wtorek [28.07.2015, 11:13:59] • [IP: 83.26.202.***]

Lepiej mogla te brudne nogi polozyc mu na stol obok talerza smaczniej by mu się jadlo bo widać ze oni u siebie w domu tez tak robia ! Oto" kultura" tych" turystow"ktorzy tu przyjezdzaja ! Potem jeszcze ida się zalatwic na wydmy bo przecież szkoda 2 zl.na toalete ! I narzekają jeszcze ze ich tu nie lubimy - A jak można tekich prymitywow tu lubic !

Gość • Wtorek [28.07.2015, 09:44:46] • [IP: 92.42.118.**]

Nie tylko sanepid powinien kontrolować gastronomikow te"budy"ktore sprzedają ryby oszukują na skale światową.Nigdy nie wiesz ile ryba waży, i jaką faktycznie zjadłeś, na paragonie widzimy ryba szt.1 a paniery jest tyle że trudno rozpoznać.Nikomu nie życzę smacznego, ale skoro przez 3 m-ce trzeba zarobić na cały rok? '

Gość • Wtorek [28.07.2015, 09:40:52] • [IP: 46.112.161.**]

ciekawe czy w magicznej spizarni byli tam to dopiero syf a ich smietnik masakra

Gość • Wtorek [28.07.2015, 09:35:41] • [IP: 92.42.115.***]

Popieram GOŚCIA Z GODZ.8/01 gdzie te giry!! a potem ktoś usiądzie MASAKRA brak KULTURY!!

Gość • Wtorek [28.07.2015, 09:07:16] • [IP: 93.94.186.***]

Sanepid, Sanepid - Świnoujscie czeka ?? Do roboty sie wziążć i kilka razy być na jednym ośrodku tak niespodziewanie, a nie raz i po strachu.

Gość • Wtorek [28.07.2015, 09:03:15] • [IP: 95.129.224.**]

Moze podac liste lokali ? Se by ludzie wiedzieli gdzie sie nie truc

Gość • Wtorek [28.07.2015, 08:57:37] • [IP: 83.12.180.**]

o sanepidzie to szkoda gadac.powiadomia cie uprzejmie na kilka dni naprzod, ze przyjda. a tym pannicom na zdjeciu obsluga powinna zwrocic uwage o niestosownym zachowaniu.nogi i plecak w takich miejscach kladzie sie i wiesza na zyrandolu.jakies niedouczone.

Gość • Wtorek [28.07.2015, 08:54:19] • [IP: 62.69.231.***]

Po co Oni jedzą?

Gość • Wtorek [28.07.2015, 08:19:15] • [IP: 94.254.129.***]

wystarczy że ustawili by się za żabką na grunwaldzkiej z tyłu i i dwa lokale już zamknięte.w wejściu śmietnik ale zbudowany ze śmieci

Gość • Wtorek [28.07.2015, 08:07:11] • [IP: 88.156.234.***]

A ta kobita to gdzie te giry zakłada ?? brudnymi buciorami na krzesło gdzie inni siadją i żrą to przeterminowane żarełko. Najlepiej karmi Fogt obok skarbówki. Pyszne jedzonko i świerze. Na promenadzie też pewnie znalazł by się niejeden lokal gdzie zepsutą padlinę podają.

Gość • Wtorek [28.07.2015, 08:01:29] • [IP: 80.245.185.***]

GDZIE TE GIRY SWINIO

Gość • Wtorek [28.07.2015, 07:11:48] • [IP: 88.156.232.***]

Nogi powinna założyć sobie na szyję=patrz foto. No i kultura, w domu to chyba kładzie je stół obok kaszanki i musztardy.

Gość • Wtorek [28.07.2015, 06:15:13] • [IP: 93.94.184.***]

A to dobre. 36 tyś na 137 przdsiebiorstw. Za takie kary to kucharz nawet tyłka nie będzie podcierał. K... co za kraj.

Oglądasz 1-25 z 43
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 11.00 - Przejście na Plac Słowiański – zamknięcie ul. Armii Krajowej 11.15 - Plac Słowiański Uroczystości pod pomnikiem „Bohaterom Walki o Niepodległość Rzeczypospolitej” z udziałem asysty honorowej, z udziałem władz administracyjnych i samorządowych, służb mundurowych, Orkiestry Wojskowej, pocztów sztandarowych, organizacji, związków, stowarzyszeń, szkół oraz mieszkańców i gości. 1) zajęcie miejsca przez asystę honorową, 2) uroczyste podniesienie Flagi Narodowej na maszt i odegranie Hymnu Państwowego, 3) Apel Pamięci, 4) wystąpienie okolicznościowe Prezydenta Miasta Świnoujście, 5) składanie wiązanek kwiatów przez delegacje pod pomnikiem, 6) koncert Orkiestry Wojskowej pieśni patriotycznych z okazji Święta Narodowego Trzeciego Maja, 7) wyprowadzenie pododdziału honorowego i pocztów sztandarowych, 8) zakończenie uroczystości. ■ Zapraszamy na uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej w Świnoujściu, upamiętniającej kapelanów Wojska Polskiego zamordowanych w zbrodni katyńskiej Wydarzenie odbędzie się 05 maja 2025r., o godz. 10:00 w kościele pw. bł. ks. kmdr por. Władysława Miegonia przy ul. Piłsudskiego 43 w Świnoujściu. Tablica poświęcona jest kapelanom różnych wyznań i religii zamordowanym w zbrodni katyńskiej. Na tablicy figurują nazwiska wszystkich dotychczas ustalonych z imienia i nazwiska kapelanów, którzy zostali zamordowani w zbrodni katyńskiej. Tablica jest pierwszą tablicą nad Bałtykiem i pierwszą umieszczoną w kościele należącym do dekanatu Marynarki Wojennej. Z inicjatywy Stowarzyszenia Pamięć Kapelanów Katyńskich takich tablic powstało już 41, nie tylko w Polsce ale również w Stanach Zjednoczonych oraz Londynie. Projekt tablicy wykonany przez pracowników IPN OBUWiM Szczecin, koszty wykonania tablicy ze środków IPN Szczecin. W uroczystości wezmą udział m.in. wiceprezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Mateusz Szpytma i dyrektor szczecińskiego Oddziału IPN Krzysztof Męciński ■