POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [09.07.2015, 11:18:40] • Polska

Przyjemność płynąca z jedzenia

Przyjemność płynąca z jedzenia

fot. Organizator

Dobre jedzenie nie tylko zapewnia nam energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania, ale jest także źródłem przyjemności: każdy z nas ma dania, którym nie jest w stanie się oprzeć. Właśnie dlatego powinniśmy przykładać wagę do tego, co trafia na nasz talerz. Dzięki bogactwu sezonowych warzyw i owoców mamy duże pole do popisu podczas gotowania latem. Słodkie śniadanie z dodatkiem świeżych malin czy jeżyn, lekka i zielona sałatka z młodymi ziemniaczkami brzmią pysznie… i tak też smakują! Grzegorz Łapanowski, ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór” dzieli się radami na temat smacznego gotowania oraz podpowiada w jaki sposób wydobyć naturalny smak składników. Złap smak lata!

Lato to czas, kiedy przyrządzanie posiłków sprawia nam większą przyjemność niż zwykle. Wokół mijamy wiele stoisk ze świeżymi owocami i warzywami, a do tego wyższe temperatury sprawiają, że mamy ochotę odżywiać się nieco lżej. Do przygotowania dań wykorzystujemy np. takie składniki jak: groszek cukrowy, szparagi, bób, truskawki czy rabarbar. Mają one niepowtarzalny smak i apetyczny wygląd, są także pełne witamin oraz cennych składników mineralnych. Sezonowe warzywa i owoce są dobre o każdej porze dnia: mogą być smakowitą bazą dania, jak i znakomitym dodatkiem do wykwintnej potrawy.
Podczas przyrządzania dań na bazie sezonowych składników w sposób szczególny dbamy o to, aby nic nie zaburzyło ich naturalnego smaku. Dlatego mając na względzie uzyskanie bardzo smacznych kulinarnych efektów, przygotowujemy je w odpowiedni sposób. Młode ziemniaki wystarczy umyć
i delikatnie oskrobać przed ugotowaniem, szparagów - by zachowały aromat i ładną barwę - staramy się nie przegotować, groszek cukrowy możemy zjeść na surowo lub po szybkim zblanszowaniu. Do letnich dań wykorzystujemy także młodą botwinę, którą wystarczy umyć i pokroić, a następnie połączyć z zimną maślanką, ziołami i przyprawami, aby stworzyć pyszny i szybki w przygotowaniu chłodnik. Latem chętnie sięgamy także po świeże zioła i inne zielone dodatki, takie jak: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, które urozmaicają każdą najprostszą potrawę.
Woda do gotowania
Podczas gotowania bardzo ważna jest także woda wykorzystywana do gotowania jarzyn, makaronów, kasz czy ryżu oraz przyrządzania napojów, zup i sosów. Ma ona zasadniczy wpływ na smak przygotowanych dań i napojów, ponieważ często stanowi ich dominujący składnik lub bazę kreowanych przez nas smaków. Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz kulinarny, ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór uważa, że woda jest jednym z najważniejszych składników dań: Woda, którą wykorzystujemy do celów kulinarnych powinna być świeża, o dobrym smaku, który nie przytłoczy nut smakowych potrawy. Do gotowania należy wykorzystywać wodę pozbawioną zapachu, co pozwoli wydobyć naturalny aromat potraw. Nie może ona mieć także koloru. Dzięki przejrzystej wodzie wygląd przygotowywanych przez nas potraw i napojów będzie bardziej apetyczny. Niezwykle istotna jest także miękkość wody – wpływa ona na szybkość ich przygotowania, smak, zapach oraz wygląd dań i napojów. Do gotowania spokojnie można wykorzystywać wodę z kranu i aby podnieść jej walory smakowe wystarczy ją wcześniej przefiltrować. Dzięki temu uzyskamy świeżą wodę, która pozwoli nam wydobyć naturalne walory smakowe warzyw czy innych produktów.

Przyjemność płynąca z jedzenia

fot. Organizator

Menu na lato
Podczas gotowania możemy sięgnąć po dobrą, świeżo filtrowaną wodę BRITA. Dzięki domowej filtracji jest wolna od zapachu i koloru, smaczna oraz charakteryzuje się zmniejszonym poziomem twardości. Potrawy ugotowane na jej bazie będą aromatyczne, apetyczne i pyszne.

Grzegorz Łapanowski proponuje autorskie przepisy na dania idealne na tę porę roku. Menu opracowane przez niego w ramach kampanii „BRITA – lepszy wybór” bazuje na sezonowych warzywach i owocach oraz wodzie filtrowanej BRITA.
Więcej informacji i porad na stronie www.brita.pl.
Przepisy autorstwa Grzegorza Łapanowskiego:
Śniadanie

Owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru

Składniki (dla 2-3 osób):

1 szklanka płatków owsianych
¾ szklanki świeżego soku jabłkowego
¾ szklanki filtrowanej wody Brita
szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
100 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
3 kłącza rabarbaru
4 łyżki cukru

1. Płatki owsiane umieścić w garnku, zalać sokiem i filtrowaną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez ok. 3-5 minut.
2. Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Umieścić je w garnku i posypać cukrem. Smażyć na małym ogniu przez ok. 13 minut, do czasu aż rabarbar z zewnątrz zmięknie, ale środek wciąż pozostanie lekko twardy.
3. Owsiankę rozłożyć do miseczek, posypać rabarbarem i truskawkami. Lekko przemieszać.

Obiad

Sałatka ziemniaczana z dodatkiem bobu, cukrowego groszku i musztardowo - miodowym vinegrette
Składniki (dla 2-3 osób):
8 małych młodych ziemniaków
100g groszku cukrowego
100g bobu
pęczek pietruszki
bazylia tajska do dekoracji
sól, pieprz

Winegret:
1 ½ łyżki musztardy
1 ½ łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka oliwy extra virgine
1 ½ łyżki soku z cytryny
¾ łyżki octu winnego
sól, pieprz

1. Ziemniaki umyć i dokładnie wyszorować. Ugotować do miękkości w filtrowanej, posolonej wodzie.
2. Oczyszczony z włókien groszek zblanszować w filtrowanej, posolonej wodzie (wrzucić na wrzącą wodę i gotować 1-2 minuty), następnie odcedzić i przelać lodowatą przefiltrowaną wodą Brita.
3. Bób ugotować i obrać ze skórek.
4. Składniki na sos winegret dokładnie wymieszać trzepaczką aż do powstania emulsji.
5. Na talerzu ułożyć ziemniaczki, groszek cukrowy i bób (część ziaren groszku wyłuskać do dekoracji), przyozdobić liśćmi pietruszki i tajskiej bazylii, polać winegretem. Przed podaniem wymieszać.

Przyjemność płynąca z jedzenia

fot. Organizator


Kolacja

Pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami

Składniki (dla 4 osób):
4 małe piersi kaczki ze skórą
100 g wiśni
3 łyżki miodu
2-3 łyżki sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1/4 szklanki filtrowanej wody Brita
szczypta cynamonu
sól, pieprz

Konfitura cebulowa:
10 czerwonych cebul
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki octu balsamicznego
olej lub klarowane masło

1. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Skórę naciąć w szachownicę, starając się nie naruszyć mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.
2. Kaczkę podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), najpierw skórą do dołu, następnie przewracając na drugą stronę. Zachować tłuszcz, który wytopił się z kaczki na później, a filety przełożyć do naczynia do zapiekania.
3. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodać miód, sos sojowy, roztarty czosnek, sok z cytryny, filtrowaną wodę, cynamon oraz wiśnie. Wszystko delikatnie poddusić, aż sos lekko odparuje.
4. Zalać sosem filety i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10-12 minut.
5. Podawać z konfiturą z cebuli i dodatkami, np. plastrami żółtej marchewki albo podsmażoną sałatą rzymską.

Konfitura z czerwonej cebuli:
1. Cebule pokroić w piórka i smażyć je na patelni na odrobinie oleju lub klarowanego masła aż się zaczną karmelizować.
2. Dodać brązowy cukier i ocet balsamiczny.
3. Dusić, aż konfitura będzie mocno zredukowana (około godziny).


komentarzy: 3, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-3 z 3

Gość • Piątek [10.07.2015, 23:10:22] • [IP: 80.245.189.***]

Grzegorz Łapanowski, ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór” dzieli się radami na temat smacznego gotowania oraz podpowiada w jaki sposób wydobyć naturalny smak składników.TO JEST JAWNA KRYPTOREKLAMA FIRMY BRITA - ciekawe czy to jest zgodne z prawem prasowym ??!!

Gość • Piątek [10.07.2015, 18:48:03] • [IP: 93.94.187.***]

normalnie, wyczyscic, doprawic i na patelnie, ostatnio robiłam.

Gość • Piątek [10.07.2015, 16:47:35] • [IP: 88.156.232.***]

Kto mi napisze jak przygotować miętusa /ryba/ ?

Oglądasz 1-3 z 3
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Uwaga! Gołoledź i oblodzenie w Zachodniopomorskiem – trudne warunki na drogach od dziś, godz. 8:00. Intensywne opady marznące mżawki i deszczu utrudnią poruszanie się pieszym i kierowcom. Zachowaj ostrożność – śliskie chodniki i jezdnie! ■ We wtorek 14 stycznia 2025 r. o godzinie 9.00 na placu Rybaka w Świnoujściu rozpoczną się uroczystości pamięci ofiar katastrofy promu m/f „ Jan Heweliusz”. To największa morska tragedia w powojennej Polsce. Zginęło w niej 55 osób, w tym 35 pasażerów i 20 członków załogi. O godzinie 9.00 zabrzmią tyfony i syreny na statkach oraz okrętach stojących w świnoujskim porcie ■ W Zachodniopomorskim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się dziś (sobota) posiedzenie Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Tematami przewodnimi były trudna sytuacja meteorologiczna w naszym województwie oraz ognisko pryszczycy, które wykryto u bydła w przygranicznym powiecie Maerkisch-Oderland. W związku z tym ostatnim, na granicy specjalnym nadzorem zostaną objęte transporty zwierząt z Niemiec ■ Rozpoczęły się prace nad budową ulicy Nowojachtowej w Świnoujściu, która ma połączyć ulice Jachtową i Uzdrowiskową. Inwestycja budzi wiele emocji, a zdania mieszkańców są mocno podzielone. Powód? Droga przebiega przez mocno zadrzewiony teren parkowy, graniczący z Parkiem Zdrojowym, stanowiący naturalne schronienie dla licznych zwierząt, takich jak sarny, lisy czy króliki, oraz pełniącym funkcję naturalnego filtra powietrza dla Świnoujścia ■