iswinoujscie.pl • Wtorek [28.04.2015, 18:15:01] • Świnoujście
Wegańskie smaki zagościły w Scenie! Dowiedz się więcej na temat świadomego jedzenia
fot. Kamil Zwierzchowski
W dobie jedzenia typu "fast-food" coraz więcej ludzi pragnie jeść świadomie. Jedną z form świadomego odżywania się, jest wegetarianizm oraz weganizm. W niedzielę, w Jazz Club Scenie odbyło się spotkanie przy jedzeniu "MEET to EAT !" promujące kuchnie wegańską oraz wspólne spożywanie sporządzonych przed siebie posiłków. - Mam nadzieje, że uda nam się organizować takie spotkania cyklicznie, oraz zachęcać do tego typu jedzenia coraz więcej osób - mówi Karolina.
Spotkanie "MEET TO EAT !" kieruje się prostymi zasadami: Uczestnicy wybierają temat przewodni, w domu przygotowują przynajmniej jedną potrawę, którą przynoszą do klubu, gdzie razem spożywają przyniesione przez siebie dania, rozmawiają, oraz dzielą się wrażeniami.
fot. Kamil Zwierzchowski
- Prowadzę bloga everydaycooking.pl i śledzę w innych miastach takie akcje. Pierwsze takie spotkanie odbyło się na próbę w tamtym roku. Spotkanie przyjęło się, ludzie przyszli, miło spędziliśmy czas. Ostatnio trochę odpuściliśmy z tego typu spotkaniami, ale stwierdziliśmy, że czegoś nam brakuje, aby w niedzielę podziałać. Spotkać się z innymi ludźmi, poznać się bliżej, porozmawiać, i tak właśnie powróciliśmy do pomysłu MEET TO EAT. Mam nadzieje, że uda nam się organizować takie spotkania cyklicznie, oraz zachęcać do tego typu jedzenia coraz więcej osób. Lubię zdrową kuchnie oraz odkrywanie nowych rzeczy, więc wegańskie klimaty już się przejawiały u mnie w domu. Wegetarianizm zdecydowanie zwiększa świadomość w temacie jedzenia, można powiedzieć, że to styl życia. Zwraca się większą uwagę na to co się kupuje, aby jeść możliwie zdrowo i naturalnie. Nie jedząc mięsa odczuwam bardzo pozytywny wpływ na swoje zdrowie - mówi Karolina.
fot. Kamil Zwierzchowski
Spotkanie MEET TO EAT zostało zorganizowane przez Jazz Club Scena oraz fundacje Motywacja i Działanie. Wśród uczestników znalazła się także "KUCHNIA SPOŁECZNA eVka".
fot. Kamil Zwierzchowski
- Od zawsze lubiłam gotować, ze względu na to, że mój mąż jest wegetarianinem, kuchnia bez mięsa nie sprawiła mi żadnych trudności. W fundacji "Motywacja i Działanie" otworzyliśmy sobie panel dotyczący właśnie weganizmu, i w tym kierunku idziemy. Weganizm rożni się od wegetarianizmu brakiem produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli jajka, mleko. W naszej fundacji większość osób jest wegetarianami, staramy się propagować zdrowy styl życia oraz świadomość odżywiania. Na dzisiejsze spotkanie przygotowałam chlebek bananowy oraz tartę jaglaną. - mówi Ewa.
Świadomie lubię jeść wieprzowinę bo jest zdrowa, smaczna i nie trzeba jej nawozić.