Sylwestrowe przekąski można przygotować w krótkim czasie z podstawowych produktów spożywczych, takich jak ser, szynka, papryka lub gotowe ciasto francuskie.
– Absolutną klasyką są suszone śliwki zapiekane w plastrach boczku albo dojrzałej szynki. Niewiele czasu zajmuje również przygotowanie tarty na cieście francuskim z kawałkami sera, anchois albo pieczonych papryk. Można sobie przygotować ciasteczka francuskie, nadziewając je różnego rodzaju farszami: z ugotowanej ciecierzycy, soczewicy, może być też farsz rybny lub mięsny – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karol Okrasa.
Popularny kucharz podkreśla również, że wbrew powszechnym wyobrażeniom do obowiązkowego sylwestrowego szampana najlepiej pasują wytrawne przekąski. Słodkie dodatki powinno podawać się ze słodkim winem musującym lub tradycyjnym.
– Najprostszą przekąską, jaką można przygotować, jest prosty sernik na zimno z sera mascarpone wymieszany na przykład z masą makową. Spód przygotowujemy z herbatników wymieszanych z odrobiną masła. Można też upiec tradycyjny spód z kruchego ciasta, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Równie łatwo jest przygotować klasyczne tiramisu – wymienia Okrasa.
Oprócz popularnej kuchni śródziemnomorskiej do sylwestrowego menu wracają klasyczne dania kuchni polskiej. Noworoczna impreza to idealna okazja, by przygotować staropolskiego strudla jabłkowego.
– Dzięki temu wykorzystujemy jabłka, które powinniśmy teraz jeść na potęgę, robiąc na złość niektórym osobom. A poza tym to taka nasza klasyka. Zamiast cynamonu można dodać kardamon, będzie to zupełnie inny jabłecznik. Można wykorzystać dwa rodzaje ciasta: albo ciasto francuskie, albo ciasto filo, które można kupić w sklepie – będzie szybko, smacznie i prawie po polsku – zachęca kucharz.