Jak przekonać dziecko do zdrowego odżywiania?
Wg badań UNICEF Polska zajmuje 8. miejsce na świecie pod względem otyłości dzieci, a odsetek dzieci z nadwagą rośnie u nas najszybciej. Do powstrzymania epidemii otyłości nie wystarczy sama nauka o tym, jak ważne jest zdrowe żywienie. „Dzieci i nastolatki nie lubią jadać zdrowych rzeczy, bo zdrowe nie jest ‘cool’” – mówi Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. „Własne zdrowie to dla dziecka abstrakcyjne pojęcie. Sposobem na przekonanie go do spróbowania czegoś, za czym nie przepada, a co jest dla niego dobre, jest wspólne gotowanie. Jedzenie przygotowane własnoręcznie, według własnych upodobań, zawsze smakuje lepiej.” Wyniki ogólnopolskich badań „Kulinarni odkrywcy”, sprawdzających stan edukacji kulinarnej dzieci w wieku 6-16 lat, wskazują jednoznacznie - im lepiej dziecko potrafi sobie poradzić w kuchni, tym zdrowiej się odżywia, a rzadziej sięga po słodycze i fast food.
Nauka gotowania a zdrowe jedzenie
Niestety, polskie dzieci radzą sobie z gotowaniem bardzo kiepsko: ponad połowa nie jest w stanie nawet zaparzyć sobie herbaty, a z usmażeniem jajecznicy poradzi sobie tylko co czwarte. Nie lepiej jest w województwie zachodniopomorskim. Choć wg rodziców 88% zachodniopomorskich uczniów w wieku 6 do 16 lat potrafi zrobić sobie kanapkę, to tylko połowa z nich pokroi sobie chleb lub wędlinę. Ponad połowa (56%) dzieci pozostawionych samych w domu nie umiałoby nawet odgrzać gotowej potrawy. 16% dzieci z województwa zachodniopomorskiego ma negatywny stosunek do samodzielnego przygotowywania posiłków i nie lubi gotować - to największy odsetek w kraju. Z braku samodzielności w kuchni wynikają złe nawyki żywieniowe. Aż 38% dzieci w województwie zachodniopomorskim zamiast przygotować lub podgrzać posiłek zaspakaja głód słodyczami lub słonymi przekąskami. Zachodniopomorskie matki najczęściej - aż w 50% - uważają, że dzieci powinny przygotowywania posiłków i zasad zdrowego odżywiania uczyć się w szkole, a tylko 14% deklaruje, że taką wiedzę dzieci czerpią właśnie z zajęć szkolnych.
Jak temu zaradzić? Badania „Kulinarni odkrywcy” wskazują, że bardzo ważne jest rozbudzanie zainteresowania kulinariami od najmłodszych lat, kiedy dzieci najchętniej przebywają w kuchni. Aż 74% najmłodszych (6-8 lat) lubi zajęcia kulinarne, ale z wiekiem odsetek ten spada i już tylko co drugi nastolatek lubi gotować. Gimnazjaliści nie chcą i często nie potrafią gotować – zaledwie 45% nastolatków potrafi ugotować jajka, a z ugotowaniem zupy poradzi sobie tylko co dziesiąty.
Gotowanie może być zabawą
W odpowiedzi na zdiagnozowany przez badania problem, 12. edycja programu Tesco dla Szkół poświęcona jest właśnie edukacji kulinarnej dzieci jako sposobowi na wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych. Konkurs Tesco dla Szkół – „Kulinarni odkrywcy” dzięki unikalnej filmowej formule łączy edukację z zabawą. Zadaniem konkursowym uczniów jest nakręcenie dwuminutowego filmu przekonującego, że gotowanie może być kreatywną i ciekawą zabawą. Szkoły, których uczniowie przygotują najciekawsze prace i wykażą najwięcej zaangażowania, mają szansę na zdobycie nowoczesnego sprzętu dydaktycznego, w tym 10 pracowni multimedialnych, 16 zestawów do szkolnej sali kinowej oraz nagród indywidualnych dla młodych Kulinarnych Odkrywców.
Jak wziąć udział? Do konkursu może zgłosić szkołę dyrektor lub upoważniony nauczyciel. Konkurs rusza już 1 września, a gotowe prace – konkursowe filmy - mogą nadsyłać nauczyciele opiekujący się zespołami uczniów od 1 września do 10 listopada.