Tradycja konsumpcji gęsiego mięsa 11 listopada przywędrowała do Polski z Francji, gdzie właśnie w taki sposób honorowano św. Marcina z Tours. Przez stulecia gęsina gościła na stołach królów, arystokracji i zwykłych chłopów. Jednak dzisiaj, jak szacują organizatorzy organizatorów przeciętny Polak zjada zaledwie 30 dekagramów gęsi.
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Mimo to, jeszcze do niedawna ponad 90% z nich trafiało na eksport, głównie do Niemiec oraz krajów Skandynawskich. W dobie kryzysu zachodnie zapotrzebowanie mocno spadło, dlatego producenci zmuszeni byli do przeznaczenia nadwyżek na rodzimy rynek. Jest to znakomita wiadomość dla konsumentów, bowiem w porównaniu do lat poprzednich ich ceny spadły o połowę. Stanowi to świetną okazję, aby w Dniu Niepodległości w rodzinnym gronie przygotować tradycyjną, polską gęś.
W związku z obchodami Ogólnopolskiego Dnia Gęsi Owsianej telewizja TVR przez cały dzień na swojej antenie będzie emitowała programy prezentujące różne sposoby na przyrządzenie gęsi. Przedstawione będą przepisy na m.in tradycyjną pieczoną gęś z sosem śliwkowym, carpaccio z gęsi czy konfitowane udo z gęsi.
"Ktoś pozazdroscił amerykanom indyka ?" Tradycja jedzenia w Polsce gęsi 11 listopada jest starsza od USA i IIRP.
Gęsina w różnych wersjach: okrasa [zmielona pierś gęsi przyprawiona solą, pieprzem, combrem lub majerankiem - włożona do glinianego garnka - służyła do smarowania chleba], pasztet, gęś nadziewana itp.Gęsi w biednej Polsce zniszczonej zaborami i II woj.światowa pozwalały, przetrwać.Dobrze aby tradycja powróciła [dla sytych- gęsi w mięsie zawierają przyjazne witaminy i tłuszcze]
A jak smakują gęsi kapitolińskie? Tradycja starsza, to i gęsi smaczniejsze zapewne.
zrobiłam gęś w pomarańczach. Przepyszna i 100 razy lepsza od kurczaka. Wszystkim smakowało.
Ktoś pozazdroscił amerykanom indyka ?
Do. ..191. Nie przeczę, że gęsina jest smaczna i sama się obroni. Tylko nie trzeba do niej dorabiać ideologii. Ten okres mamy za sobą (na szczęście).
A hamburger z Maca to co?
A ja myślałem, że polski przysmak, to mewy w sosie kupa z łabędzia z piórkiem w kuperze.
Ogólnopolska to ta" tradycja" nie jest z pewnością.
Polska gęś uznawana za przysmak na stołach całego świata, u nas nie doceniona - zdrowsza od pakowanych na genetycznych paszach kurczakow, chudsza od kaczki - pyszna w smaku. Gęś musi zyc na wybiegu, nie mozna jej zamknąć w klatkach i sztucznie tuczyć, dlatego jest to zdrowe i dobre mięso.
W Lidlu udka lub piersi gęsie, świeże (nie mrożone) po 19, 99. Kupiłem, upiekłem już wczoraj - pyszne.
DO" waldi" - widocznie nie znasz polskiej tradycji, mieso gesie bylo w niej od wiekow!!
widzę że się powodzi.gęsina?? Ja już dwano jem tylko szczaw
I kolejny" amerykanizm' usiłują nam władcy wmówić. Żyję już troche na tym świecie i nigdy (do tej pory) nie słyszałem o święcie gęsi owsianej. Wydaje mi się, że to tylko zwykła nadprodukcja wyznacza nam to" zapomniane " święto.
swieże gesi można kupić przy dużym kościele, pani jest z Modowic.
Ależ temat gęsi dużo ważniejszym jest od Święta Niepodległości, przykryć to święto byle gęsią, a naród będzie silny i 'najedzony'. Każda metoda dobra, aby skuteczna.
Chyba troche spuzniony ten artykul:-)
Upewniliście się, że jest koszerna?
W ALDIM gęś polska owsiana waga powyżej 4, 5kg kosztowała 2, 99 euro za kg. Kupiłem bo to zawsze trochę taniej. Nigdzie za to nie mogę kupić gęsi świeżej.
waga produktu podawana jest przed mrozeniem (ale tak pi razy drzwi)
A. Polacy nie gęsi i swój język znają, i tradycje też.
Hexa Poniedziałek [11.11.2013, 10:04:05] [IP: 80.245.178.**] Sklep Biedronka- Gęś mrożona 13, 99zł za kilogram z prze-wagą lodu ok 70%.Nie dziękuję.Życzę miłego świętowania przy kiełbasce z VIOLI.
A GDZIE MOŻNA KUPIĆ GĘŚ ŚWIEŻA A NIE MROŻONĄ JEST??
Gość Poniedziałek [11.11.2013, 09:58:59] [IP: 88.156.233.***] w niemczech jest może tanio ale chyba tylk, tylko dla niemiaszków.
Gość Poniedziałek [11.11.2013, 09:58:59] [IP: 88.156.233.***] Ha ha, w dyskontach gęsina jest tańsza ale większa część wagi to lód niestety. A taką gęsinę to ty sobie zjedz, bo ja nie mam zamiaru jeść pieczonego lodu!