iswinoujscie.pl • Sobota [12.10.2013, 08:45:10] • Świnoujście
Pyszne kartacze na początek kulinarnych warsztatów w „Konstelacji”

fot. Sławomir Ryfczyński
Przez dwa dni, w piątek i sobotę, restauracja „Konstelacja” otwarta jest nie tylko dla smakoszy ale także tych, którzy szukają nowych smaków w kuchni i lubią też samemu pobawić się w kucharza. Na początek tych kulinarnych warsztatów, w piątek wieczorem goście lokalu z ulicy Jachtowej mieli szansę popraktykować przy wyrobie regionalnego przysmaku ze wschodniej Polski . Daniem dnia były kartacze, wykonane pod okiem mistrza kuchni regionalnej.
Pani Aleksandra Szczerba przyjechała do Świnoujścia z Białegostoku. W jej rodzinnym mieście – kartacz jest popularnym przysmakiem, dostępnym w większości restauracji. U nas to prawdziwy rarytas. W dodatku, mało która pani domu wie jak go przygotować. Pani Aleksandra zaprosiła gości by spróbowali. Kuchnia „Konstelacji” udostępniła im swoje zaplecze. Każdy mógł nauczyć się lepić ten smakołyk ale ostatecznie swoich sił spróbowało pięciu odważnych.

fot. Sławomir Ryfczyński
Jak przyrządzić kartacza? Najprostszy przepis mówi o dobrze przyprawionym mięsie, obtoczonym następnie w masie ziemniaczanej. Tak spreparowany smakołyk trzeba następnie wrzucić na kilka minut do wrzątku. Odcedzony ląduje na talerzu i jest okraszany zasmażką.

fot. Sławomir Ryfczyński
Odważnych do nauki nie było zbyt wielu za to chętnych do spróbowania kartacza nie zabrakło. Gotowa potrawa szybko rozeszła się wśród gości. Przeważała jedna opinia: Palce lizać!!!

fot. Sławomir Ryfczyński
Wstęp na warsztaty w ramach filozofii kulinarnych jest wolny. Jeszcze dziś, w sobotę jest szansa dla pragnących poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Dziś, warsztaty w „konstelacji” rozpoczynają się wcześniej bo już od 15.00.
źródło: www.iswinoujscie.pl
Nie Suwałek tylko Suwałk. .. Kartacz to ziemniaczana pyza zrobiona z tartych ziemniaków i nie ma w nich gotowanych pyrów. Tarte ziemniaki odciśnięte z wody tylko z dodatkiem soli. W ten ziemniaczany farsz wkładamy mięso mielone, dobrze doprawione i gotujemy dosyć długo, rewelacja, ale prawdziwe kartacze można spróbować tylko na mazurach. Nikt tam nie bezcześci ich gotowanymi ziemniakami bo wtedy wychodzą zwykłe pyzy ziemniaczane...
Kartacze to u nas, , Wodoloty", najlepsze robiła Pani Krysia w ośrodku, , Mewa" (20 lat temu) . Wodoloty smakowały Maryli Rodowicz i wielu innym znanym gościom FAMY.
A ja bym zjadł CEPELINÓW.
człowieku jadam kartacze prawie co tydzień na mazurach i nie mów mi jak wygląda barwa kartacza a tym bardziej o jego smaku, na zdjeciu po prostu jest pyza z gotowanych ziemniaków , pozdrawiam i zapraszam do Suwałek na kartacze a można je nawet zakupic w sklepie u JANZY producenta sękaczy i innych mazurskich smakołyków
I tutaj człowieku się mylisz-kartacz (zepelin)w swoim składzie ma ziemniaki surowe i gotowane.Barwa zależy od proporcji jak również od sprawności osoby, która je przygotowuje.Jeżeli ciasto poleży trochę dłużej to nabierze bardziej myszowatej barwy.Na zdjęciu jednak widać, że pani przesadziła z iloscią gotowanych ziemniaków, a i kształt sporo odbiega od normy.Farsz w kartaczach jest z surowego mięsa więc gotowanie kilka minut jest zbyt krótkie(to nie kołduny)
hehe co za kartacze z dodatkiem ziemniaków gotowanych, to raczej pyzy a nie kartacze, prawdziwy kartacz jest z surowych tartych ziemniaków i po ugotwaniu ma inna barwę
W Konstelacji brakuje tylko portretów Kaczyńskich !
bleee.. .
12.10.2013, 09:43:03] he he he ale jest bardzo dobry pomysł! A czciciele Donalda powinni opychać się dorodnym szczawiem z torowisk bo wyrosłym na ludzkich odchodach a na deser mogą połykać mirabelki. SLDowcom tylko ślinka będzie ciekła.
sztuką jest w tej chwili znaleźć odpowiednie ziemniaki na kartacze.jak to już mamy to jeszcze doprawić mięsko.Teraz jest to wieprzowina ale jeśli chodzi o Podlasie to najczęściej była to baranina.Tylko chęci do zrobienia a to nie jest trudne.Sama robię i nie ma w tym nic trudnego.
Hiszpan, daj spróbować. Nie jedz sam - podziel się, ślinka leci!
czyli to będzie cos jak duza pyza, ewentualnie większy wodolot...??
Czy kartacze to to samo co bęcwały ?
Czy w następną sobotę daniem dnia będą oscypki?
Pozdrawiam Konstelację z Abidjanu, Wybrzeże Kości Słoniowej. Tutejsze jedzenie jest okropne natomiast Słońca pod dostatkiem.
zrobienie dobrych kartaczy to sztuka ale jaka pychota :D jak dobrze że umiem je robić :)
Pan Darek jest fanem PIS-u więc wszyscy zwolennicy Jarosława Kaczyńskiego powinni zajadać kartacze.
już mi ślinka leci, uwielbiam kartacze i jak mam okazję to je pałaszuje właśnie na Wschodzie Polski, fakt jest to czasochłonne danie ale warte poświęcenia czasu w kuchni mniam, mniam palce lizać !!