iswinoujscie.pl • Środa [28.11.2012, 11:57:24] • Świnoujście
Salmonella w porcie?

fot. Adam Strukowicz
Towar w hali jest skażony – informuje nasz Czytelnik. - Jest w nim Salmonella. Wiemy, jak wygląda przeładunek w porcie. Wokół unosi się pył. Mieszkam na Warszowie. Czy ten ładunek nie jest dla nas niebezpieczny? - pyta zmartwiony mieszkaniec.
- Zgodnie z obowiązującym prawem ładunek statku, który nie był wcześniej odprawiony w innym kraju UE musi przejść graniczną odprawę weterynaryjną w Polsce, dlatego też Graniczny Lekarz Weterynarii w ramach standardowej urzędowej kontroli pobrał próby z ładowni statku na obecność bakterii Salmonella - informuje Ewa Sielicka, koordynator ds komunikacji Bunge w Polsce z ZT KRUSZWICA SA.

fot. Adam Strukowicz
Koordynatorka twierdzi, że wyniki badań śruty pobranej z dwóch ładowni nie wykazały obecności Salmonelli.
Według prezesa Portu Handlowego, śruta nie zagraża mieszkańcom.
źródło: www.iswinoujscie.pl
jak to JEST TERAZ//? kiedyś każdy ładunek badany był już na redziedlaczego dopiero w porcie bada sie art.spożywcze?w radio podali, że ładunek jest skażony, a za kilka godzin już inna informacja!!komu na tym zależy?przecież my jesteśmy krajem, który wyżywi się bez gmo, po co te paskudztwo z usa sprowadza się do nas i u nas?zróbcie sklepy z żywnością skażoną gmo i ze zdrową polską żywnościa, zobaczycie co się bedzie działo.już teraz jak się gotuje mięso, czy smazy ryby to z garnków wydobywa się dziwny zapach nie mówiąc, ze czasem dziwny smród!!chcemy znać prawdę!!
Wpis został usunięty ze względu na złamanie prawa lub regulaminu serwisu przez użytkownika/Admin
Osoby uczulone na pyłki zbóż nie powinny przy tym pracować.
bambo uwazaj na siebie
Jeśli wszystko jest ok to dlaczego mój mąż i jego koledzy którzy przy tym pracowali wrócili do domów ze spuchniętymi twarzami i w plamach?Ręce też im popuchły.W porcie nie dba się o zdrowie pracowników.Proponuję aby ten który stwierdził, że ten ładunek nie jest szkodliwy dla ludzi sam spróbował przeładunku.No ale on zdaje sie jest tylko od pierdz... w stołek.Gość który nazwał portowców frajerami to prostak i CHAM, który na pewno pracą się nie plami.Normalny człowiek gdzieś pracować musi.Mój mąż pracuje akurat w porcie, ale mnie jako żonę szlak trafia, bo jest coraz gorzej.Dobrze że chłopaki się buntują.Wszyscy którym to zaszkodziło powinni odmówić pracy do wyjaśnienia przyczyny, albo iśc na zwolnienie.
A może by sie redakcja zainteresowała tym że w dniu dzisiejszym smród na warszowie jest nie do wytrzymania a wszystko z portu Handlowgo z nowych silosów, kolo Bielików nie da sie wystac, to ci dopiero uzdrowisko jak po wyjsciu z pociagu taki smród aż sie rzygać chce. ...
Może PiS dostanie rozwolnienia niech jedzą może zmadrzeja
Dla kaczora kukurydza i ziobry
Działacze od szprotacji, organizatorzy blokady ! Rozpoczęliście proces destabilizacji zawodowej i gospodarczej w mieście, a skutki to nie tylko niekorzystne warunki pracy.
Niczym, plaga Egipska.
A CO MA PREZES JAK TAM W PORCIE PRACUJA LUDZIE CO ZA ZLOTOWKE DALI BY SOBIE JAJA OGOLIC TAK PANOWIE PORTOWCY CALA PRAWDA O WAS NAWET NIE MUSICIE SOBIE NAPISAC NA CZOLE ZE JESTESCIE FRAJ...I BO TO JUZ WIE KAZDY tylko jeszcze wam wazeline kupic i bedziecie szczesliwi
towar w hali ? towar na statku dla jasnosci, zostaje odkarzany i dopiero na magazyn trafia. gdyby towar na magazynie byl skazony to by zostal usuniety. zeby sie zakazic musialbys nie go nawpiepszac. ta sruta akurat nie pyli wiec jak ma byc niebezpieczny ? jak ktos sie nie zna na czym to niech sie nie wypowiada a 99% wlasnie nic na ten temat nie wie. Bunge ma na wszystko procedury, nawet jak z taśmy spadnie 10 ton to i tak to idzie do smietnika chociaz jest towar czysty wiec lepiej zacznijcie myc rece po sraniu a nie przejmujscie sie czyms co was nie dotyczy elo
U mnie na fermie kur w Karsiborzu co 3 miesiące weterynaria szuka salmonelli w oborniku.Jeżeli coś takiego znajdą całe stado idzie do utylizacji łącznie z jajkami z magazynu. Wyposażenie drewniane jest spalane.Nikt nie bada materiału do spożycia tylko obornik.Takie są dyrektywy unijne.Tymczasem pewna pani doktor wysyła domnie gońca po jajka ponieważ woli od tych z markietu.Gdzie tu logika.Myślę że weterynaria powinna podjąć decyzję o spaleniu portu, lub statku albo ładunku.Wiem co piszę gdyż już 2 razy taką operację przechodziłem.Precz z głupimy dyrektywamy.Amen
W normalnym porcie ladownie by zostaly zamkniete i statek by odplynol.
JEST NIEBEZPIECZNY NIEKTORYM PORTOWCA POPALILO TWARZ, RECE ITP O TYM NIKT NIE MOWI BO POCO NIE BYLO BY NA REKE DAJA NAM KOMBINEZONY MALARSKIE I MASKI I MYSLA ZE WSZYSTKO JEST OK A ONE I TAK NIC NIE DAJA
Te wszystkie co to się tak boją salmonelli to mi się kojarzą z drewnikami i herbatą - gdzie się takie trepy ulungły?? Jakby to było dobrze gdyby do myślenia używali kory mózgu, a nie kory jąder. Ale to chyba nieziszczalne marzenie
JAK GŁOSUJECIE TAK MACIE. Popaprańce chcą zniszczyć społeczeństwo polskie. Masowo importują paszę z roślin genetycznie modyfikowanych, a teraz się okazuje, że w dodatku skażoną. Ale jeszcze im tego za mało. W Warszawie zebrała się szajka gównożerców GMO i orzekła, że teraz wszyscy Polacy będą żreć jak świnie. Na świecie wszystkie państwa delegalizują te uprawy, ale nasz lasy na łapówki parch, chce aby Polacy to jedli.
tam jest GMO
Szkoda tylko, że ta śruta w ogóle nie pyli.
a Prezes Portu to niby kto?ekspert w sprawie chorób?niech się wypowie specjalista może admin o to się po stara dotrzeć do fachowców którzy mają wiedzę czy zapylenie śrutą jest szkodliwe dla mieszkańców w może w Urzędzie Miasta coś wiedzą o tym?
Kuzwa Krzychu, nie pomalujesz
Salmonella pisze się z dużej nieuku z dołu, to gatunek bakterii.
Panie Jacku! Co tam sie u Pana w tym porcie wyczynia? Salmonella? Skandal! Prosze natychmiast zrobic z tym porzadek!
Wciąż czytam że mieszkaniec naszego miasta jest: zakłopotany, zdenerwowany, zmartwiony itp. Czy w Świnoujściu nie mieszkają normalni mieszkańcy?
My u nas w Jednostce 731 celowo ludzi zarażaliśmy też i salmonellą w celu eksperymentalnych badań nad bronią biologiczną. ⎝◉‿◉⎠