POGODA

Reklama


Wydarzenia

G³os Pomorza • Wtorek [25.09.2007, 08:49:11] • Polska

Tylko herbata bez czosnku

Tylko herbata bez czosnku

Maciej Kuroñ ci±gle siê odchudza. (fot. G³os Pomorza )

Rozmowa z Maciejem Kuroniem, telewizyjnym kucharzem i smakoszem.

- Na pocz±tek skupmy siê na gotowaniu. Czy jest jaki¶ sk³adnik potraw, którego Pan nie toleruje?

- Hmmm, takiego konkretnego sk³adnika to chyba nie ma. Ale praktycznie nie jadam s³odyczy. Nie u¿ywam s³odkiego. Nie pcham siê tam, gdzie siê daje, albo robi s³odkie...
Oczywi¶cie w swoim ¿yciu parê razy musia³em przygotowaæ i podaæ deser. Ale mam na to prost± metodê: sa³atki owocowe albo dobre lody z dodatkiem owoców. To proste i szybkie rozwi±zanie. Osobi¶cie ze s³odkiego to lubiê delikatne owocowe musy.

- A bez jakiego sk³adnika nie wyobra¿a Pan sobie gotowania?

- Tu odpowiedz jest bardzo prosta: bez czosnku! Czasem mówiê, ¿e dodaje go do wszystkiego. No mo¿e za wyj±tkiem kawy i herbaty.
Uwielbiam czosnek. Uwa¿am, ¿e rewelacyjnie pasuje do miês i do ryb, równie¿ do warzyw. Mam jeden ciekawy przepis na czosnkow± nalewkê, dobr± na przeziêbienie.
W równych proporcjach mieszamy wódkê i spirytus. Do tego dodajemy naprawdê du¿o czosnku i ostrej papryczki czuszki. Odstawiamy, ¿eby siê przegryz³o.
Jak zaczyna drapaæ w gardle to sobie nalewamy kieliszek takiej nalewki i od razu robi siê lepiej.

- Du¿o Pan podró¿uje po Polsce. Czy zdarza siê Panu czasem jadaæ w tak zwanych fast foodach?

- Nie jadam tam. Ale nie dlatego, ¿e jestem wrogiem takiego jedzenie. Nie jadam ze wzglêdu na swoj± tuszê. Ci±gle siê odchudzam.
Jak ju¿ jem to chcê by to by³o co¶ naprawdê dobrego. Kalkulujê. Jedzenie tego typu jest bardzo kaloryczne, a mi szkoda kalorii z mojego dziennego limitu na co¶ takiego. Wolê inne dania.
Oczywi¶cie czasem tracê te cenne kaloriê na przyk³ad na paluszki do piwa. Ale staram siê kontrolowaæ...

- Jak ju¿ jeste¶my przy szybkim jedzeniu... Ile czasu potrzebuje Pan by wyczarowaæ obiad albo kolacjê?

- Szczerze? 20 minut. Ale to dlatego, ¿e mam w domu naprawdê du¿e zapasy. Zawsze wiêc znajdê co¶, z czego mo¿na wyczarowaæ danie. Gdyby nie te zapasy to pewnie nie by³oby to takie proste.

- Powiedzmy, ¿e znajomi dzwoni±, ¿e wpadn± za pó³ godziny... Co Pan robi? Wstawia wodê na herbatê?

- Có¿, mamy ze znajomymi tak± niepisan± umowê, ¿e jak do mnie przychodz± to zawsze dostan± co¶ dobrego na z±b. Na wstawianiu wody na herbatê siê wiêc nie skoñczy. Nawet je¶li mam tylko dwa kwadranse, to co¶ tam zawsze wymy¶lê.
Jeden z takich szybkich, ale efektownych pomys³ów to befsztyk na grzance. Grzanka, choæ to siê mo¿e komu¶ wydaæ dziwne, to idealny pomys³ na podanie miêsa. Aromatyczny sok z upieczonego miêsa wsi±ka w grzankê...
Generalna zasada jest taka, ¿e najwiêcej czasu zajmuje robienie dodatków, czyli ziemniaków, makaronów. Je¶li z nich zrezygnujemy, to oszczêdzamy sporo czasu. Do tego prosta sa³atka i gotowe!

- Za³ó¿my, ¿e spotyka Pan absolutnego ignoranta kuchennego. Od czego zacz±³by Pan jego kulinarn± edukacjê?

- Od jajek. Nie ¿artujê. Jajka daj± nieograniczone mo¿liwo¶ci. Najpierw jajka po wiedeñsku, moje ulubione. Mam tak± swoj± ekspresow± metodê na takie jajka. Do ma³ego naczynia dodajê odrobinê mas³a, soli i pieprzu. Wstawiam na chwile do kuchenki mikrofalowej. To jeden z niewielu przypadków kiedy z niej korzystam. Do wody wk³adam jajka. Gotujê na trochê mniej ni¿ miêkko, tak, ¿eby siê ledwie ¶ciê³y. Wbijam do naczynia i razem z nim wstawiam jeszcze na chwile do wody, w której siê gotowa³y jajka. Gotuje tyle by nabra³y odpowiedniej konsystencji, czyli dla mnie lekko ¶ciêtej, a dla mojej ¿ony bardziej tak, by bia³ko by³o ca³kiem ¶ciête a ¿ó³tko p³ynne. Znam takich, którzy po poznaniu tej metody na jajka, robi± je teraz codziennie na ¶niadanie.

- A jak ju¿ hipotetyczny uczeñ nauczy siê robiæ jajka po wiedeñsku?

- Idziemy dalej t± drog±. Krok nastêpny to jajecznice i omlety z ró¿nymi dodatkami. Na przyk³ad hiszpañski z warzywami, albo mój ulubiony z tuñczykiem. Wystarczy do omletu, który ju¿ siê na patelni lekko ¶cina, dodaæ kawa³ki tuñczyka. Mo¿e to byæ tuñczyk w oleju lub w sosie w³asnym. Wszystko zale¿y od gotuj±cego. Mo¿na smak omletu wzbogaciæ kawiorem. Tak, tak mo¿na te¿ robiæ omlet z kawiorem.
Có¿, o daniach z jajek mogliby¶my rozmawiaæ godzinami. Gdy jeste¶my przy jajkach, to jeszcze jedna wa¿na uwaga: Warto zadbaæ o naprawdê dobre jaja, najlepiej takie wiejskie. Ró¿nica w smaku jest naprawdê du¿a.

- Czyli, dobre sk³adniki to podstawa sukcesu?

- Oczywi¶cie. Jako¶æ sk³adników decyduje o ostatecznym smaku potrawy. Najlepsze s± ¶wie¿e ekologiczne produkty: jajka, miêso, warzywa. Je¶li nie mamy do nich dostêpu, to wybierajmy takie najmniej przetworzone. Tak bêdzie nie tylko smaczniej ale i zdrowiej.

Maciej Kuroñ
dziennikarz i publicysta kulinarny. Z wykszta³cenia historyk i absolwent podyplomowych studiów gastronomicznych w USA. Prowadzi³ i wystêpowa³ w wielu programach telewizyjnych zwi±zanych z gastronomi±. Autor kilku ksi±¿ek kulinarnych, w tym "Kuchni Polskiej. Kuchni Rzeczypospolitej Wielu Narodów”.
Tym, którzy lubi± Macieja Kuronia i jego kulinarne pomys³y polecamy stronê internetow±: www.kuron.com.pl.


komentarzy: 5, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Ogl±dasz 1-5 z 5

juzek • Sobota [29.09.2007, 13:23:00] • [IP: 80.245.186.***]

LPR jest fanem p. MACIEJA KURONIA, NA zlotrach MW niektorzy gotuja jego potrawy.

Go¶æ • Sobota [29.09.2007, 09:50:56] • [IP: 217.97.199.*]

mój wujek z Tel Aviwu jest bardzo do niego podobny

Go¶æ • Wtorek [25.09.2007, 13:17:04] • [IP: 80.245.185.***]

Nie czytales chyba wywiadu. Mowi ze sie odchudza...

Go¶æ • Wtorek [25.09.2007, 11:31:59] • [IP: 80.245.184.***]

ten go¶c móg³by pomy¶leæ o kuracji odchudzaj±cej

Go¶æ • Wtorek [25.09.2007, 10:06:38] • [IP: 80.245.176.***]

Takie geny. To trudne.

Ogl±dasz 1-5 z 5
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ Do koñca miesi±ca ma zakoñczyæ siê budowa promenady wzd³u¿ ulicy uzdrowiskowej ■ Od minuty ciszy dla uczczenia pamiêci zmar³ego radnego Cezarego Zdzieszyñskiego rozpoczê³y siê obrady IX sesji Rady Miasta ■ Adam Bodnar bierze siê za ¶winoujsk± prokuraturê. Prokuratura Rejonowa w ¦winouj¶ciu, wraz z Prokuratur± Okrêgow± w Szczecinie, znalaz³a siê pod ¶cis³ym nadzorem nowo powo³anego Rzecznika Dyscyplinarnego Ministra Sprawiedliwo¶ci. Minister Adam Bodnar, decyzj± z 17 pa¼dziernika 2024 r., powierzy³ Zbigniewowi Górszczykowi zadanie wyja¶nienia przewinieñ dyscyplinarnych dotycz±cych niew³a¶ciwego zarz±dzania, które trwa³y od 2016 roku do marca 2024 roku w ¶winoujskiej prokuraturze ■ Koncert charytatywny dla powodzian. Zebrano ponad 20 tys. z³otych ■ W ¦winouj¶ciu w³a¶nie rozpocz±³ siê przegl±d 500 drzew rosn±cych w pasach drogowych, obejmuj±cy ich inwentaryzacjê – obmiar, ocenê stanu sanitarnego oraz sporz±dzenie dokumentacji fotograficznej ■ Punkt zbiórki rzeczowej dla powodzian w sportowej MDK przy ul. Matejki 11 bêdzie dzia³a³ w dni robocze od 8.00 do 14.30 do 30 wrze¶nia 2024 r. W celu pozostawienia darów nale¿y najpierw zadzwoniæ pod nr telefonu 91 321 59 49. ■