POGODA

Reklama


Wydarzenia

wp.pl • Pi±tek [18.12.2009, 07:12:15] • Region

200-letnie piwo i mas³o wydobyto z dna Ba³tyku

200-letnie piwo i mas³o wydobyto z dna Ba³tyku

fot. S³awomir Ryfczyñski

W naczyniach wydobytych z ponad 200-letniego wraku le¿±cego na dnie morza Ba³tyckiego by³o piwo i mas³o. Tak orzekli eksperci z laboratorium chemicznego, którzy na zlecenie gdañskiego Centralnego Muzeum Morskiego (CMM) przebadali zawarto¶æ butelki oraz kamionkowego s³oja.

Naczynia wydobyto z dna Morza Ba³tyckiego latem br., w trakcie dwóch wypraw badawczych zorganizowanych wspólnie przez CMM i Marynarkê Wojenn±. Muzeum postanowi³o sprawdziæ, czym jest mêtna jasnobr±zowa ciecz w butelce oraz t³uszczowata substancja ze s³oja...

¼ród³o: www.wp.pl


komentarzy: 6, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Ogl±dasz 1-6 z 6

¯aczek • Sobota [19.12.2009, 19:44:22] • [IP: 93.94.184.**]

+ miêsko 15-letnie ze skandynawi. Mniamm :-)

Go¶æ • Pi±tek [18.12.2009, 20:09:05] • [IP: 83.168.106.**]

jak siê poka¿e to kontenerek kupiê:D

Go¶æ • Pi±tek [18.12.2009, 18:07:59] • [IP: 80.245.190.*]

Mo¿e jeszcze przed ¶wiêtami bedzie w sklepach ?

Go¶æ • Pi±tek [18.12.2009, 17:50:31] • [IP: 83.168.106.**]

no to browarek i zagrycha jest brakuje tylko grilla :D

Go¶æ • Pi±tek [18.12.2009, 12:10:50] • [IP: 88.156.235.***]

mniam.

Go¶æ • Pi±tek [18.12.2009, 10:08:34] • [IP: 80.245.190.***]

zrobcie sobie kanapki. .. smacznego :]

Ogl±dasz 1-6 z 6
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ Ruch miêdzy wêz³ami ¦winouj¶cie £unowo i Miêdzyzdroje zosta³ przekierowany na now± S3. Ruch odbywa siê na tym odcinku z zawê¿eniem do jednego pasa w ka¿d± stronê. Czê¶ciowo uruchomiony zosta³ wêze³ Miêdzyzdroje, nie ma ju¿ tymczasowego ronda i ruch jest p³ynniejszy. To kolejny etap udra¿niania przejazdu now± S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa siê gala fina³owa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyska³a absolutorium z tytu³u wykonania bud¿etu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto ¦winouj¶cie Prezydent Joanna Agatowska uzyska³a votum zaufania od Rady Miasta ■ Pe³na przejezdno¶æ drogi S3 przed wakacjami jest zagro¿ona, wykonawcy apeluj± do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokoj±cym zjawiskiem, tak¿e w ¦winouj¶ciu, jest stale spadaj±cy przyrost naturalny" ■ Now± formu³ê prezentacji raportu o stanie miasta omówi³ specjalny go¶æ sesji - Ryszard grobelny. Raport dostêpny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obs³uguj±cych przeprawê „Warszów” pomiêdzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa siê obecnie w trybie nieregularnym. Zarz±d Dróg Miejskich i ¯eglugi informuje, ¿e zespó³ techniczny pracuje nad jak najszybszym usuniêciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakoñczenia naprawy pasa¿erów obs³uguje wy³±cznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, ¿e czas oczekiwania na przeprawê mo¿e siê wyd³u¿yæ, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwa³a zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 z³, 176,97 euro, 2 korony czeskie i ¿eton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkaj± siê 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anio³a – to coroczna okazja, by powróciæ wspomnieniami do czasów, gdy zak³ad zatrudnia³ tysi±ce osób i têtni³ ¿yciem. W przeddzieñ Dnia Rybaka bêdzie czas na rozmowy, u¶miechy i integracjê przy grillu ■