POChP rozwija się na podłożu stanów zapalnych w oskrzelach i płucach. Charakteryzuje się stopniowym ograniczeniem przepływu powietrza przez drogi oddechowe i ostatecznie prowadzi do niewydolności oddechowej. W krajach rozwiniętych 90 proc. przypadków POChP ma związek z paleniem papierosów, jednak z drugiej strony cierpi na nią tylko 20 proc. palaczy. Dlatego naukowcy próbują zrozumieć jakie czynniki - np. elementy diety czy styl życia - mogą obniżać ryzyko tego schorzenia. Wiadomo na przykład, że osoby, które jedzą dużo owoców są mniej narażone na POChP.
Australijscy naukowcy z Curtin University of Technology skupili się na produktach sojowych. W badaniach wzięło udział 300 japońskich pacjentów cierpiących na POChP oraz 340 zdrowych osób, dobranych pod względem wieku. W jednej i drugiej grupie zebrano dane na temat spożycia soi oraz przeprowadzono badania spirometryczne służące do oceny wydolności oddechowej...