iswinoujscie.pl • Niedziela [02.12.2018, 16:22:12] • Polska

7 d(y)ni tygodnia – menu z dynią w roli głównej

7 d(y)ni tygodnia – menu z dynią w roli głównej

fot. Organizator

Apetyczne dynie, które zachwycają swoją soczystą barwą, można wykorzystać jako podstawę wielu potraw – zarówno wytrawnych, jak i deserów. Podpowiadamy, jak przyrządzić je na 7 różnych sposobów, w każdy dzień tygodnia.

Dynia to niezwykle zdrowe i niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako składnik posiłków dla osób dbających o linię - jest treściwa i zawiera dużo błonnika. Jest także bogata w wiele witamin, m.in: A, B1 oraz magnez, potas i żelazo. Do potraw można wykorzystać miąższ surowy, ale również gotowany i pieczony. Pamiętajmy też o pestkach – wysuszone będą smaczną przekąską i dodatkiem do wielu dań.

Wytrawny poniedziałek i wtorek
Dyniowy tydzień rozpocznijmy od dużej dawki energii - pysznych placuszków z serkiem wiejskim. Przygotowanie takiego posiłku nie wymaga wiele wysiłku - wystarczy, że zetrzemy surową dynię oraz ulubione warzywa na tarce, dodamy łyżkę mąki, serek wiejski oraz jajko. Tak przygotowane ciasto pozostaje jedynie usmażyć. – Serek wiejski to nie tylko lekka przekąska i doskonały dodatek do pieczywa. Sprawdzi się również jako składnik wielu potraw z warzyw i owoców – mówi Agnieszka Fijołek-Wądołowska z OSM Piątnica. – Warto pamiętać, by wybierać produkty powstałe z wysokiej jakości mleka oraz mające prosty skład – bez konserwantów. Tego rodzaju danie najlepiej smakuje z dodatkiem dipu, np. jogurtowego lub czosnkowego. Jeśli zostanie nam nieco miąższu po poniedziałkowym obiedzie, wykorzystajmy go do ugotowania klasycznej zupy-kremu podanej z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pestkami dyni. Miłośników delikatnego smaku zachwyci jej aksamitna konsystencja – podkreślimy ją, dodając warzywa takie jak: ziemniaki, pietruszka i seler. Jeśli jesteśmy zwolennikami nieco bardziej wyrazistych potraw, wystarczy dodać niewielką papryczkę chili, imbir oraz kurkumę. Zupa zmieni się nie do poznania – będzie rozgrzewającym daniem, które z pewnością postawi nas na nogi, szczególnie jeśli podamy ją na kolację, np. po wieczornym spacerze.

Środa i czwartek na wynos
Środek tygodnia to doskonały czas na posiłek, który bez trudu zabierzemy jako obiad do pracy. Pamiętajmy, że dynia nie zawsze musi być podstawowym składnikiem. Pysznym i niezwykle szybkim do wykonania daniem będzie słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym. Wystarczy warstwowo ułożyć usmażoną pierś z kurczaka oraz warzywa: pomidorki koktajlowe, czerwoną fasolę, cebulę, marchewkę i oczywiście dynię. Sos, będący smakowitym zwieńczeniem sałatki, przygotujemy z połączenia jogurtu typu greckiego naturalnego i majonezu w proporcji 4:1. – Ten rodzaj jogurtu doskonale sprawdzi się jako baza do wielu rodzajów sosów i dipów. Jest gęsty i kremowy, dzięki czemu wyśmienicie łączy się z dodatkami, szczególnie w sałatkach – zaznacza ekspert OSM Piątnica. Jeśli mamy ochotę na coś ciepłego – dobrą propozycją będzie zapiekanka z dynią, kaszą, soczewicą i ulubionymi warzywami pod pierzynką z sera i świeżych ziół. To prawdziwa kwintesencja jesiennych smaków!

Słodki weekend
Dynia to nie tylko dodatek do obiadowych potraw. Możemy wykorzystać ją również jako bazę do stworzenia słodkich deserów. Do ich wykonania potrzebujemy purée, które bez trudu zrobimy samodzielnie – dla najlepszego efektu smakowego, dynię należy upiec w piekarniku, a następnie zblendować. Tak przygotowaną masę wykorzystamy do upieczenia korzennej tarty z mascarpone. Inną propozycją na zaskakujące ciasto, będzie dyniowy sernik. Zmielony twaróg wystarczy wymieszać z purée, startą skórkę pomarańczy i cukier, by klasyczny sernik zyskał zupełnie nowe oblicz e! Dynia nadaje się jednak nie tylko do wypieków. Dzięki niej wykonamy również pyszny deser z kremem na bazie śmietany 36% i serka mascarpone. Zblendowany miąższ, czyli tzw. pulpę możemy bez obaw zamrozić. Wystarczy, że podzielimy masę na wygodne porcję. Pozwoli to cieszyć się smakiem tego wyjątkowego i uniwersalnego warzywa o każdej porze roku.

Źródło: http://iswinoujscie.pl/artykuly/57378/