POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [22.03.2020, 16:05:20] • Polska

Przepis kulinarny marki Halina Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

Przepis kulinarny marki Halina Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

fot. Organizator

Przepis na wegetariańskie klopsiki z czerwonej soczewicy marki Halina, podawane z pomidorowym sosem i francuskim specjałem – ratatouille. Z pewnością będzie to niezwykle atrakcyjna propozycja na wiosenny, lekki obiad, który umili chwile spędzone w domu.

Składniki:
Klopsiki;
- 200g czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól i pieprz
- oliwa

Ratatouille:
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- suszony tymianek
- sól i pieprz
- oliwa

Sos pomidorowy:
- sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- sól i pieprz
- oliwa

Wykonanie:
1. Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.
2. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
3. Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła
4. Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Informujemy, że organizowana przy targowisku miejskim (ul. Kołłątaja) impreza plenerowa "Pchli Targ", zaplanowana na 4. i 25. kwietnia br się nie odbędzie ■
■ Świnoujście: Zestawienie zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2 stan na dzień 08.04.2020, godz. 18:00 liczba potwierdzonych zakażeń wirusem SARS-CoV-2 w m. Świnoujście: 3 liczba osób objętych kwarantanną w m. Świnoujście: 97 liczba osób pod nadzorem epidemiologicznym w m. Świnoujście: 12 ■ Pierwsze zakażenia SARS-CoV-2! Kobieta i mężczyzna ze Świnoujścia w średnim wieku. Niestety, dwoje z mieszkańców naszego miasta są zakażonych i przebywa w szczecińskim szpitalu. Zakażenia wirusem SARS-CoV-2 stan na godz: 8:00 ■