POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [18.07.2019, 15:45:20] • Polska

Sezon grillowy trwa w najlepsze!

Sezon grillowy trwa w najlepsze!

fot. Organizator

Kto z nas nie lubi w słoneczne dni spotkać się ze znajomymi przy grillu i przyjemnie spędzić czas? Polacy uwielbiają grillować; jest to nie tylko świetny pomysł na spotkania w rodzinnym gronie, ale także – w przypadku wielu z nas – prawdziwa pasja kulinarna. Jednak mało kto wie, że popularne węglowe grille ogrodowe emitują szkodliwe dla zdrowia substancje. W kolejnej odsłonie cyklu Akademia Czystego Powietrza pokażemy Wam, jak grillować smacznie i zdrowo – a przede wszystkim odpowiedzialnie!

Grillując, dbajmy o swoje zdrowie
Tradycja grillowania w Polsce sięga lat 80. XX w. Szybko
wyparła pieczenie kiełbasek nad ogniskiem na działkach czy
w ogródkach, ludzie zaczęli grillować – nie tylko kiełbasę, ale
też kaszankę, karkówkę czy szaszłyki z kurczaka i warzyw.
Od początku w naszej świadomości utrwalał się stereotyp
grillowania z wykorzystaniem węgla, głównie ze względu na
łatwość jego pozyskania. W tamtym czasie jednak większość
ludzi nie znała pojęcia smogu, a nawet jeśli – to dostępne
technologie oraz niewydajny przemysł nie pozwalały na
podjęcie tego tematu. Na szczęście sytuacja się zmieniła,
a świadomość społeczeństwa i jego odpowiedzialność za
otaczający nas świat znacząco wzrosły. Coraz częściej, w trosce
o zdrowie swoje i najbliższych, zastępujemy grille węglowe
nowoczesnymi i przyjaznymi środowisku grillami gazowymi.
Badania naukowe jasno pokazują, że stary zwyczaj grillowania
z wykorzystaniem węgla drzewnego powinniśmy odłożyć do
lamusa.
Twarde dane nie kłamią
Badanie przeprowadzone przez ekspertów z Politechniki
Warszawskiej wskazują, że w starciu z tradycyjnymi
urządzeniami grille gazowe nie mają sobie równych. Polegało
ono na porównaniu trzech rodzajów grilli ogrodowych:
opalanych węglem drzewnym, brykietem z węgla drzewnego
oraz gazowych, zasilanych czystym propanem. Badanie
wykazało, że tylko w przypadku grilla gazowego stężenie
16 rodzajów substancji mających właściwości toksyczne
i rakotwórcze było utrzymane poniżej niebezpiecznej granicy.
Najwięcej zastrzeżeń naukowcy mieli do grilla, w którym
paliwem był brykiet z węgla drzewnego. Podczas smażenia na
tym paliwie różnice na jego niekorzyść były jeszcze większe.
W badanym strumieniu gazów wykryto 13 z 16 szkodliwych
substancji, w tym wysoce rakotwórczych. Grille gazowe są
bezsprzecznie najlepszym wyborem zarówno z punktu widzenia
zdrowia, jak i środowiska naturalnego, o które powinniśmy
dbać nie tylko dla siebie, ale także dla naszych dzieci i wnuków.
Fenomen grillowania – róbmy to dalej
Badania W ostatnich latach popularność grillowania w Polsce
stale rośnie. Wybór tego sposobu spędzania wolnego czasu
na tyle zainteresował socjologów, że podjęli się zbadania
tego zjawiska. Portal Zdrowie na Widelcu1
wskazuje, że „dla
zdecydowanej większości grillujących (75%) największym
atutem takiego sposobu spędzania wolnego czasu jest możliwość
spotkania się z rodziną, sąsiadami i znajomymi. Ważny dla nas
jest również aspekt przebywania na powietrzu. Co zaskakujące,
wszystkie badania potwierdzają, że kwestia kulinarna jest
praktycznie na ostatnim miejscu wśród wymienianych zalet.
Z innych ciekawych danych możemy dowiedzieć się także, że
najpopularniejszym dniem na urządzanie grilla jest sobota,
a grillowym smakołykiem, który lubimy najbardziej, jest
klasyczna kiełbaska”.

Nasza nowa przyjaźń – grill gazowy!
Grillowanie jest tym, na co czekamy w słoneczną pogodę.
Nie rezygnujmy z niego, ale wybierzmy grill przyjazny
naszemu zdrowiu i środowisku, do tego prosty i wygodny
w obsłudze. Jeżeli zależy Wam na oszczędności czasu, na smaku
potraw i bezawaryjnej pracy – grill gazowy będzie idealnym
rozwiązaniem.
• Prostota obsługi i łatwe rozpalanie – wystarczy odkręcić
zawór i włączyć zapalarkę.
• Szybkie nagrzewanie – grill gazowy osiąga właściwą
temperaturę po kilku minutach.
• Wygodna regulacja temperatury – przydatna w smażeniu
potraw, których obróbka cieplna trwa krótko, a które
wymagają wysokiej temperatury, jak steki czy nawet pizza!
• Proste utrzymywanie czystości (brak sadzy i popiołu) oraz
szybkie wyłączanie grilla bez konieczności czekania na
jego wygaszenie.
• Ekonomiczność – koszt zakupu grilla gazowego jest wyższy,
ale szybciej się zwraca.
• Estetyka – grille gazowe są wykonane z wysokiej
jakości materiałów, z większą dbałością o detale i ich
funkcjonalność.
Miłośnicy grilli gazowych często przyznają, że wcześniej nie
zdawali sobie sprawy z ich istnienia. W marketach kupowali
proste grille węglowe, które po paru rodzinnych spotkaniach
nie nadawały się do dalszego użytkowania. Dla wielu
użytkowników decyzja o zakupie grilla gazowego wynika z jego
bezpieczeństwa oraz bezawaryjności.

Akademia Czystego Powietrza GASPOLU


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu serdecznie zaprasza w czwartek, 22 sierpnia b.r. o godz. 16:00, na spotkanie z Panią MARTĄ MATYSZCZAK, autorką komedii kryminalnej pt. „TRUP w SANATORIUM”. Akcja powieści osadzona jest w Świnoujściu, książka została niedawno wydana w popularnym autorskim cyklu: „Kryminał pod psem”. Spotkanie z aktualnie najlepszą w kraju autorką kryminałów „z przymrużeniem oka” poprowadzi Redaktor Naczelna TV „Słowianin” - Pani Mariola Żółtowska. Wszystkie osoby zainteresowane twórczością autorki „Trupa w Sanatorium” zapraszamy do Biblioteki Głównej przy ul. Piłsudskiego 15. Wstęp wolny! ■
■ W niedzielę 18. sierpnia rozegrana zostanie kolejna edycja Biegu Wspinaczkowego na Latarnię. Start o 16:00, zapisy od 15:00. Do pokonania 311 stopni schodów na Latarnię Morską w Świnoujściu. Na ten specyficzny i wyjątkowy bieg zapraszają Klub Biegacza Jogging i Stowarzyszenie Miłośników Latarń Morskich ■ Ruszył nabór wniosków o dofinansowanie zakupu wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym ■ Mężczyzna wpadł do kanału portowego. Wyszedł z niego o własnych siłach. Do zdarzenia doszło w nocy z soboty na niedzielę. Mężczyzna zagapił się i wpadł do wody. Wyszedł z niej o własnych siłach. Na miejsce przyjechała policja. Około godziny 1.30 przy przeprawie promowej Bielik, po stronie Warszowa, do wody wpadł mężczyzna. Dopłynął on do drabinek i wyszedł z wody o własnych siłach. Po tym, jak wydostał się na powierzchnię, na miejsce dojechała policja ■ Z Terminala w Świnoujściu PGNiG wyekspediowało już 5000 cystern z ładunkiem skroplonego gazu ziemnego (LNG). Największym odbiorcą LNG są stacje regazyfikacji obsługujące miejscowości, które nie mają dostępu do ogólnopolskiej sieci dystrybucji gazu ■ W ubiegłym roku z podatku od nieruchomości prezydent Janusz Żmurkiewicz zwolnił 7 firm. Bywały lata, kiedy przedsiębiorców, którzy skorzystali na takim zwolnieniu, było dwa razy tyle. W ciągu 10 lat z tego powodu do miejskiego budżetu nie wpłynęło ponad 7,5 mln złotych ■