POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [11.05.2018, 16:57:30] • zachodniopomorskie

Zachodniopomorskie z mistrzami koktajli! Rusza półfinał World Class Poland 2018

Zachodniopomorskie z mistrzami koktajli! Rusza półfinał World Class Poland 2018

fot. Organizator

Polscy piłkarze zwierają szyki na mundial w Rosji, a w tym samym czasie do awansu do światowej ligi szykują się także zawodnicy z barmańskiej areny. Wśród nich barmani z Kołobrzegu, Szczecina, Świnoujścia i Goleniowa! Organizator konkursu World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na światowe zawody – tym razem do Berlina.

W półfinałowej trzydziestce konkursu znaleźli się:
Jarosław Wieczorek, Hotel Wellness ProVita, Kołobrzeg
Bart Miedeksza, 17 Schodów, Szczecin
Izabela Olbracht ze Szczecina, obecnie Speakeasy, Wrocław
Maciej Mazur ze Świnoujścia, obecnie Z ust do ust, Kraków
Arkadiusz Prunesti z Goleniowa, obecnie MUS bar&view, Poznań

Serwują pyszne i kreatywne koktajle, swoimi umiejętnościami i postawą potwierdzają, że barman to nie tylko zawód, ale już profesja. Przed nimi emocjonująca rywalizacja, a także szansa na niesamowitą przygodę i karierę na międzynarodowej scenie barmańskiej. Jeszcze w maju zmierzą się w półfinale, a najlepszych w połowie czerwca czeka krajowy finał w Warszawie. Zwycięstwo w konkursie oznacza bilet do Berlina, gdzie polski Barman Roku zmierzy się z rywalami z około 60 państw.

World Class to światowy program, który odkrywa i promuje barmańskie talenty. W 9-letniej historii globalny tytuł zdobyło czterech Europejczyków. Polska oddeleguje swojego zawodnika do konkursu po raz czwarty. Dotychczas o statuetkę World Class ubiegali się warszawscy barmani: Janusz Lemiesz (2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).

Przedstawiamy sylwetki półfinalistów:

Jarosław Wieczorek
Lat 37, za barem od 7 lat
Szef baru w Hotel Wellness ProVita, Kołobrzeg
Barman i gastronom w każdym calu. Doświadczenie w branży gastronomicznej: 19 lat. Posiadacz międzynarodowych dyplomów barmańskich I i II stopnia, technik technologii żywienia i obsługi turystycznej. Finalista konkursów dla baristów i barmanów. Specjalista od nalewek, kordiałów i konfitur oraz łączenia koktajli z kulinariami. Dawniej właściciel własnej gastronomii, z epizodem w roli szefa kuchni w Szkocji. Od 5 lat szef baru w Hotelu Wellness ProVita w rodzinnym Kołobrzegu. Nie „obsługiwał angielskiego króla”, ale Gordona Browna, byłego premiera Wielkiej Brytanii już tak!

Bart Miedeksza
Lat 30, za barem od ponad 8 lat
Barman w 17 Schodów, Szczecin
Artystyczna dusza i poszukiwacz prawdziwego spełnienia w życiu, które zawodowo odnalazł w kontakcie z ludźmi i sztuce barmańskiej. Urodził się w Szczecinie, gdzie od najmłodszych lat uczył się fotografii i gry na gitarze. Pracował w Wielkiej Brytanii jako fotograf. Potem zdobywał doświadczenie barmańskie w Warszawie, Szczecinie oraz Londynie, m.in. jako menedżer baru w High Water, by wrócić do rodzinnego miasta, gdzie rozwija pasję w lokalu 17 Schodów. Ma na swoim koncie udział w kilku brytyjskich konkursach barmańskich, w tym World Class UK w 2017 roku.

Izabela Olbracht
Lat 23, za barem od 1,5 roku
Barmanka w Speakeasy, Wrocław
Z wykształcenia projektantka wnętrz i Home stager. Sztukę barmańską zgłębia od niedawna, ale z gastronomią związana jest od dłuższego czasu. Pierwsze koktajlowe kroki stawiała w lokalu 17 Schodów w rodzinnym Szczecinie, potem rozpoczęła pracę we Wrocławiu. W międzyczasie ukończyła kurs barmański i uczestniczyła w konkursach. Swoje wykształcenie oraz kulinarne doświadczenie wykorzystuje w kreowaniu połączeń potraw z koktajlami, kładąc nacisk także na aspekt wizualny serwowanych kompozycji.

Maciej Mazur
Lat 24, za barem od prawie 3 lat
Barman w Z ust do ust, Kraków
Absolwent zarządzania o specjalizacji: gospodarka nieruchomościami. Z gastronomią miał do czynienia początkowo sporadycznie, pracując sezonowo w barach i restauracjach w rodzinnym Świnoujściu. Niecałe 3 lata temu za barem stanął tylko na chwilę – i tak już zostało! Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie, by po pierwszych doświadczeniach w poznańskich lokalach, trafić do Krakowa. W międzyczasie odniósł sukcesy w kilkunastu konkursach. Do World Class Poland zakwalifikował się po raz pierwszy.

Arkadiusz Prunesti
Lat 25, za barem od 5 lat
Szef baru w MUS bar&view, Poznań
Pochodzi z Goleniowa (woj. zachodniopomorskie). Inżynier ze specjalizacją w zarządzaniu jakością żywności, barman z wykształcenia i zamiłowania. Z gastronomią zawodowo związany od 7 lat. Profesjonalną karierę za barem zaczynał na Majorce, następnie szlifował fach w wielu poznańskich lokalach. „Weteran” konkursów barmańskich, w World Class Poland startuje po raz czwarty, w tym dwukrotnie dotarł do Top 12. Znaki szczególne: zamiłowanie do włoskich smaków w kuchni i za barem oraz imponujące wąsy!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ ODKRYJ LOGOS Zapraszamy Na spotkanie rekrutacyjne do Klas Szkoły Podstawowej oraz Liceum 29.05.2018 (środa) godz.17.00, ul. Grunwaldzka 47 ■ Do świnoujskiego portu wszedł jeden z trzech największych żaglowców świata Kruzensztern. W Świnoujściu będzie do poniedziałku włącznie. Jednostka zacumowana będzie przy nabrzeżu Władysława IV (koło Kapitanatu Portu). Godziny bezpłatnego zwiedzania: 25. V (piątek) 14.00 - 20.00 26. V (sobota) 10.00 - 19.00 27. V (niedziela) 10.00 - 19.00 28. V (poniedziałek) 10.00 - 12.00 ■
■ 25.05 przy wejściu na plaże (pierwsze wejście na wschód od głównego) lub na plaży zgubiono iPhone czarnego w okładce. Proszę znalazce o kontakt pod tel 0048 783736099 lub 0049 17624948800 dziękuje ■ XI Festyn Rodzinny w Forcie Anioła już w niedzielę Zapraszamy Dzieci, Rodziców i Opiekunów, już w najbliższą niedzielę (27 maja 2018) o godz. 12.00 – 15.00 na XI Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka w FORCIE ANIOŁA ■ Świnoujście: Jak informuje Małgorzata Kapalan, zmarły jest już po sekcji zwłok, wykryto u niego malarię. Potwierdziła również, że zmarły miał krwotok z górnych dróg oddechowych ■ Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Szczecinie apeluje o ostrożne i rozważne zachowywanie się podczas majowego wypoczynku na terenach leśnych. Od kilkunastu dni występuje bardzo duże zagrożenie pożarowe w lasach oraz prognozy pogody zapowiadające kolejne upalne dni. Tylko we wtorek miało miejsc 5 pożarów lasu o łącznej powierzchni ok. 1,5 ha. Mimo to leśnicy zapraszają do lasu wszystkich tych, którzy szukają wypoczynku, przypominając jednocześnie, że w na terenach leśnych i śródleśnych zabronione jest używanie otwartego ognia, rozpalania ognisk, grilli oraz palenia tytoniu. Co może spowodować pożar? Niedopałek papierosa, niesprawny samochód czy samozapłon. Na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinie od początku roku miało miejsce 112 pożarów lasu na łącznej powierzchni ponad 13 ha. Koszt odnowienia jednego hektara spalonej powierzchni leśnej przekracza 10 tys. zł. ■ Rada Miasta zatwierdziła sprawozdanie prezydenta Świnoujścia i udzieliła mu absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta w roku 2017.■ Skarbnik Miasta Iwona Górecka-Sęczek: "Rok budżetowy kończy się w Świnoujściu nadwyżką wysokości 103 milionów złotych.Odkąd pracuję w urzędzie z taka wysoką nadwyżką nie mieliśmy jeszcze do czynienia" ■ Poszukiwania kobiety zakończyły się pomyślnie; została ona przewieziona do szpitala - informuje asp. szt. Beata Olszewska oficer prasowy KMP w Świnpoujściu ■