POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [11.03.2018, 11:17:25] • Polska

Postnie, lecz smacznie – pomysły na apetyczne dania na Wielki Post

Postnie, lecz smacznie – pomysły na apetyczne dania na Wielki Post

fot. Organizator

Oczekiwanie na święta wielkanocne może szczególnie doskwierać miłośnikom dań mięsnych. Niezależnie od tego, czy przestrzegamy postu każdego dnia przed Wielkanocą, czy jedynie w środy i piątki, duża dawka inspiracji kulinarnych ułatwi nam przygotowanie zróżnicowanych i przepysznych obiadów. Przepis na pyszne i postne danie może być bowiem zaskakująco prosty.

Postnie nie musi oznaczać skromnie. Aby poprzedzające Wielkanoc dania zarazem nasyciły domowników, jak i odegnały marzenia o mięsnych specjałach, warto przechytrzyć apetyt przygotowując dania równie pożywne i aromatyczne. Oto kilka sposobów jak wprowadzić nutę urozmaicenia do postnego jadłospisu.

Dobrodziejstwa z mórz i rzek
Komponując postne menu przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na ryby oraz różnorodność, jaką dzięki nim wprowadzimy do codziennej, poprzedzającej Wielkanoc diety. Dzięki zróżnicowanym przepisom bazującym na rybach nawet prawdziwi mięsożercy poczują się usatysfakcjonowani. Dorsz, morszczuk, pstrąg czy łosoś wyśmienicie smakują w formie filetów, smażonych lub duszonych z dodatkiem przypraw i warzyw. Nutę urozmaicenia wprowadzą ryby wędzone, które mogą być dodane do majonezowych sałatek i domowych past rybnych. Ryby wzbogacą także recepturę zup, zamieniając nawet najprostszy bulion w sycącą ucztę. Kawałeczki surowego lub wędzonego łososia mogą być wrzucone do ukończonego, lecz wciąż gotującego się wywaru. W ten sposób powstaje między innymi tradycyjna fińska zupa rybna lohikeitto.

Niezły pasztet
Doskonałą opcją na kolację i śniadanie, są warzywne pasztety, które dzięki bogactwu przypraw do złudzenia przypominają te mięsne, wypiekane w domu. Znanych jest co najmniej kilkanaście receptur, które pozwolą wyczarować blaszkę pysznego, domowego pasztetu bez mięsa. Ważne jest, by przestrzegać kilku podstawowych zasad. Pierwszą z nich jest składnik bazowy, odpowiadający za pożywność pasztetu – kasza, ryż, soja, fasola, soczewica i inne. Drugim elementem są oczywiście warzywa. W zależności od tego, czy wolimy bardziej słodkie kompozycje, czy wytrawne wybieramy seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę smażoną, dynię, szpinak etc. Istotny jest też składnik gwarantujący zwartą strukturę. Najlepiej sprawdzają się jajka lub mąka ziemniaczana. – Produktem, który skutecznie połączy wszystkie składniki w spójną całość, jest także tarty żółty ser. Ponadto w zależności od wybranego gatunku uzyskamy inny aromat końcowy – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Na koniec nie zapomnijmy o dużej ilości przypraw, które zapewnią pełny i wyrazisty aromat. Domowe pasztety to także sprytny sposób na wykorzystanie nadwyżki jedzenia – pozostałego z obiadu ryżu lub kaszy oraz warzyw z zup.

Jajeczne bogactwo
Dania bazujące na jajkach staną się dobrą rozgrzewką przed śniadaniem wielkanocnym. Sposobów na ich wykorzystanie w kuchni jest tak wiele, że nie sposób ograniczyć się do kilku propozycji. Jajka faszerowane, zapiekanki, sałatki warzywne, omlety, ciasta, naleśniki, kluski, tosty francuskie i tarty zaledwie otwierają listę apetycznych obiadów z jajkiem w roli głównej. Jeśli poszukujemy niecodziennych potraw usatysfakcjonuje nas tunezyjska szakszuka z pomidorami i papryką, kotleciki jajeczne, rosyjska sałatka Olivier, pilaw z owocami morza lub wyśmienity pad thai. Jeśli chcemy zwiększyć intensywność jajecznego smaku i jednocześnie ograniczyć kaloryczność dania, sięgnijmy po czarną sól kala namak, idealnie naśladującą aromat jajek.

Sałatka Olivier z serem Monieckim i łososiem

Składniki:
150 g filetu z łososia
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
100 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki
1 średnia marchewka
1 ogórek kiszony
1 jajko na twardo
2 łyżki groszku konserwowego
1 łyżka kaparów w zalewie
3 łyżki majonezu
1 garść liści różnych gatunków sałat

Wykonanie:
Łososia doprawić solą, pieprzem, natłuścić olejem i zgrillować na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystygnięcia.
Marchewkę ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser, ogórki kiszone i jajka. Dodać również groszek i kapary. Doprawić do smaku pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
Układać warstwami: łyżka sałatki, cząstki łososia, sałatka i na wierzch sałata dekoracyjna. Czynności powtórzyć.
Smacznego!

Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Niedziela [11.03.2018, 22:52:35] • [IP: 92.42.114.***]

ja w tej salatce czy zupie widze krewetki i kawałki mięsa, tłusta śmietana i ziemniaki, bomba kaloryczna i mało postna

Oglądasz 1-1 z 1
■ Tylko w tym roku 30 rodzin ze Świnoujścia musi zwrócić świadczenia z tytułu 500+ ■ Trzej zatrzymani za napaść na taksówkarza na drodze S3 w okolicy Babigoszczy to obywatele Niemiec. Tak wynika z ustaleń policji ■ Nieznani sprawcy napadli na taksówkarza ze Świnoujścia na drodze DK3. Do zdarzenia doszło między Przybiernowem a Babigoszczą. Sprawcy uciekli, trwa policyjna obawa. Do taksówki pana Mirosława ze Świnoujścia wsiadło dziś rano prawdopodobnie dwóch pasażerów. Samochód udał się w stronę Szczecina. Między Przybiernowem a Babigoszczą taksówkarz został zaatakowany i wyrzucony z auta. Sprawcy ukradli samochód i oddalili się w nieznanym kierunku. Taksówkarza w ciężkim stanie zabrał śmigłowiec LPR. Trwa policyjna obława na sprawców napadu i kradzieży. ■ Premier Mateusz Morawiecki ogłosił, że wybory samorządowe odbędą się w niedzielę 21 października 2018 r. Zgodnie z terminarzem, druga tura wyborów na wójtów, burmistrzów odbędzie się 2 tygodnie później, czyli 4 listopada. Od dziś - przez 9 dni - partie polityczne, koalicje, stowarzyszenia, organizacje społeczne i sami wyborcy mogą tworzyć komitety wyborcze. 21 października będziemy głosowali na swoich przedstawicieli do rad gmin, powiatów, sejmików wojewódzkich, a także wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. Od momentu ogłoszenia aktu zarządzenia wyborów rusza też kampania wyborcza. ■ Mieszkańcy coraz częściej krytycznie oceniają inwestycyjne pomysły i decyzje obecnej władzy. Tym razem wiele emocji wywołało otoczenie Szkoły Podstawowej nr 6 przy ul. Kościuszki. To pewne, że najłatwiej się inwestuje kiedy przestrzeń jest pusta, stąd pewnie bezmyślna decyzja o likwidacji całej dotychczasowej zieleni przed szkołą. Urząd co prawda zapowiada, że nie długo pojawią się tam nowe nasadzenia drzewek, ale obecne wrażenia są po prostu złe ■ Powrócili cali i zdrowi. O godzinie 7.30, na pokładzie promu "Gryf" powrócili do Świnoujścia strażacy uczestniczący w akcji gaszenia pożarów lasów w Szwecji. W uroczystości powitania uczestniczyli premier Morawiecki i szef MSWiA ■ Firma Astaldi poinformowała, że nie podpisze umowy na zaprojektowanie i budowę tunelu pomiędzy wyspami Uznam i Wolin w Świnoujściu. Umowa miała być podpisana w wyznaczonym przez Miasto terminie 3 sierpnia. Kilkanaście godzin przed wyznaczonym terminem Włosi podjęli ostateczną decyzję o rezygnacji z kontraktu. W komunikacie na tę okoliczność włoska spółka informuje: "Astaldi odstępuje od podpisania umowy na projekt: „Usprawnienie połączenia komunikacyjnego pomiędzy wyspami Uznam i Wolin w Świnoujściu – budowa tunelu pod Świną” z powodu: Upływu prawie dwóch lat od przedstawienia oferty do rozpoczęcia robót Braku rzeczywistej waloryzacji kosztów robót w Polsce, które tylko w ostatnim czasie wzrosły o 30 proc. Dużego ryzyka wydłużania się procedur rozliczania robót dodatkowych Braków w dostępie do zasobów materiałowych i osobowych na polskim rynku" ■