POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [11.03.2018, 11:17:25] • Polska

Postnie, lecz smacznie – pomysły na apetyczne dania na Wielki Post

Postnie, lecz smacznie – pomysły na apetyczne dania na Wielki Post

fot. Organizator

Oczekiwanie na święta wielkanocne może szczególnie doskwierać miłośnikom dań mięsnych. Niezależnie od tego, czy przestrzegamy postu każdego dnia przed Wielkanocą, czy jedynie w środy i piątki, duża dawka inspiracji kulinarnych ułatwi nam przygotowanie zróżnicowanych i przepysznych obiadów. Przepis na pyszne i postne danie może być bowiem zaskakująco prosty.

Postnie nie musi oznaczać skromnie. Aby poprzedzające Wielkanoc dania zarazem nasyciły domowników, jak i odegnały marzenia o mięsnych specjałach, warto przechytrzyć apetyt przygotowując dania równie pożywne i aromatyczne. Oto kilka sposobów jak wprowadzić nutę urozmaicenia do postnego jadłospisu.

Dobrodziejstwa z mórz i rzek
Komponując postne menu przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na ryby oraz różnorodność, jaką dzięki nim wprowadzimy do codziennej, poprzedzającej Wielkanoc diety. Dzięki zróżnicowanym przepisom bazującym na rybach nawet prawdziwi mięsożercy poczują się usatysfakcjonowani. Dorsz, morszczuk, pstrąg czy łosoś wyśmienicie smakują w formie filetów, smażonych lub duszonych z dodatkiem przypraw i warzyw. Nutę urozmaicenia wprowadzą ryby wędzone, które mogą być dodane do majonezowych sałatek i domowych past rybnych. Ryby wzbogacą także recepturę zup, zamieniając nawet najprostszy bulion w sycącą ucztę. Kawałeczki surowego lub wędzonego łososia mogą być wrzucone do ukończonego, lecz wciąż gotującego się wywaru. W ten sposób powstaje między innymi tradycyjna fińska zupa rybna lohikeitto.

Niezły pasztet
Doskonałą opcją na kolację i śniadanie, są warzywne pasztety, które dzięki bogactwu przypraw do złudzenia przypominają te mięsne, wypiekane w domu. Znanych jest co najmniej kilkanaście receptur, które pozwolą wyczarować blaszkę pysznego, domowego pasztetu bez mięsa. Ważne jest, by przestrzegać kilku podstawowych zasad. Pierwszą z nich jest składnik bazowy, odpowiadający za pożywność pasztetu – kasza, ryż, soja, fasola, soczewica i inne. Drugim elementem są oczywiście warzywa. W zależności od tego, czy wolimy bardziej słodkie kompozycje, czy wytrawne wybieramy seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę smażoną, dynię, szpinak etc. Istotny jest też składnik gwarantujący zwartą strukturę. Najlepiej sprawdzają się jajka lub mąka ziemniaczana. – Produktem, który skutecznie połączy wszystkie składniki w spójną całość, jest także tarty żółty ser. Ponadto w zależności od wybranego gatunku uzyskamy inny aromat końcowy – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Na koniec nie zapomnijmy o dużej ilości przypraw, które zapewnią pełny i wyrazisty aromat. Domowe pasztety to także sprytny sposób na wykorzystanie nadwyżki jedzenia – pozostałego z obiadu ryżu lub kaszy oraz warzyw z zup.

Jajeczne bogactwo
Dania bazujące na jajkach staną się dobrą rozgrzewką przed śniadaniem wielkanocnym. Sposobów na ich wykorzystanie w kuchni jest tak wiele, że nie sposób ograniczyć się do kilku propozycji. Jajka faszerowane, zapiekanki, sałatki warzywne, omlety, ciasta, naleśniki, kluski, tosty francuskie i tarty zaledwie otwierają listę apetycznych obiadów z jajkiem w roli głównej. Jeśli poszukujemy niecodziennych potraw usatysfakcjonuje nas tunezyjska szakszuka z pomidorami i papryką, kotleciki jajeczne, rosyjska sałatka Olivier, pilaw z owocami morza lub wyśmienity pad thai. Jeśli chcemy zwiększyć intensywność jajecznego smaku i jednocześnie ograniczyć kaloryczność dania, sięgnijmy po czarną sól kala namak, idealnie naśladującą aromat jajek.

Sałatka Olivier z serem Monieckim i łososiem

Składniki:
150 g filetu z łososia
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
100 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki
1 średnia marchewka
1 ogórek kiszony
1 jajko na twardo
2 łyżki groszku konserwowego
1 łyżka kaparów w zalewie
3 łyżki majonezu
1 garść liści różnych gatunków sałat

Wykonanie:
Łososia doprawić solą, pieprzem, natłuścić olejem i zgrillować na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystygnięcia.
Marchewkę ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser, ogórki kiszone i jajka. Dodać również groszek i kapary. Doprawić do smaku pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
Układać warstwami: łyżka sałatki, cząstki łososia, sałatka i na wierzch sałata dekoracyjna. Czynności powtórzyć.
Smacznego!

Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Niedziela [11.03.2018, 22:52:35] • [IP: 92.42.114.***]

ja w tej salatce czy zupie widze krewetki i kawałki mięsa, tłusta śmietana i ziemniaki, bomba kaloryczna i mało postna

Oglądasz 1-1 z 1
■ ODKRYJ LOGOS Zapraszamy Na spotkanie rekrutacyjne do Klas Szkoły Podstawowej oraz Liceum 29.05.2018 (wtorek) godz.17.00, ul. Grunwaldzka 47 ■ Do świnoujskiego portu wszedł jeden z trzech największych żaglowców świata Kruzensztern. W Świnoujściu będzie do poniedziałku włącznie. Jednostka zacumowana będzie przy nabrzeżu Władysława IV (koło Kapitanatu Portu). Godziny bezpłatnego zwiedzania: 25. V (piątek) 14.00 - 20.00 26. V (sobota) 10.00 - 19.00 27. V (niedziela) 10.00 - 19.00 28. V (poniedziałek) 10.00 - 12.00 ■
■ 25.05 przy wejściu na plaże (pierwsze wejście na wschód od głównego) lub na plaży zgubiono iPhone czarnego w okładce. Proszę znalazce o kontakt pod tel 0048 783736099 lub 0049 17624948800 dziękuje ■ XI Festyn Rodzinny w Forcie Anioła już w niedzielę Zapraszamy Dzieci, Rodziców i Opiekunów, już w najbliższą niedzielę (27 maja 2018) o godz. 12.00 – 15.00 na XI Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka w FORCIE ANIOŁA ■ Świnoujście: Jak informuje Małgorzata Kapalan, zmarły jest już po sekcji zwłok, wykryto u niego malarię. Potwierdziła również, że zmarły miał krwotok z górnych dróg oddechowych ■ Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Szczecinie apeluje o ostrożne i rozważne zachowywanie się podczas majowego wypoczynku na terenach leśnych. Od kilkunastu dni występuje bardzo duże zagrożenie pożarowe w lasach oraz prognozy pogody zapowiadające kolejne upalne dni. Tylko we wtorek miało miejsc 5 pożarów lasu o łącznej powierzchni ok. 1,5 ha. Mimo to leśnicy zapraszają do lasu wszystkich tych, którzy szukają wypoczynku, przypominając jednocześnie, że w na terenach leśnych i śródleśnych zabronione jest używanie otwartego ognia, rozpalania ognisk, grilli oraz palenia tytoniu. Co może spowodować pożar? Niedopałek papierosa, niesprawny samochód czy samozapłon. Na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinie od początku roku miało miejsce 112 pożarów lasu na łącznej powierzchni ponad 13 ha. Koszt odnowienia jednego hektara spalonej powierzchni leśnej przekracza 10 tys. zł. ■ Rada Miasta zatwierdziła sprawozdanie prezydenta Świnoujścia i udzieliła mu absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta w roku 2017.■ Skarbnik Miasta Iwona Górecka-Sęczek: "Rok budżetowy kończy się w Świnoujściu nadwyżką wysokości 103 milionów złotych.Odkąd pracuję w urzędzie z taka wysoką nadwyżką nie mieliśmy jeszcze do czynienia" ■ Poszukiwania kobiety zakończyły się pomyślnie; została ona przewieziona do szpitala - informuje asp. szt. Beata Olszewska oficer prasowy KMP w Świnpoujściu ■