POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [12.03.2018, 09:47:20] • Polska

Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą

Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą

fot. Organizator

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej mocno zakorzenione w naszej polskiej kulinarnej tradycji. Inne mniej popularne nazwy klusek śląskich to kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy i gumiklyjzy. Kluski śląskie podawane są najczęściej jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem, doskonale smakują z gulaszem, karczkiem w sosie własnym lub mięsną roladą. Można serwować je również z różnorodnymi sosami np. serowymi lub warzywnymi albo jako samodzielne danie ze skwarkami. Kluski śląskie można też podawać na słodko z dodatkiem śmietany i cukru lub dżemu. Kluski śląskie to doskonały pomysł na syte danie obiadowe, które można serwować na wiele różnych sposobów. Poniżej wyjątkowo prosty przepis na to szybkie i efektowne danie z wykorzystaniem gotowych klusek śląskich z dziurką Jawo. Kluski Jawo mają prosty, domowy skład, nie zawierają konserwantów i pozwolą nam zaoszczędzić sporo czasu.

Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie klusek śląskich z dziurką Jawo
Sos serowy:
100 g niebieskiego sera pleśniowego
150 g kremowego serka twarogowego
szklanka śmietany 18%
2 łyżeczki suszonego oregano
5 łyżek orzechów włoskich
½ szklanki tartego sera na wierzch
rukola
sól i pieprz
łyżeczka masła
oliwa z oliwek, najlepiej extra vergine lub vergine
sok z cytryny

Przygotowanie:
Ugotuj kluski śląskie z dziurką Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos serowy: serek twarogowy przełóż do rondelka, wlej śmietankę, wsyp pokruszony ser pleśniowy, a następnie podgrzewaj na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ugotowane kluski ułóż w naczyniu, polej sosem, przypraw pieprzem i oregano, posyp orzechami i tartym serem oraz zapiekaj ok. 7 – 10 min. do czasu aż sos ponownie się roztopi, a wierzch lekko zarumieni. Umyj i osusz rukolę, oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Ułóż rukolę na zapieczonych kluskach i gotowe.

Smacznego!

jawo.pl


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ SLD - 6 mandatów (Agatowska, Bartkowiak, Włodarczyk, Szpytko, Teterycz, Kaczmarek) Żmurkiewicz - 5 mandatów (Sujka, Niewiarowski, Żmurkiewicz, Michalska, Kowalski) PO - 4 mandaty (Jabłońska, Góreczny, Borowski, Waga) PIS - 3 mandaty(Mrozek, Jurkiewicz, Staszyński) Grupa Morska - 3 mandaty (Konkolewska, Nowicki, Marszałek) ■
■ Koalicja Obywatelska wygrywa wybory do Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego ■ Niemal w całym kraju wystąpią silne i bardzo silne porywy wiatru, nad morzem i w górach do 100km/h, a w głębi kraju do 80km/h ■ Zacięta walka o prezydenturę Miasta Żmurkiewicza z Agatowską zakończona. Żmurkiewicz wygrywa 51,47% ■ Uwaga. Pan jadący w dniu 21.10.2018 r. pociągiem ze Szczecina Głównego do Świnoujścia. Pociąg REGIO 78405 Odjazd ze Szczecina 17.25 a w Goleniowie Pan wyszedł na peron zapewne zapalić papierosa . Konduktorka dała sygnał do odjazdu i został Pan na peronie pozostawiając w pociągu plecak. Jeśli w plecaku posiadał Pan wartościowe rzeczy to proszę się zgłosić na PKP gdyż plecak został przekazany konduktorce. Obserwowałam że Pana nie ma i podróżni widzieli że plecak zabrała konduktorka a ja jej zgłosiłam i coś mi nie zrozumiałe odpowiedziała że musi zabrać plecak do Szczecina – informuje świadek zdarzenia ■