POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [04.12.2017, 08:06:09] • Polska

Zdrowy smak natury: Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem

Zdrowy smak natury: Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem

fot. Organizator

Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Potrawa idealnie wpisuje się w kanon zdrowej kuchni w stylu fit, a dzięki swoim walorom smakowym podbija podniebienia dorosłych i dzieci.

Wyjątkowo efektownie i oryginalnie wygląda, może więc z powodzeniem stać się doskonałym pomysłem na danie serwowane gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.

SKŁADNIKI: 

Na placki:
3-4 duże ziemniaki
1/2 dużego lub 1 mały seler
2-3 szalotki
2 jajka
2 łyżki oliwy
pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
sól, pieprz

Na dip:
2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min LICZBA PORCJI: 4 porcje

WSKAZÓWKA: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu

Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well.

Pasta z pestkami słonecznika, z ogórkiem i koperkiem marki Well Well to wyjątkowo pozytywne zaskoczenie dla podniebienia i prawdziwe odkrycie smakowe. Pasta łączy w sobie między innymi aromatyczny koperek, nieco kwaskowy ogórek kiszony i pyszne ziarno słonecznika. Wszystko tworzy bardzo oryginalny smak, zamknięty w kremowej konsystencji pasty przełamanej chrupiącymi dodatkami. Pasta nie zawiera konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku, skomponowana jest jedynie ze składników pochodzenia roślinnego i dlatego z powodzeniem może zagościć również na stołach wegetarian czy wegan. Jest wspaniałym pomysłem na pyszne kulinarne podboje dla dzieci i dorosłych. Jednym z podstawowych składników pasty jest słonecznik – ziarno bogate odżywczo, zawierające witaminy A, C, E, B6, a także minerały takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, sód oraz cynk. Pasta zawiera błonnik, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego organizmu.

Pasta z pestkami słonecznika, z ogórkiem i koperkiem marki Well Well jest oryginalnym produktem, który warto włączyć do swojego codziennego menu. Bezpieczny skład, pyszny smak, tylko roślinne składniki i brak konserwantów to atuty, które sprawiają, że produkt sprawdzi się nie tylko w kuchni wegan i wegetarian, ale także wszystkich dbających o zdrowie oraz urozmaicone menu dorosłych i dzieci. Pasta jest kulinarnie wielofunkcyjna, świetnie nadaję się na kanapki, jest bardzo atrakcyjna jako dodatek do dipów i sosów, można ją dodać do zupy, sałatki, farszu i wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 16 listopada (piątek) o godz.17:00 na „Spotkanie Jubileuszowe Michała Juszczakiewicza”, aktora, reżysera, producenta filmowego, a nade wszystko – Przyjaciela naszej Biblioteki oraz wiernego sympatyka Świnoujścia. Spotkanie, na które złożą się artystyczne upominki od przyjaciół i wielbicieli Michała, poprowadzi red. Mariola Żółtowska. Nie zabraknie również słodkich niespodzianek! Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do Biblioteki Głównej, ul. Piłsudskiego 15. Wstęp wolny! ■
■ Zobaczył policjantów i zaczął uciekać. 24-latka zatrzymał trzepak! Do zdarzenia doszło w czwartkowy wieczór. Policjanci patrolujący ulice Kościuszki zauważyli w pewnym momencie mężczyznę który swoim wyglądem przypominał osobę poszukiwaną. Gdy mężczyzna dostrzegł policjantów, zaczął uciekać. Nie spodziewał się jednak, że zostanie obezwładniony przez trzepak który stanął na jego drodze. Jak się okazało, bliskie spotkanie z trzepakiem zakończyło się dla 24-latka skręceniem prawej stopy. O szczegóły odnośnie zdarzenia poprosiliśmy Oficera Prasowego KMP w Świnoujściu ■ Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości ■ Ruszyły przygotowania do 27. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Świnoujściu. Harcerski Sztab zaprasza wszystkich chętnych do rejestracji wolontariuszy WOŚP, która odbędzie się w Miejskiej Bibliotece Publicznej, przy ul. Piłsudskiego 15, w terminach - 14-16.11.2018 r. (środa-piątek), w godz. 17.00-18.45 - 17.11.2018 r. (sobota), w godz. 10.00-12.00 ■