POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [10.11.2017, 09:40:08] • Polska

Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu

Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu

fot. Organizator

Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie oraz warzywa i owoce, typowe dla schyłku lata, to nieograniczone źródło kulinarnych inspiracji. Ciepła paleta jesiennych barw może pokolorować również nasze codzienne menu, jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie dwóch najważniejszych sezonowych smakołyków – marchewki i dyni.

Kolor pomarańczowy symbolizuje energiczność, dynamizm i radość, które są tak pożądane, zwłaszcza u progu zimy. Kolor ten w dużej mierze pobudza także nasz apetyt. Jeśli do tych zalet dodamy jeszcze przepyszny smak dań przygotowanych na bazie dyni czy marchewki, okaże się, że pomarańczowe przysmaki to idealna propozycja na jesienną szarugę.

Marchewkowe pole
Największa ilość witamin oraz cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów znajduje się w surowych warzywach. Marchewka została wprost stworzona do tego, by chrupać ją tak na drugie śniadanie, jak i podczas domowych seansów filmowych czy spotkań
w gronie znajomych. Dawniej traktowana jedynie jako dodatek do zup, dziś stanowi jeden z najmodniejszych smaków. Marchewkowe ciasto, budyń, kisiel, hummus, koktajl, chłodnik, chleb, sos, a nawet pasztet, to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Warzywo to coraz częściej staje się również dopełnieniem najbardziej znanych produktów spożywczych. Na półkach sklepowych znaleźć możemy takie rarytasy, jak np. marchewkowo-owocowe jogurty Vita-Minki.
– Marchewka doskonale smakuje w zestawieniu z owocami. Kompozycje z dodatkiem soczystego jabłka, słodkiego banana i aromatycznej brzoskwini z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Vita-Minki cechują się także czystą etykietą
i najwyższą jakością składników – mówi Łukasz Kalinowski, wiceprezes OSM Piątnica.

Co zyskujemy dzięki włączeniu do codziennej diety marchewkowych specjałów? Przede wszystkim dużą dawkę beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na wzrok, odporność i chroni przed powstawaniem wolnych rodników. Ponadto pomarańczowe przysmaki dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych witamin (C, A, K, B6, E) oraz wapnia.

Dyniowe pyszności
Nie sposób przejść obojętnie obok intensywnie pomarańczowych dyń, zdobiących jesienne grządki i stragany. Ich gabaryty sprawiają, że zaopatrując się zaledwie w jeden egzemplarz możemy przyrządzić nie jedną, a co najmniej kilka różnych potraw. Dlatego jeszcze przed samym zakupem dobrze jest poszukać inspirujących przepisów, które pozwolą nam wyczarować menu spod znaku dyni. Apetyczną propozycją obiadową są kremowe zupy, zabielone gęstą śmietaną np. Śmietaną 18% z Piątnicy.

Z pomocą Śmietanki 42% wyczarujemy z kolei nadzienie do kruchej tarty, która w zależności od przypraw i dodatków stanie się słodka (cynamon, imbir, pomarańcza, cukier, wanilia) lub wytrawna (curry, papryka słodka, pieprz, chili). Jesień nie może przeminąć także bez chociażby kilku dyniowych wypieków – muffinek, ciast lub ciasteczek. Dynia doskonale sprawdza się również w formie przetworów. Z jej miąższu, doprawionego goździkami i cynamonem, wyczarujemy przepyszny dżem, który uzupełni smak domowych słodkości oraz aromatycznych i rozgrzewających herbat.

Gotowanie w optymistycznych barwach to idealny sposób na wprowadzenie do codziennego menu smaków, które odczarują jesień i pozytywnie zaskoczą wszystkich domowników.

Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 16 listopada (piątek) o godz.17:00 na „Spotkanie Jubileuszowe Michała Juszczakiewicza”, aktora, reżysera, producenta filmowego, a nade wszystko – Przyjaciela naszej Biblioteki oraz wiernego sympatyka Świnoujścia. Spotkanie, na które złożą się artystyczne upominki od przyjaciół i wielbicieli Michała, poprowadzi red. Mariola Żółtowska. Nie zabraknie również słodkich niespodzianek! Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do Biblioteki Głównej, ul. Piłsudskiego 15. Wstęp wolny! ■
■ Zobaczył policjantów i zaczął uciekać. 24-latka zatrzymał trzepak! Do zdarzenia doszło w czwartkowy wieczór. Policjanci patrolujący ulice Kościuszki zauważyli w pewnym momencie mężczyznę który swoim wyglądem przypominał osobę poszukiwaną. Gdy mężczyzna dostrzegł policjantów, zaczął uciekać. Nie spodziewał się jednak, że zostanie obezwładniony przez trzepak który stanął na jego drodze. Jak się okazało, bliskie spotkanie z trzepakiem zakończyło się dla 24-latka skręceniem prawej stopy. O szczegóły odnośnie zdarzenia poprosiliśmy Oficera Prasowego KMP w Świnoujściu ■ Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości ■ Ruszyły przygotowania do 27. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Świnoujściu. Harcerski Sztab zaprasza wszystkich chętnych do rejestracji wolontariuszy WOŚP, która odbędzie się w Miejskiej Bibliotece Publicznej, przy ul. Piłsudskiego 15, w terminach - 14-16.11.2018 r. (środa-piątek), w godz. 17.00-18.45 - 17.11.2018 r. (sobota), w godz. 10.00-12.00 ■