POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [12.09.2017, 06:22:32] • Polska

Kulinarne grzybobranie: Z czym najlepiej łączyć grzyby?

Kulinarne grzybobranie: Z czym najlepiej łączyć grzyby?

fot. Organizator

Początki jesieni to zarazem wymarzony czas dla wielbicieli grzybowych specjałów. Pojawiające się coraz częściej w lasach borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki, gąski i kurki to zaledwie początek długiej listy gatunków jadalnych. Z czym łączyć prawdziwki? Jak przyprawiać kurki? Jakie są najpopularniejsze sposoby przyrządzania grzybów? Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną przygodę z daniami bazującymi na grzybach można odkryć wiele inspirujących i apetycznych zestawień.

Grzyby stanowią zupełnie odrębne względem roślin królestwo. Właściwości niektórych egzotycznych gatunków, na przykład występujących w Azji twardników japońskich (shiitake), opisane zostały już kilka tysięcy lat temu. Mało kto wie, że sezon na grzyby trwa w zasadzie cały rok. Niemniej dopiero wraz z nastaniem sprzyjających, jesiennych warunków, zaczynają pojawiać się one w większych ilościach. Chłodne i deszczowe letnie dni, jakich nie tak dawno doświadczyliśmy również w tym roku, to prawdziwe błogosławieństwo dla grzybiarzy. To właśnie załamanie pogody w przededniu jesieni sprawia, że zarówno same zbiory, jak i późniejsze kulinarne dokonania będą w tym roku bardziej owocne.

Masło maślane
Dania przygotowane z grzybów przede wszystkim nie powinny stronić od masła. Jest to bez wątpienia najlepszy tłuszcz, który podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw. To właśnie na maśle przyrządzamy prawdziwki i kurki. Doskonałym dodatkiem do tego szybkiego i przepysznego dania jest także podsmażona na złoto cebulka, sól, pieprz i odrobina świeżego koperku. Przygotowane w ten sposób grzyby to także baza dla innych prostych i apetycznych dań, takich jak omlet, jajecznica czy risotto.

Zupa nad zupy
Bez grzybów świat zup nie byłby taki sam. Aromatyczne kremy z borowików to absolutny kanon jesiennego menu. Ciekawym sposobem na urozmaicenie gamy smakowej zupy grzybowej jest dodanie odrobiny sosu sojowego. Warto także wykorzystać więcej niż jeden gatunek, dzięki czemu efekt końcowy zachwyci bogatą kompozycją smaków. – Zupy grzybowe najlepiej smakują pod postacią kremu. Idealnie aksamitną konsystencję uzyskamy dodając w trakcie miksowania kilka łyżek serka topionego. Ponadto tuż przez podaniem możemy posypać zupę startym serem żółtym i zapiec kilka minut w piekarniku, na wzór tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Kraina sosem i śmietanką płynąca
Innym obowiązkowym dodatkiem do grzybowych specjałów jest śmietanka kremówka. To za jej sprawą powstają delikatne sosy, które serwować można praktycznie z każdym daniem obiadowym. Zarówno tradycyjne dania obiadowe, jak i makarony polane odrobiną wykwintnego, grzybowego sosu odsłaniają swoje nieznane dotąd oblicze. Kremowy sos to także sposób na szybką zapiekankę, która doskonale smakuje z różnymi gatunkami serów i świeżymi ziołami.

Szczypta dla smaku
Nawet najpyszniejszy dodatek kulinarny wymaga przypraw, by odkryć pełnię swojego smaku. Grzyby nie obejdą się przede wszystkim bez soli i czarnego pieprzu. Dodając przyprawy nie można przesadzić. Zbyt dużo odmiennych aromatów może przytłumić naturalny smak grzybów. Umiejętne przyprawianie to także sposób na włączenie grzybów do menu osób o wrażliwszym żołądku. Rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, jałowiec sprawiają, że grzyby stają się bardziej lekkostrawne, a jednocześnie cechują się intensywniejszym smakiem. Gotowe dania grzybowe można również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Magdalena Brzęczek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Wtorek [12.09.2017, 12:57:23] • [IP: 92.42.113.***]

Tylko strach wchodzić do lasu, jak nie kleszcz to bąblowiec!

Oglądasz 1-1 z 1
■ ODKRYJ LOGOS Zapraszamy Na spotkanie rekrutacyjne do Klas Szkoły Podstawowej oraz Liceum 29.05.2018 (wtorek) godz.17.00, ul. Grunwaldzka 47 ■ Do świnoujskiego portu wszedł jeden z trzech największych żaglowców świata Kruzensztern. W Świnoujściu będzie do poniedziałku włącznie. Jednostka zacumowana będzie przy nabrzeżu Władysława IV (koło Kapitanatu Portu). Godziny bezpłatnego zwiedzania: 25. V (piątek) 14.00 - 20.00 26. V (sobota) 10.00 - 19.00 27. V (niedziela) 10.00 - 19.00 28. V (poniedziałek) 10.00 - 12.00 ■
■ 25.05 przy wejściu na plaże (pierwsze wejście na wschód od głównego) lub na plaży zgubiono iPhone czarnego w okładce. Proszę znalazce o kontakt pod tel 0048 783736099 lub 0049 17624948800 dziękuje ■ XI Festyn Rodzinny w Forcie Anioła już w niedzielę Zapraszamy Dzieci, Rodziców i Opiekunów, już w najbliższą niedzielę (27 maja 2018) o godz. 12.00 – 15.00 na XI Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka w FORCIE ANIOŁA ■ Świnoujście: Jak informuje Małgorzata Kapalan, zmarły jest już po sekcji zwłok, wykryto u niego malarię. Potwierdziła również, że zmarły miał krwotok z górnych dróg oddechowych ■ Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Szczecinie apeluje o ostrożne i rozważne zachowywanie się podczas majowego wypoczynku na terenach leśnych. Od kilkunastu dni występuje bardzo duże zagrożenie pożarowe w lasach oraz prognozy pogody zapowiadające kolejne upalne dni. Tylko we wtorek miało miejsc 5 pożarów lasu o łącznej powierzchni ok. 1,5 ha. Mimo to leśnicy zapraszają do lasu wszystkich tych, którzy szukają wypoczynku, przypominając jednocześnie, że w na terenach leśnych i śródleśnych zabronione jest używanie otwartego ognia, rozpalania ognisk, grilli oraz palenia tytoniu. Co może spowodować pożar? Niedopałek papierosa, niesprawny samochód czy samozapłon. Na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinie od początku roku miało miejsce 112 pożarów lasu na łącznej powierzchni ponad 13 ha. Koszt odnowienia jednego hektara spalonej powierzchni leśnej przekracza 10 tys. zł. ■ Rada Miasta zatwierdziła sprawozdanie prezydenta Świnoujścia i udzieliła mu absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta w roku 2017.■ Skarbnik Miasta Iwona Górecka-Sęczek: "Rok budżetowy kończy się w Świnoujściu nadwyżką wysokości 103 milionów złotych.Odkąd pracuję w urzędzie z taka wysoką nadwyżką nie mieliśmy jeszcze do czynienia" ■ Poszukiwania kobiety zakończyły się pomyślnie; została ona przewieziona do szpitala - informuje asp. szt. Beata Olszewska oficer prasowy KMP w Świnpoujściu ■