POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [10.09.2017, 10:34:03] • Polska

Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

fot. Organizator

Jedni tęsknią za słońcem, inni długo wyczekują chłodniejszych dni i wilgotnego powietrza, które sprzyjają pojawianiu się grzybów. Te największe skarby lasów wczesnej jesieni możemy kosztować na wiele sposobów. Jakie rodzaje grzybów znajdziemy w polskich lasach, na co zwracać uwagę przy ich zbieraniu oraz z czym najlepiej je zestawiać w kuchni? Zdradzimy wam tych kilka tajemnic i podpowiemy, jakie przepyszne dania przyrządzić z grzybów.

W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem zbieraczy cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki. Prawdziwek to istny król, a to wszystko za sprawą jego charakterystycznego aromatu, który uwydatnia się podczas procesu suszenia. Dlatego tak bardzo doceniają go koneserzy sosów oraz zupy grzybowej, w których jest głównym składnikiem lub intensywną przyprawą. Wspomniane maślaki to także jedne z ulubieńców grzybiarzy. Co istotne, wszystkie z tego gatunku to grzyby jadalne. Nie poleca się ich suszyć, ale za to smażone, gotowane czy duszone, smakują wybornie.

Podczas leśnej wędrówki, sięgając po równie uwielbiane kurki, musimy być ostrożni, aby nie pomylić ich z ich sobowtórem, którym jest lisówka pomarańczowa. W odróżnieniu od swojego bliźniaka, kurki jadalne nie mają na spodzie kapelusza blaszek, a tzw. listewki. Natomiast ich miąższ jest biały lub bladożółty, a nie pomarańczowy jak u lisówki. Kurki, tak jak większość grzybów, najlepiej smakują w prostych zestawieniach. W kuchni czują się szczególnie dobrze w towarzystwie świeżego masła. Podsmażone na patelni, podane z nutą czosnku i okraszone natką pietruszki to przekąska, której trudno się oprzeć.

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w raz z nią prawdziwy wysyp kolejnych wspaniałych grzybów - podgrzybków. Występują one w różnych typach lasów i na ich odmiennych płaszczyznach. Dlatego warto się rozglądać, bo nigdy nie wiemy, gdzie możemy je spotkać. Podgrzybki są jednymi z najbardziej popularnych grzybów jadalnych w Polsce. Pozbawione są tzw. siateczki pod swoim kapeluszem, który jest ciemnobrązowy lub kasztanowobrązowy. Mają też błękitniejący miąższ – co zapewne zwróci naszą uwagę. Jedni je marynują, a drudzy zapiekają i dodają do makaronów. Bez podgrzybków nie wyobrażamy sobie także regionalnej kuchni i Bożego Narodzenia, kiedy to królują w kapuście czy pierogach.

Pieczarki bez trudu znajdziemy w każdym sklepie, jednak wszystkim tym, którzy poszukują ich także w lasach radzimy być bardzo ostrożnym. Łatwo pomylić je np. ze śmiertelnie trującym muchomorem. Stąd nasza rada:

Jeśli nie jesteście pewni czy dany grzyb jest jadalny, udajcie się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Tam znajdziecie specjalistów, którzy pomogą ustalić, czy możecie zajadać się swoimi zdobyczami.

Teraz gdy już wiemy co nieco o grzybach, nadeszła pora aby przyrządzić z nich coś pysznego. Oto kilka propozycji kulinarnych na proste i smaczne dania.

1. Tarta z grzybami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

Ciasto:

- Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica) 150g
- mąka 300g
- żółtko 2 szt.
- woda 100ml
- sól do smaku

Pozostałe składniki:

- Śmietanka 42%od OSM Piątnica 100ml
- Śmietana 18% od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
- cebula 1 średnia sztuka
- masło 1 łyżka
- podgrzybek świeży lub mrożony 250g
- kurki świeże lub mrożone 250g
- pieczarka świeża 6 średnich sztuk
- mąka 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C.

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.

Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

2. Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:
- Śmietana 18% (np. od OSM „Piątnica”) 250g
- Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
- makaron tagliatelle 250g
- świeże borowiki 500g
- cebula 1 średnia szt.
- mąka pszenna 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- sos sojowy 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka

Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Smacznego!

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:
- Śmietana 18% % (np. od „Piątnica”) 330g
- wywar kostno-jarzynowy 2l
- grzyby suszon 50g
- podgrzybek świeży lub mrożony 350g
- kurki świeże lub mrożone 200g
- ziemniaki 4 średnie szt.
- cebula 2 średnie
- olej 3 łyżki
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna 1 płaska łyżka
- natka pietruszki

Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.

Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Dziewczynka wpadła na maskę samochodu! Ekspert lotniczy, Michał Fiszer nie upilnował dziecka? ■ Nie grozi nam pożar jak w Gorzowie? Strażacy przeprowadzili rozpoznanie operacyjne na wypadek pożaru wieży kościelnej ■ Wręczono Buławy Biznesu 2017 ■ W czwartek, sieć Orange miała awarię! Telefony pokazywały brak zasięgu! ■ Poniedziałkowy wieczór. Nad miastem unosi się chmura dymu. Do naszej redakcji rozdzwaniają się telefony. Mieszkańcy zastanawiają się, co takiego wydarzyło się w Świnoujściu? Jeden z naszych Czytelników, mieszkający przy Placu Słowiańskim twierdzi, że gryzący dym dostał się do jego mieszkania. - Nie mogłem spać przez całą noc. Oczy mi łzawiły. Do dzisiaj mam czerwone oczy, jak u królika i boli mnie gardło. Mam podejrzenia, że nad miastem rozpylono jakiś gaz bojowy. Takie rzeczy robi się na poligonie! – opisuje zbulwersowany Czytelnik ■ Podziękowania dla świnoujskich policjantów za udowodnienie fikcyjnego zgłoszenia kradzieży samochodu. Dyrektor jednej z firm ubezpieczeniowych przesłał na ręce Komendanta Wojewódzkiego Policji w Szczecinie podziękowania dla trzech świnoujskich policjantów, którzy prowadzili czynności służbowe w sprawie zgłoszenia kradzieży samochodu o wartości blisko 80.000 zł. Stróże prawa udowodnili zgłaszającemu zawiadomienie organów ścigania o niepopełnionym przestępstwie, składanie fałszywych zeznań oraz usiłowanie osiągnięcia korzyści majątkowej, udaremniając wyłudzenie odszkodowania ■ Kampania promująca rodzicielstwo zastępcze. Zapraszamy na piknik w muszli koncertowej ■ Smutny miś czeka na właściciela. W piątek, w sklepie Reserved została znaleziona zabawka. Teraz smutny miś czeka na swojego właściciela w sklepie, w dziale męskim ■ Znaleziono kluczyk do samochodu w Marinie Basenu Północnego 91 3219177 ■ Tajemnicza śmierć mieszkańca Świnoujścia w Holandii! 39 - latek miał podejrzane obrażenia ■ Uwaga! Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega przed silnym wiatrem – w porywach do 90 km/h, który może wystąpić na obszarze województwa zachodniopomorskiego, w okresie od godz. 13.00 dnia 13 września do godziny 5.00 dnia 14 września 2017 roku ■ W poniedziałek około godziny 9 w okolicach ul. Malczewskiego zagubiono niemiecki dowód rejestracyjny. Dla uczciwego znalazcy przewidziana nagroda nr tel 503456905 ■ Niedziela: Na mieszkańców miasta padł blady strach. W biały dzień na ulicach grasował psychopata - zaatakowaną kobietę zabrało pogotowiie. Okazało się, że to... ■ Marynarz, który zginął w Szwecji, służył w Świnoujściu. Marynarz, który zginął w Szwecji, służył w 8 Flotylli Obrony Wybrzeża w Świnoujściu. Informację potwierdził Radiu Szczecin rzecznik flotylli komandor Jacek Kwiatkowski ■ Świnoujski magistrat ma nowy samochód! To skoda fabia 1.0. Urząd Miasta w Świnoujściu wzbogacił się o nowy samochód. W tym roku miasto zakupiło osobową skodę fabię 1.0. Nowa skoda zastąpiła wysłużoną 14 - letnią skodę. Nowy samochód ma silnik benzynowy. Nowa skoda jest koloru szarego ■ Taki piesek szuka właściciela. Nasz Czytelnik przygarnął psa widocznego na zdjęciu i za pośrednictwem portalu iswinoujscie.pl chce odnaleźć jego właścicieli. Czworonóg błąkał się na terenie ogrodów działkowych Krzywa, teraz czeka na swojego pana ■ 5 września – to pierwszy dzień, gdy świnoujska młodzież zasiadła w szkolnych ławkach. To właśnie w tym dniu, jeden z naszych Czytelników natrafił przed szkołą przy ulicy Witosa na woreczek z białym proszkiem. Wszystko wskazuje na to, że w środku znajdują się narkotyki. Mieszkaniec przyszedł z tym do redakcji. – Znalazłem to na chodniku, na wprost drzwi - mówi ■ Pracownik budowy zasłabł w trakcie pracy! Mężczyznę reanimowano na strażackim wysięgniku. Niestety, pomimo ponad dwu godzinnej reanimacji 45 -letni mężczyzna zmarł ■ Powożąca próbowała uciec. Miasto zajęło konia. Podczas kontroli stanu zwierząt ciągnących świnoujskie bryczki, Straż Miejska zajęła konia, którego stan zdrowotny absolutnie nie zezwalał na pracę. Miał liczne otwarte rany, otarcia, połamane przednie kopyto, nie był w ogóle podkuty. Powożąca nie posiadała żadnych dokumentów konia ■ Otwarcie nowej szkoły na prawobrzeżu! Będzie kształciła przyszłych ślusarzy i operatorów obrabiarek ■ Gminny Program Rewitalizacji Gminy Miasto Świnoujście na lata 2017 - 2027 przyjęty! Po wielu miesiącach konsultacji, wycieczek studyjnych, spotkań z mieszkańcami, a wreszcie dyskusji radnych Rada Miasta jednogłośnie przyjęła projekt uchwały w sprawie przyjęcia programu który określa działania rewitalizacyjne na terenie gminy miasta Świnoujście w ciągu najbliższych dziesięciu lat ■ Zaginęły dwa psie paszporty (UE PASS - niebieskie książeczki wyglądem zbliżone do zwierzęcych książeczek zdrowia)!!! Paszporty są wydane na terytorium Niemiec, wystawione na psy Kalle i Akiro. Znalazca proszony o kontakt z .......... lub Schroniskiem dla Bezdomnych Zwierząt w Świnoujściu, ul Karsiborska 14, tel. 733-746-143 ■ Znaleziono telefon komórkowy marki LG około godziny 17 w okolicy MC Donalda. Zguba czeka do odbioru w kasie restauracji ■ Zaledwie dwa dni minęły od pożaru opuszczonego budynku przy starej promenadzie, a straż pożarna otrzymała kolejne wezwanie. W nocy z soboty na niedzielę Visus znów stanął w płomieniach. Tym razem ogień wybuchł w dwóch miejscach ■ Ratownicy medyczni potrzebowali pomocy! W budynku pogotowia zagnieździły się osy ■ Portfel, znaleziony wczoraj, jest już w rękach właścicielki ■ Sprawca napadu z Międzyzdrojów zatrzymany w Poznaniu. To 18-latek wcześniej notowany przez policję za posiadanie narkotyków. Do Poznania pojechał pociągiem ■ UBB wydało oświadczenie. Z jego treści wynika, że Sąd Okręgowy w Szczecinie uznał, że niemiecki przewoźnik może korzystać ze świnoujskich przystanków autobusowych ■