POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [19.05.2017, 07:41:48] • Polska

Grill na słodko? Czemu nie!

Grill na słodko? Czemu nie!

fot. Organizator

Polacy uwielbiają grillować. Kiedy tylko zza chmur wyjrzą pierwsze promienie wiosennego słońca, a temperatura wzrośnie powyżej 15 stopni, nietrudno w powietrzu wyczuć charakterystyczny zapach grillowanych potraw. Na rusztach królują kiełbasy, kaszanki, karkówki i coraz częściej warzywa. A co z owocami? Choć grill na słodko nadal dla wielu brzmi dość egzotycznie, warto wzbogacić swoje grillowe menu o owoce. Są pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu. Sprawdźcie!

Podczas wspólnego grillowania większość z nas stawia zwykle na dania mięsne i warzywne. Tymczasem, by zaskoczyć naszych gości nietuzinkowym, grillowanym deserem na bazie świeżych owoców, wystarczy pamiętać o kilku zasadach ich przyrządzania.

Czas, przyprawy i nie za dużo cukru – klucz do sukcesu
Grillować możemy w zasadzie wszystkie owoce. Wybierając te, które trafią na ruszt pamiętajmy, by były one dojrzałe, ale nie zbyt miękkie. Poddawane grillowaniu owoce szybko miękną, dlatego by ich nie przypalić trzeba często je odwracać i uważnie obserwować. Ryzyko przypalenia się owoców możemy zmniejszyć, jeśli przed grillowaniem dobrze wymoczymy je w zimnej wodzie. Zdecydowana większość owoców pod wpływem opiekania na grillu staje się jeszcze bardziej słodka, dlatego nie musimy ich dosładzać przed umieszczeniem na ruszcie. Ich smak i aromat wydobędą natomiast dodatki, takie jak cynamon i wanilia. Owoce, podobnie jak mięsa, można marynować! Świetnie nada się do tego słodkie wino lub sok z cytryny z niewielkim dodatkiem miodu. W grillowaniu owoców najważniejszy jest jednak czas, w jakim pozostają na grillu – różni się on w zależności od tego, jak delikatny jest poddawany obróbce termicznej owoc.

Ananasowy deser
Ananas to idealny owoc na grill, a czas jego przygotowania to ok. 6-10 minut. Przed wrzuceniem na ruszt trzeba obrać go ze skórki, wydrążyć twardy środek, pokroić na kilkucentymetrowe krążki i zamarynować, np. w mleku kokosowymi, wiórkach kokosowych i cynamonie. – Owoc ten możemy także zgrillować bez marynaty i doprawić dopiero po zdjęciu z grilla – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake – W takiej formie ananas może stanowić idealny dodatek do naszych gotowych Gofrów. Wystarczy, że na chrupiącym gofrze podgrzanym na grillu położymy plaster ananasa, obsypiemy brązowym cukrem lub polejemy miodem i dodamy kilka listków świeżej mięty – dodaje ekspert Dan Cake.

Nie tylko do letniego koktajlu i lemoniady
Arbuz kojarzony jest z orzeźwiającymi napojami, zaspokajającymi pragnienie w upalne dni. Ale arbuz z grilla? Jak najbardziej! Wystarczą zaledwie 2-3 minuty koniecznie na mocno rozżarzonym grillu, by uwolnić niezwykły armonat tego owocu. Pamiętajmy jednak o pilnowaniu procesu grillowania – arbuz ze względu na swoją delikatną strukturę potrzebuje zaledwie kilku chwil na ruszcie, ale tyle samo wystarczy, by uległ spaleniu! – Kluczem do niepowtarzalnego smaku grillowanego arbuza jest jego marynata, w roli której świetnie sprawdzi się sos balsamiczny i kilka kropel soku z cytryny – zauważa Wiktor Kowalski z Dan Cake. Dymno-karmelowy posmak grillowanego arbuza sprawia, że tak przyrządzony owoc idealnie pasuje do letniej sałatki z roszponką i liśćmi botwinki, na którą sezon lada chwila się zacznie oraz z kulkami sera mozzarella. – Chrupiącym akcentem idealnie komonującym się ze smakiem sałatki z arbuzem będą nasze Bagietki do odpieku, które zostały już wstępnie podpieczone, co oznacza, że potrzebują zaledwie kilku minut na grillu, by zyskały złocisty kolor i chrupkość – radzi ekspert Dan Cake.

Przydymiona słodycz na chrupiącym toście
Obok ananasa, abruza, czy banana świetnie grillującym się owocem jest też brzoskwinia. Owoc wystarczy przekroić na pół i pozbawić pestki, a każdą połówkę doprawić cynamonem i otartą skórką
z cytryny. Pamiętajmy, że brzoskwinię należy grillować do 10 minut pod przykryciem, skórką do dołu, bez przewracania. W ten sposób naturalny sok, wydzielający się z grillowanej brzoskwini, wymiesza się z cynamonem i skórką z cytryny, zgromadzi w miejscu po wydrążonej pestce i nada słodyczy całemu owocu. – Tak przygotowana brzoskwinia będzie świetnym dodatkiem do grillowanego tosta, przygotowanego na bazie naszego Chleba tostowego pszennego – mówi ekspert Dan Cake. – Wystarczy dodać kilka listków bazylii, kawałki sera koziego i delikatny dressing na bazie octu balsamicznego, by przygotować ciekawą przekąskę grillową albo śniadaniowe danie.

Jakub Węgrzyn
Młodszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ W imieniu zarządu SLD w Świnoujściu serdecznie zapraszam na otwarte spotkanie z Wiceprzewodniczącym Parlamentu Europejskiego oraz Wiceprzewodniczącym SLD prof. Bogusławem Liberadzkim z Mieszkańcami Świnoujścia pod tytułem: "Porozmawiajmy o Polsce", które odbędzie się w dniu 27 lipca (czwartek) o godz. 16.00 w Sali Kameralnej MDK (2 piętro) ■ Synoptycy ostrzegają: dziś od godziny 18:00 do godziny 18:00 dnia następnego prognozuje się wystąpienie opadów deszczu o natężeniu od umiarkowanego do silnego, chwilami intensywnego. Prognozowana suma opadu wyniesie od 60mm do 85mm, lokalnie może dojść do 100mm ■ Mija 10 lat od chwili, gdy Zachodniopomorskie wstrzymało oddech… Dziś rocznica wypadku autokaru z polskimi pielgrzymami pod Grenoble ■ Czytelnik o nowym Radisson Blu Resort Świnoujście: Kto i za ile dał pozwolenie na przyjęcie gości hotelowych do obiektu, który zagraża ich bezpieczeństwu? ■ Czytelnik: „Idiota świecił laserem”. Domorosły amator mocnych świateł oślepiał z okna. ■ Nasz Czytelnik poszukuje samochodu osobowego koloru seledynowego, jego kierowca bardzo źle potraktował kilkunastoletnią dziewczynkę. Jeżeli ktokolwiek zauważy jasno zieloną osobówkę proszony jest o kontakt z redakcją portalu iswinoujscie.pl 602 - 657- 344. Ostatni raz pojazd był widziany między sklepem Stokrotka, a pasażem Rondo ■ Na zachodzie Polski prognozowane są burze, którym towarzyszyć będzie głównie silny i porywisty wiatr do 70-75 km/h oraz intensywny opad deszczu do 20-30 mm. Dodatkowo na tym terenie oraz częściowo w centrum należy spodziewać się upałów, z temperaturą dochodzącą do 30°C/33°C ■ Kabaret Skeczów Męczących na fali! Nie wiemy, ile stopni będzie miał w tym roku Bałtyk, czy zmieścicie się na plaży ze swoim parawanem i czy rybka w smażalni na rogu nadal jest taka dobra. Wiemy natomiast, że wakacje nad morzem będą w tym roku niepowtarzalne dzięki Kabaretowi Skeczów Męczących ■ Postawmy dzikom pomniki - proponuje Czytelnik. Dziki, podobnie jak bezdomni, wywieźć się nie dają. Stały się symbolem Świnoujścia, trochę jak "wiatrak", tyle że ruchomym i zapewniającym stały kontakt. Może więc umieścić "dziczy akcent" w pejzażu naszego miasta? Na pewien pomysł wpadł jeden z Czytelników ■ Grozi nam susza w kranach? Nadzieja w Zalewie i Mulniku. Zakład Wodociągów i Kanalizacji szykuje się na sytuację, która na razie wydaje się nam abstrakcją. Liczby są jednak nieubłagalne. Za kilka lat w naszym mieście będzie za mało wody pitnej. Czy uda się nam zapobiec tej sytuacji? Oprócz dostawy wody z ujęcia w Kodrąbka rozpatrywane są jeszcze dwa warianty ■ Doprowadzenie wody z Kodrąbka już nie tak korzystne? Położonemu nad Bałtykiem Świnoujściu za kilka lat zacznie brakować pitnej wody. Najgorzej będzie na Lewobrzeżu. - Liczymy się z brakiem możliwości zaspokojenia potrzeb w pełnej dostawie - mówi wprost Radosław Wrzeszcz z Zakładu Wodociągów i Kanalizacji ■ Z prawie 3 promilami zajmowała się niemowlęciem - policjanci odebrali dziecko pijanej kobiecie. Mogło dojść do tragedii, gdyby nie interweniowała policja. Matka dwumiesięcznego niemowlęcia była kompletnie pijana, gdy policjanci odbierali jej dziecko. Sytuacja miała miejsce w jednym z mieszkań przy ulicy Chopina. W piątek po godzinie 20.00 patrol policji podjechał przed kamienicę przy ulicy Chopina. Na miejsce wezwano również ratowników medycznych z lekarzem ■ Nie może być tak, że ludzie w biały dzień uciekają przed szczurami! - mówi w rozmowie z portalem iswinoujscie.pl wyraźnie zdenerwowana mieszkanka. Pani Jadwiga na własne oczy widziała, jak w sobotnie południe młode małżeństwo z dziećmi na rękach uciekało przed watahą szczurów. Wszystko wydarzyło się w samym centrum miasta, na Placu Słowiańskim. - Nie liczyłam ich, ale było ich dużo. Możliwe, że kilkanaście. Przebiegły przez Plac Słowiański i schowały się w pasie zieleni - opowiada Pani Jadwiga. Czy grozi nam plaga szczurów? ■