░ Szukasz pracownika ze Wschodu Rosja, Ukraina, Białoruś? Agencja zatrudnienia Rexstass zaprasza do kontaktu mail: biuro@rexstass.eu lub tel. +48 883 533 565 ul. Zielonogórska 32, Szczecin. www.rexstass.eu ░

POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [15.04.2017, 10:01:37] • Polska

Co na wielkanocny stół? Święta z pomysłem i smakiem!

Co na wielkanocny stół? Święta z pomysłem i smakiem!

fot. Organizator

Przypadające w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca Święta Wielkiej Nocy to w naszej narodowej tradycji obchody szczególne, poprzedzone Wielkim Postem oraz całym tygodniem obrzędów religijnych. Budząca się na wiosnę natura oraz krajowa tradycja świętowania powodują, że trudno wyobrazić sobie bardziej radosne i pełne energii święta, co zdecydowanie widać po suto zastawionym wielkanocnym stole.

Specjały na wielkanocnym stole

Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu są jajka, którymi jako zwiastunem nowego życia dzielimy się z wszystkimi domownikami. W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, Wielkanoc rokrocznie cechuje się spożyciem przede wszystkim pokarmów mięsnych, których bogactwo smaków i aromatów zaskoczy nie jednego amatora mięsnych specjałów. W okresie tym szczególnie popularne są aromatyczne szynki, które w wielu miejscach kraju wyrabia się samemu. Coraz szybsze tempo życia wpływa jednak na brak czasu do ich przyrządzenia, z tego względu poszukuje się ich jak najsmaczniejszych odpowiedników. W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów specjalną ofertę na Wielkanoc przygotowała firma Gzella - Na te wyjątkowe i pełne radości święta postanowiliśmy zaoferować doskonałą Szynkę od Dawien Dawna Mini, stworzoną z dbałością o jej soczystość i głęboki aromat, dzięki czemu jej smak przywodzi na myśl znane z babcinych spiżarni specjały. Swój smak odnajdą także miłośnicy wędlin podsuszanych, gdyż szczególną propozycję stanowi zwijana w pętko Kiełbasa Jałowcowa Koszykowa. Korzystając ze sprawdzonych receptur wyrobu wydobyliśmy na pierwszy plan wyczuwalny aromat ziaren jałowca, dzięki czemu zyskała iście szlacheckiego charakteru – informuje Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. Wielkanocny stół to również doskonała okazja do poczynienia kulinarnych fantazji w postaci różnorodnych pieczonych mięs, których smak zależny jest od umiejętności i doświadczenia gospodyń.

Kolorowo, radośnie i… słodko!

Przygotowanie odpowiedniego wielkanocnego ucztowania to nie lada wyzwanie, szczególnie dla posiadaczy młodego gospodarstwa domowego. Zjednoczenie się przy wspólnym stole jest jednym z najważniejszych elementów świętowania i z tego względu łatwo się domyślić, że menu

powinno być zróżnicowane. - Zyskującym na znaczeniu problemem żywieniowym jest celiakia, czyli brak lub duża nietolerancja glutenu. Dieta osób chorujących na celiakię z reguły jest mocno ograniczona, z tego też względu poszerzyliśmy nasz asortyment o produkty bezglutenowe – wspomina Karolina Kawczyńska. Dostępne w świątecznej ofercie szynka od Dawien Dawna Mini i Biała Surowa od Gzelli są bezglutenowe, dzięki czemu mogą bez problemu pojawić się na świątecznym stole nie powodując przykrych powikłań. Czym byłaby jednak Wielkanoc, gdyby nie powodujące uśmiech na twarzy słodkie wypieki! Zgodnie z tradycją na stole powinny pojawić się pieczone w charakterystycznych formach babki, słodkie do granic wytrzymałości mazurki oraz wielojajeczne serniki – wszystkie tworzone według sprawdzonych babcinych przepisów. Dbając o zdrowie uczestników biesiady warto obecnie rozważyć zastosowanie mąki bezglutenowej, aby połączyć tradycyjne wypieki ze zdrowotnymi wymogami czasów współczesnych.

Żurek, czyli pozycja obowiązkowa

Wielkanocny stół byłby niepełny, gdyby nie pojawił się na nim żurek, będący iście świąteczną potrawą. Tradycja gotowania żurku jest tak nieodłącznie związana z Wielkanocą, jak przygotowanie barszczu czerwonego z uszkami na święta Bożego Narodzenia.

Najdoskonalszy i cechujący się niespotykanym smakiem jest żur gotowany na naturalnym zakwasie, stworzonym kilka dni wcześniej przez wprawne dłonie gospodyni domowej. Uzyskany dzięki temu kwaskowaty smak wyśmienicie komponuje się z białą kiełbasą, będącą kolejnym symbolem tych wyjątkowych świąt. - Biała Surowa firmy Gzella to absolutnie mistrzowskie połączenie wysokojakościowego mięsa, kunsztu masarskiego oraz aromatycznych przypraw, odpowiadających za jej smak i szarawy kolor. Wiele osób nie wie, że stoi za nim majeranek oraz proces parzenia, wydobywający charakterystyczną szarą barwę - informuje Karolina Kawczyńska. Połączenie naturalnych składników i wysokojakościowego mięsa gwarantuje, że świąteczne potrawy zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dominika Szalek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Komunikat. Utrudnienia na rogu Roosevelta i Gałczyńskiego. UWAGA KIEROWCY. Zakład Wodociągów i Kanalizacji informuje, że z powodu naprawy sieci kanalizacyjnej, od dziś mogą wystąpić utrudnienia w ruchu na rogu ulicy Roosevelta i Gałczyńskiego. Prowadzone prace nie spowodują natomiast przerw w dostawie wody do odbiorców ■
■ Strażacy świętowali swój dzień! Były awanse i odznaczenia! Na co dzień ciężko pracują ratując życie innym. Strażacy bo o nich mowa, 23 maja obchodzili swój dzień. Z tej okazji w KM PSP na Warszowie odbyła się specjalna uroczystość. Były awanse, odznaczenia i nagrody. Przed KM PSP w Świnoujściu, przy ulicy Barlickiego pojawili się nie tylko najważniejsi tego dnia strażacy, ale także zaproszeni gości, wśród nich prezydent Janusz Żmurkiewicz oraz Komendant Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej, st. bryg. Jacek Staśkiewicz ■ W piątek przy wiatraku Świnoujście żegna Zbigniewa Wodeckiego! To tutaj zaczynał swoją karierę. W Świnoujściu odkryto jego talent. Tu rozpoczął swoją karierę i przez lata był wiernym sympatykiem miasta na wyspach, w którym odpoczywał, śpiewał i grał. Wielu mieszkańców miasta miało okazję spotkać go podczas spacerów po promenadzie. Dziś nie ma Go już wśród nas. Świnoujście pożegnają Zbigniewa Wodeckiego na swój sposób – Jego muzyką, przy zachodzącym słońcu i symbolu miasta Wiatraku. Na ten niezwykły, pożegnalny koncert zapraszamy w najbliższy piątek 26 maja 2017 o godz. 20.40 przy Wiatraku na falochronie zachodnim ■ W środę, 24.05 br. wielkie ćwiczenia służb w szpitalu miejskim! ■ Plac w centrum miasta jest doskonałym miejscem, aby zaprezentować się dużej liczbie odbiorców. Tak właśnie było w przypadku grupy teatralnej pod wodzą Jadwigi Widawskiej. Kolorowo ubrane dziewczęta tańczyły w rytm muzyki Michaela Jacksona. Wszystko wiąże się z promocją nowego spektaklu, który będzie można obejrzeć już wkrótce ■ Jerzy Bralczyk i Michał Ogórek znów odwiedzą Świnoujście! W imieniu Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu serdecznie zapraszam na jedyne w swoim rodzaju spotkania językowe z udziałem: prof. Jerzego Bralczyka oraz red. Michała Ogórka ■ Komendant Miejski Państwowej Straży Pożarnej w Świnoujściu serdecznie zaprasza na Obchody Dnia Strażaka w KM PSP ul. Norberta Barlickiego 18, które odbędą się 23 maja 2017 roku o godzinie 11.00 ■ 1 i 2 czerwca międzynarodowe ćwiczenia wojsk w Świnoujściu! BALTOPS 2017 – największe w tym roku międzynarodowe ćwiczenie na Bałtyku rozpoczyna się w Szczecinie i Świnoujściu. Do zachodniopomorskich portów w czwartek i piątek (1 i 2 czerwca) wejdzie ponad 40 okrętów wojennych z 14 państw. Trzy dni później okręty rozpoczną praktyczne manewry na morzu gdzie załogi przećwiczą prowadzenie międzynarodowej operacji. Polska Marynarka Wojenna skieruje do udziału w ćwiczeniu trałowce oraz okręty transportowo-minowe. Podczas pobytu w Szczecinie część okrętów udostępni swoje pokłady dla zwiedzających ■ Zakończenie manewrów Mare Aperto. Czernicki w Porcie Arbatax. Marynarze Polskiego Kontyngentu Wojskowego Czernicki zakończyli udział w międzynarodowych manewrach morskich u wybrzeży Sardynii ■ Joanna Agatowska, Jan Borowski, Zdzisław Merchelski i Andrzej Mrozek to skład komisji gospodarki morskiej Rady Miasta zatwierdzonej podczas dzisiejszej sesji nadzwyczajnej. Rada zdecydowała również, że pracom komisji przewodniczyć będzie radny Andrzej Mrozek ■