POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [15.04.2017, 10:01:37] • Polska

Co na wielkanocny stół? Święta z pomysłem i smakiem!

Co na wielkanocny stół? Święta z pomysłem i smakiem!

fot. Organizator

Przypadające w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca Święta Wielkiej Nocy to w naszej narodowej tradycji obchody szczególne, poprzedzone Wielkim Postem oraz całym tygodniem obrzędów religijnych. Budząca się na wiosnę natura oraz krajowa tradycja świętowania powodują, że trudno wyobrazić sobie bardziej radosne i pełne energii święta, co zdecydowanie widać po suto zastawionym wielkanocnym stole.

Specjały na wielkanocnym stole

Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu są jajka, którymi jako zwiastunem nowego życia dzielimy się z wszystkimi domownikami. W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, Wielkanoc rokrocznie cechuje się spożyciem przede wszystkim pokarmów mięsnych, których bogactwo smaków i aromatów zaskoczy nie jednego amatora mięsnych specjałów. W okresie tym szczególnie popularne są aromatyczne szynki, które w wielu miejscach kraju wyrabia się samemu. Coraz szybsze tempo życia wpływa jednak na brak czasu do ich przyrządzenia, z tego względu poszukuje się ich jak najsmaczniejszych odpowiedników. W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów specjalną ofertę na Wielkanoc przygotowała firma Gzella - Na te wyjątkowe i pełne radości święta postanowiliśmy zaoferować doskonałą Szynkę od Dawien Dawna Mini, stworzoną z dbałością o jej soczystość i głęboki aromat, dzięki czemu jej smak przywodzi na myśl znane z babcinych spiżarni specjały. Swój smak odnajdą także miłośnicy wędlin podsuszanych, gdyż szczególną propozycję stanowi zwijana w pętko Kiełbasa Jałowcowa Koszykowa. Korzystając ze sprawdzonych receptur wyrobu wydobyliśmy na pierwszy plan wyczuwalny aromat ziaren jałowca, dzięki czemu zyskała iście szlacheckiego charakteru – informuje Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. Wielkanocny stół to również doskonała okazja do poczynienia kulinarnych fantazji w postaci różnorodnych pieczonych mięs, których smak zależny jest od umiejętności i doświadczenia gospodyń.

Kolorowo, radośnie i… słodko!

Przygotowanie odpowiedniego wielkanocnego ucztowania to nie lada wyzwanie, szczególnie dla posiadaczy młodego gospodarstwa domowego. Zjednoczenie się przy wspólnym stole jest jednym z najważniejszych elementów świętowania i z tego względu łatwo się domyślić, że menu

powinno być zróżnicowane. - Zyskującym na znaczeniu problemem żywieniowym jest celiakia, czyli brak lub duża nietolerancja glutenu. Dieta osób chorujących na celiakię z reguły jest mocno ograniczona, z tego też względu poszerzyliśmy nasz asortyment o produkty bezglutenowe – wspomina Karolina Kawczyńska. Dostępne w świątecznej ofercie szynka od Dawien Dawna Mini i Biała Surowa od Gzelli są bezglutenowe, dzięki czemu mogą bez problemu pojawić się na świątecznym stole nie powodując przykrych powikłań. Czym byłaby jednak Wielkanoc, gdyby nie powodujące uśmiech na twarzy słodkie wypieki! Zgodnie z tradycją na stole powinny pojawić się pieczone w charakterystycznych formach babki, słodkie do granic wytrzymałości mazurki oraz wielojajeczne serniki – wszystkie tworzone według sprawdzonych babcinych przepisów. Dbając o zdrowie uczestników biesiady warto obecnie rozważyć zastosowanie mąki bezglutenowej, aby połączyć tradycyjne wypieki ze zdrowotnymi wymogami czasów współczesnych.

Żurek, czyli pozycja obowiązkowa

Wielkanocny stół byłby niepełny, gdyby nie pojawił się na nim żurek, będący iście świąteczną potrawą. Tradycja gotowania żurku jest tak nieodłącznie związana z Wielkanocą, jak przygotowanie barszczu czerwonego z uszkami na święta Bożego Narodzenia.

Najdoskonalszy i cechujący się niespotykanym smakiem jest żur gotowany na naturalnym zakwasie, stworzonym kilka dni wcześniej przez wprawne dłonie gospodyni domowej. Uzyskany dzięki temu kwaskowaty smak wyśmienicie komponuje się z białą kiełbasą, będącą kolejnym symbolem tych wyjątkowych świąt. - Biała Surowa firmy Gzella to absolutnie mistrzowskie połączenie wysokojakościowego mięsa, kunsztu masarskiego oraz aromatycznych przypraw, odpowiadających za jej smak i szarawy kolor. Wiele osób nie wie, że stoi za nim majeranek oraz proces parzenia, wydobywający charakterystyczną szarą barwę - informuje Karolina Kawczyńska. Połączenie naturalnych składników i wysokojakościowego mięsa gwarantuje, że świąteczne potrawy zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dominika Szalek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ W niedzielę 22 pażdziernika przeprowadzona zostanie kolejna edycja „15”Złotej Jesieni , biegu zaliczanego do klasyfikacji Międzynarodowej Ligii Biegowej Klubu Biegacza Jogging . Zapisy od 11.00 , start o 12.00 spod szałasu nad Jeziorem Wolgastsee. Trasa wiedzie wokół jeziora ( 4 pętle po 3.750m każda ) . Szczegóły w regulaminie na www.jogging.republika.pl ■
■ Dotyczy utrudnień w ruchu na ul. Białoruskiej w Świnoujściu. W dniach od 17 października 2017 do 2 grudnia 2017 roku, w związku z prowadzonymi pracami drogowymi, wyłączona z ruchu zostaje ul. Białoruska, na odcinku od ulicy Sosnowej do ul. Norweskiej. Dojazd do posesji zostanie zapewniony. ■ We wtorek 17. października 2017 r. o godzinie 18.00 nastąpi próba nowej iluminacji budynku Muzeum Rybołówstwa Morskiego. Zapraszamy mieszkańców i gości, abyśmy wspólnie ocenili i zdecydowali, czy tak właśnie może wyglądać oświetlenie elewacji tego obiektu ■ Czarna teczka Żmurkiewicza wyparowała? W co gra Żmurkiewicz z Agatowską? ■ Na razie nie ma chętnych do budowy parkingu wielopoziomowego w centrum ■ Flota Świnoujście pokonała Białych Sądów 4-1 (2-1) ■ Znaleziono kartę bankomatową banku bgz bnp paribas. Na karcie jest nazwisko pani Sylwi. Właścicielka może się zgłosić po kartę pod numer 884077722 ■ Potrącenie na ulicy Grunwaldzkiej, 69- letni mężczyzna wpadł pod koła samochodu dostawczego ■ Mężczyzna pobił pracownicę MOPR-u! Kobieta trafiła do szpitala! ■ Dostojnie i z gracją, jak przystało na morskiego szlachcica, tuż przed północą z piątku na sobotę żaglowiec „Kapitan Borchardt” pojawił się na wodach świnoujskiego portu. Cumy podjął pracownik Mariny Północnej. „Borchardta" przyprowadził do Świnoujścia jeden z legendarnych kapitanów, który do dziś pełni czynną służbę w polskiej flocie – kpt ż.w. Ziemowit Barański. Zanim wyruszy w dalszą drogę, żaglowiec pozostanie przy kei Mariny Północnej przez najbliższe trzy, może cztery dni ■ W środę, około godziny 17:30 w okolicy skrzyżowania ulic Grunwaldzkiej z Karsiborską zgubiono telefon samsung galaxy j-3. Znalazca proszony jest o kontakt z numerem telefonu 661 -656-404 ■ Rada Miasta jednogłośnie przyjęła Strategię Realizacji Problemów Społecznych dla miasta Świnoujścia. Strategia obowiązywać będzie w latach 2017 -20126 ■ Prezydent Żmurkiewicz: Między starą promenadą na promenadą na wydmie zamierzamy wybudować jeszcze jeden ciąg spacerowy, tzw. "promenadę słońca". Handlujący dotychczas w tym ciągu beda mogli tam handlować najprawdopodobniej do końca przyszłego sezonu. ■