POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [15.04.2017, 10:01:37] • Polska

Co na wielkanocny stół? Święta z pomysłem i smakiem!

Co na wielkanocny stół? Święta z pomysłem i smakiem!

fot. Organizator

Przypadające w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca Święta Wielkiej Nocy to w naszej narodowej tradycji obchody szczególne, poprzedzone Wielkim Postem oraz całym tygodniem obrzędów religijnych. Budząca się na wiosnę natura oraz krajowa tradycja świętowania powodują, że trudno wyobrazić sobie bardziej radosne i pełne energii święta, co zdecydowanie widać po suto zastawionym wielkanocnym stole.

Specjały na wielkanocnym stole

Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu są jajka, którymi jako zwiastunem nowego życia dzielimy się z wszystkimi domownikami. W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, Wielkanoc rokrocznie cechuje się spożyciem przede wszystkim pokarmów mięsnych, których bogactwo smaków i aromatów zaskoczy nie jednego amatora mięsnych specjałów. W okresie tym szczególnie popularne są aromatyczne szynki, które w wielu miejscach kraju wyrabia się samemu. Coraz szybsze tempo życia wpływa jednak na brak czasu do ich przyrządzenia, z tego względu poszukuje się ich jak najsmaczniejszych odpowiedników. W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów specjalną ofertę na Wielkanoc przygotowała firma Gzella - Na te wyjątkowe i pełne radości święta postanowiliśmy zaoferować doskonałą Szynkę od Dawien Dawna Mini, stworzoną z dbałością o jej soczystość i głęboki aromat, dzięki czemu jej smak przywodzi na myśl znane z babcinych spiżarni specjały. Swój smak odnajdą także miłośnicy wędlin podsuszanych, gdyż szczególną propozycję stanowi zwijana w pętko Kiełbasa Jałowcowa Koszykowa. Korzystając ze sprawdzonych receptur wyrobu wydobyliśmy na pierwszy plan wyczuwalny aromat ziaren jałowca, dzięki czemu zyskała iście szlacheckiego charakteru – informuje Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. Wielkanocny stół to również doskonała okazja do poczynienia kulinarnych fantazji w postaci różnorodnych pieczonych mięs, których smak zależny jest od umiejętności i doświadczenia gospodyń.

Kolorowo, radośnie i… słodko!

Przygotowanie odpowiedniego wielkanocnego ucztowania to nie lada wyzwanie, szczególnie dla posiadaczy młodego gospodarstwa domowego. Zjednoczenie się przy wspólnym stole jest jednym z najważniejszych elementów świętowania i z tego względu łatwo się domyślić, że menu

powinno być zróżnicowane. - Zyskującym na znaczeniu problemem żywieniowym jest celiakia, czyli brak lub duża nietolerancja glutenu. Dieta osób chorujących na celiakię z reguły jest mocno ograniczona, z tego też względu poszerzyliśmy nasz asortyment o produkty bezglutenowe – wspomina Karolina Kawczyńska. Dostępne w świątecznej ofercie szynka od Dawien Dawna Mini i Biała Surowa od Gzelli są bezglutenowe, dzięki czemu mogą bez problemu pojawić się na świątecznym stole nie powodując przykrych powikłań. Czym byłaby jednak Wielkanoc, gdyby nie powodujące uśmiech na twarzy słodkie wypieki! Zgodnie z tradycją na stole powinny pojawić się pieczone w charakterystycznych formach babki, słodkie do granic wytrzymałości mazurki oraz wielojajeczne serniki – wszystkie tworzone według sprawdzonych babcinych przepisów. Dbając o zdrowie uczestników biesiady warto obecnie rozważyć zastosowanie mąki bezglutenowej, aby połączyć tradycyjne wypieki ze zdrowotnymi wymogami czasów współczesnych.

Żurek, czyli pozycja obowiązkowa

Wielkanocny stół byłby niepełny, gdyby nie pojawił się na nim żurek, będący iście świąteczną potrawą. Tradycja gotowania żurku jest tak nieodłącznie związana z Wielkanocą, jak przygotowanie barszczu czerwonego z uszkami na święta Bożego Narodzenia.

Najdoskonalszy i cechujący się niespotykanym smakiem jest żur gotowany na naturalnym zakwasie, stworzonym kilka dni wcześniej przez wprawne dłonie gospodyni domowej. Uzyskany dzięki temu kwaskowaty smak wyśmienicie komponuje się z białą kiełbasą, będącą kolejnym symbolem tych wyjątkowych świąt. - Biała Surowa firmy Gzella to absolutnie mistrzowskie połączenie wysokojakościowego mięsa, kunsztu masarskiego oraz aromatycznych przypraw, odpowiadających za jej smak i szarawy kolor. Wiele osób nie wie, że stoi za nim majeranek oraz proces parzenia, wydobywający charakterystyczną szarą barwę - informuje Karolina Kawczyńska. Połączenie naturalnych składników i wysokojakościowego mięsa gwarantuje, że świąteczne potrawy zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dominika Szalek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Od godziny 12.00 trwa gorąca dyskusja na projektem uchwały. która zawierać ma stanowisko Rady Miasta w Świnoujściu w sprawie krytycznej sytuacji pracowników w Morskiej Stoczni Remontowej „Gryfia" S.A. W dyskusji oprócz radnych udział biorą zaproszeni goście, w tym związkowcy oraz przedstawiciele dyrekcji i właściciela stoczni ■ Przed nadzwyczajną sesja rady Miasta poświęconą sytuacji w MSR "Gryfia" setki związkowców ze Świnoujścia manifestują pod budynkiem Urzędu Miasta swoje poparcie dla protestu stoczniowców sprzeciwjących się planom przeniesienia zakładu stoczniowego ze Świnoujścia do Szczecina ■ Spotkanie wigilijne mieszkancow Karsiborza wraz z Prezydentem Miasta Januszem Żmurkiewiczem odbędzie się 16.12.2017r. Rozpoczecie spotkania o godz. 18:00. Dla gości słodki poczęstunek przy kolędach zespołu " Malwa" w sali Mdk Karsibór ■ Dziś, w poniedziałek 11 grudnia od godz. 12.00 rozpocznie się nadzwyczajne sesja rady Miasta poświęcona sytuacji Morskiej Stoczni Remontowej. Pracownicy stoczni zapowiadają, że obrady radnych poprzedzi protest pracowników pod urzędem. Do udziału w manifestacji poparcia zapraszają organizacje związkowe i pracowników innych świnoujskich zakładów pracy ■ To skandal, a nie dobra zmiana! W Międzyzdrojach karetka pogotowia ratunkowego będzie jeździć do pacjentów bez lekarza! ■ Przegrał walkę o życie - nie udało się uratować jednego z pasażerów rozbitego mercedesa. Mimo długiej reanimacji 21-latek zmarł ■ Wypadek na Karsiborskiej - dwie osoby są w bardzo ciężkim stanie, samochód został doszczętnie zniszczony ■ Samochód wypadł z drogi - kierowca i pasażer mają drobne stłuczenia, dwie pozostałe osoby walczą o życie ■ Zakład Wodociągów i Kanalizacji informuje o planowanym zamknięciu wody w dniu 8 grudnia 2017r., w godzinach 8:00 - 12:00, na ulicach: Kościuszki (odcinek od Konstytucji 3 Maja do Batalionów Chłopskich), Batalionów Chłopskich, Staszica. Powodem zamknięcia wody jest wyłączenie z użytkowania odcinka starej sieci wodociągowej w ulicy Kościuszki (prace modernizacyjne) ■ Na północnym i zachodnim wybrzeżu Bałtyku prognozowany jest silny wiatr w porywach dochodzących do 75 km/h ■ Zapraszamy Mieszkańców i Gości Miasta, w dniu jutrzejszym, w Mikołajki, na godzinę 16.00, na wspólne „odpalenie” iluminacji świątecznej na Placu Wolności. Nie zabraknie oczywiście Mikołaja ■ Najwyższa latarnia morska w Europie obchodzi 160 urodziny! ■ Epidemia wszawicy w szkołach? Mieszkaniec: W ciągu jednego miesiąca moje dziecko miało trzykrotnie wszy! ■ W Parku Zdrojowym powstanie wybieg dla psów! ■ Pijana pracownica poczty przy ulicy Piłsudskiego musiała mieć naprawdę wielką wolę pracy, skoro nie zaprzestała wykonywania swoich czynności. Najprawdopodobniej nie opuściła stanowiska pracy, dopiero po interwencji policji, gdy okazało się, że w jej organizmie ma 3,5 promila alkoholu. 35-latka została ukarana ■