POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [20.03.2017, 13:09:11] • Polska

Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie

Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie

fot. Organizator

Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i oprócz dokładnej analizy składu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jednak czy każdy z nas wie czym dokładnie różni się „należy spożyć do”, a „najlepiej spożyć przed końcem”?

Prawo coraz bardziej chroni konsumentów. Ma to miejsce również w kwestii szczegółowych informacji, jakie muszą znaleźć się na opakowaniach produktów spożywczych. Dzięki takim detalom, kupujący mają pełną kontrolę nad jakością nabywanych towarów.
Terminy ważności – przewaga produktów paczkowanych
Stosowne terminy znajdziemy zawsze na opakowaniu. Począwszy od konserw i puszek, poprzez produkty sypkie, kończąc na wędlinach i nabiale. I tu właśnie pojawia się ogromna przewaga produktów „paczkowanych”. Kwestia świeżości towaru jest mocno uzależniona od warunków, w jakich jest on przechowywany. Wybierając produkty z lady chłodniczej, nie mamy świadomości kiedy opakowanie zbiorcze zostało otwarte oraz czy w lodówkach utrzymywana jest stała temperatura. Niestety czasem zdarza się, że nocą lodówki są wyłączane, co może prowadzić do psucia się żywności. Musimy się również wykazać dużym zaufaniem względem sprzedawcy co do daty „rozpieczętowania” bloku sera czy też wędliny. Dlatego wybierając punkty sprzedaży, decydujmy się na mniejsze sklepy osiedlowe, w których obsługa jest nam znana i mamy z nią częsty kontakt. – Dużą przewagą produktów w mniejszych, szczelnie zamkniętych opakowaniach, jest fakt, że jako konsumenci mamy pełne informacje co do daty ich pakowania i przydatności do spożycia. Opakowania typu „otwórz – zamknij” pozwalają nam na zachowanie najważniejszych walorów smakowych. Pamiętajmy jednak, że jeżeli decydujemy się na np. zakup sera żółtego w bloku, mamy też pewne możliwości sprawdzenia jego świeżości. Na każdym bloku sera wybita jest data jego produkcji i numer waru, a odbiorca (zazwyczaj hurtownia lub sieć) dostaje z zakładu atest na każdy zakupiony produkt – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Tajne informacje na opakowaniach?
Jeżeli już wiemy, że w niektórych sytuacjach lepiej zdecydować się na produkty paczkowane, przyjrzyjmy się zatem jakie najważniejsze informacje o przydatności do spożycia możemy odczytać z etykiet.
Zgodnie z polskim ustawodawstwem, a dokładniej z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku, która reguluje kwestie bezpieczeństwa żywności i żywienia, na opakowaniach produktów stosuje się dwa rodzaje oznakowania daty. Są to: termin przydatności do spożycia i data minimalnej trwałości. Termin przydatności do spożycia kryje się pod zapisem „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok”. Natomiast datę minimalnej trwałości określa termin „najlepiej spożyć przed” albo „najlepiej spożyć przed końcem”. – Oznaczenie „najlepiej spożyć przed” oraz „najlepiej spożyć przed końcem” są poniekąd jednoznaczne. W ten sposób producent daje nam gwarancję, że do wskazanej daty zakupiony produkt posiada najwyższą jakość. Jeżeli termin ten zostanie przekroczony, a my zdecydujemy się na spożycie, to być może, że produkt nadal jest dobry. Zależy to jednak od tego, czy zachowany był ciąg chłodniczy, który w przypadku przechowywania niektórych towarów (w tym sera żółtego) odgrywa kluczową rolę. Pamiętajmy jednak, że decydując się na spożycie produktu po określonym terminie, robimy to wyłącznie na swoją odpowiedzialność. – kontynuuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Natomiast termin „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok” to bezwzględny termin przydatności do spożycia. Data ta określa termin, po upływie którego dany produkt nie nadaje się już do wykorzystania. Takie oznaczenia możemy znaleźć głównie na najmniej trwałych produktach, np. mięsie, wyrobach garmażeryjnych czy potrawach gotowych.

Warto zatem dokładnie analizować etykiety nie tylko pod względem składu, a również brać pod uwagę terminy i zapisy, które są obok nich wyszczególnione. Pozwoli to nam uniknąć przykrych niespodzianek w postaci zatruć oraz pogorszenia samopoczucia. Przestrzeganie terminów jest szczególnie ważne w przypadku dzieci oraz osób starszych.

Magdalena Brzęczek
Młodszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Wtorek [21.03.2017, 08:29:06] • [IP: 92.42.115.**]

Prawo coraz bardziej chroni konsumentów - ha, ha, ha !!.

Oglądasz 1-1 z 1
■ ODKRYJ LOGOS Zapraszamy Na spotkanie rekrutacyjne do Klas Szkoły Podstawowej oraz Liceum 29.05.2018 (wtorek) godz.17.00, ul. Grunwaldzka 47 ■ Do świnoujskiego portu wszedł jeden z trzech największych żaglowców świata Kruzensztern. W Świnoujściu będzie do poniedziałku włącznie. Jednostka zacumowana będzie przy nabrzeżu Władysława IV (koło Kapitanatu Portu). Godziny bezpłatnego zwiedzania: 25. V (piątek) 14.00 - 20.00 26. V (sobota) 10.00 - 19.00 27. V (niedziela) 10.00 - 19.00 28. V (poniedziałek) 10.00 - 12.00 ■
■ 25.05 przy wejściu na plaże (pierwsze wejście na wschód od głównego) lub na plaży zgubiono iPhone czarnego w okładce. Proszę znalazce o kontakt pod tel 0048 783736099 lub 0049 17624948800 dziękuje ■ XI Festyn Rodzinny w Forcie Anioła już w niedzielę Zapraszamy Dzieci, Rodziców i Opiekunów, już w najbliższą niedzielę (27 maja 2018) o godz. 12.00 – 15.00 na XI Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka w FORCIE ANIOŁA ■ Świnoujście: Jak informuje Małgorzata Kapalan, zmarły jest już po sekcji zwłok, wykryto u niego malarię. Potwierdziła również, że zmarły miał krwotok z górnych dróg oddechowych ■ Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Szczecinie apeluje o ostrożne i rozważne zachowywanie się podczas majowego wypoczynku na terenach leśnych. Od kilkunastu dni występuje bardzo duże zagrożenie pożarowe w lasach oraz prognozy pogody zapowiadające kolejne upalne dni. Tylko we wtorek miało miejsc 5 pożarów lasu o łącznej powierzchni ok. 1,5 ha. Mimo to leśnicy zapraszają do lasu wszystkich tych, którzy szukają wypoczynku, przypominając jednocześnie, że w na terenach leśnych i śródleśnych zabronione jest używanie otwartego ognia, rozpalania ognisk, grilli oraz palenia tytoniu. Co może spowodować pożar? Niedopałek papierosa, niesprawny samochód czy samozapłon. Na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinie od początku roku miało miejsce 112 pożarów lasu na łącznej powierzchni ponad 13 ha. Koszt odnowienia jednego hektara spalonej powierzchni leśnej przekracza 10 tys. zł. ■ Rada Miasta zatwierdziła sprawozdanie prezydenta Świnoujścia i udzieliła mu absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta w roku 2017.■ Skarbnik Miasta Iwona Górecka-Sęczek: "Rok budżetowy kończy się w Świnoujściu nadwyżką wysokości 103 milionów złotych.Odkąd pracuję w urzędzie z taka wysoką nadwyżką nie mieliśmy jeszcze do czynienia" ■ Poszukiwania kobiety zakończyły się pomyślnie; została ona przewieziona do szpitala - informuje asp. szt. Beata Olszewska oficer prasowy KMP w Świnpoujściu ■