░ Szukasz pracownika ze Wschodu Rosja, Ukraina, Białoruś? Agencja zatrudnienia Rexstass zaprasza do kontaktu mail: biuro@rexstass.eu lub tel. +48 883 533 565 ul. Zielonogórska 32, Szczecin. www.rexstass.eu ░

POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [16.02.2017, 17:31:37] • Świnoujście

Ferie w domu? Nic straconego! Zaproś dziecko do pysznej zabawy… w kuchni!

Ferie w domu? Nic straconego! Zaproś dziecko do pysznej zabawy… w kuchni!

fot. Organizator

W ostatnich już regionach trwają ferie zimowe. Dla dzieci przerwa od szkolnych obowiązków to czas pełen odpoczynku i zabawy. Nasze pociechy, gdy tylko sprzyja ku temu pogoda chętnie korzystają z zimowych atrakcji - lodowiska, sanek, czy wspólnego lepienia bałwana. Zabawa na śniegu wymaga od nich jednak dużych pokładów siły i energii.

Każda mama wie, że pyszne i sycące dania po powrocie z zimowego szaleństwa z pewnością skutecznie rozgrzeją dzieci. Wspólne przygotowywanie posiłków może być inspirującą zabawą, dlatego warto nasze pociechy zaprosić także do kuchni. Przekonaj się, że rodzinne przyrządzanie potraw będzie świetną frajdą zarówno dla Ciebie jak i Twojego dziecka. Jakie dania wybrać, by były kolorowe i smakowały najmłodszym podpowiada marka WINIARY.

Wszystkie dzieci z utęsknieniem czekają na dni wolne od szkolnych obowiązków. Ferie to dla nich doskonały czas zarówno na odpoczynek, jak i zabawę. Tradycyjnie terminy przerwy zimowej w poszczególnych częściach kraju nieco się różnią. Większość uczniów ma już za sobą zimowy wypoczynek – obecnie trwają ferie w ostatnich już województwach – zachodniopomorskim, dolnośląskim, opolskim i mazowieckim. Odpoczynek warto zaplanować tak, aby dzieci wykorzystały ten czas jak najlepiej. Podczas sprzyjającej pogody nasze pociechy chętnie spędzają czas na świeżym powietrzu. Nie możemy wówczas zapominać o przygotowaniu dla nich pożywnego posiłku, by nie traciły energii po całodziennym, zimowym szaleństwie. W przyrządzanie dań warto włączyć dzieci – wspólne gotowanie to bardzo dobra okazja do umocnienia więzi i spędzenia razem czasu. Skorzystaj z naszych pomysłów na kulinarną przygodę i przekonaj się, że ferie w kuchni sprawią Twojemu dziecku z pewnością mnóstwo frajdy!

Wszystkie pociechy wprost przepadają za pizzą, a wiadomo, że najlepiej smakuje ta domowa, do której można dodać wszystkie ulubione składniki. Pizza to także danie, które daje nam dużo kreatywnych możliwości, jeśli chcemy w przygotowania włączyć nasze dzieci. Proponujemy prostą w przyrządzaniu i oryginalną pizzę z tortilli. Potrzebujemy: dwóch placków tortilla, trzech łyżek passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego, 60 g sera żółtego lub mozzarella, szczypty suszonego lub świeżego oregano, Ketchupu łagodnego WINIARY oraz soli i pieprzu do smaku. O wybranie dodatków możesz poprosić swoją pociechę - pozwól puścić jej wodzę fantazji kulinarnej i dodajcie wasze ulubione składniki! Proponujemy: paprykę, cebulę, pomidorki koktajlowe, salami, szynkę, kukurydzę, a także świeżą rukolę. Aby nasza pizza z tortilli była jeszcze smaczniejsza i atrakcyjniejsza, każdą połowę lub ćwiartkę pizzy możemy wyłożyć innymi składnikami. Przygotowanie jej jest naprawdę proste: w pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 200°C, a następnie placek tortilli wykładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, posypujemy połową wcześniej startego sera i przykrywamy drugim plackiem. W miseczce mieszamy passatę lub sos pomidorowy z oregano, solą i pieprzem. Smarujemy nim tortillę, następnie posypujemy resztą sera i układamy ulubione dodatki według uznania. Pieczemy przez 10-15 minut, a gotowe danie podajemy z Ketchupem łagodnym WINIARY! Dzieci z pewnością zjedzą to danie ze smakiem!

Ciekawym pomysłem na smakowity obiad, który przygotujecie wspólnie może być też zapiekanka. Proponujemy tę z dodatkiem piersi kurczaka. Jej przyrządzenie zajmie wam to tylko 15 minut! Składniki, jakich będziecie potrzebować to: opakowanie WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, 100 ml kwaśnej śmietany 12%, 600 g ziemniaków, 300 g filetów z kurczaka, jedna cebula, 100 g cukinii, 2 łyżki oleju, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, czubata łyżka keczupu, łyżeczka masła, 100 g fasolki szparagowej, 50 g startego żółtego sera oraz sól i pieprz do smaku. Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… rozprowadzamy w 200 ml wody i 100 ml śmietany. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plastry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końce i gotujemy. Filety z kurczaka kroimy w paseczki, cebulę obieramy i siekamy, następnie myjemy i kroimy w plastry cukinię. Na oleju podsmażamy mięso, dodajemy cebulę czekając aż się zeszkli i dodajemy koncentrat oraz keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Do kolejnego kroku możemy zaangażować nasze pociechy – poprośmy je, aby posmarowały naczynie do zapiekania masłem, a następnie wspólnie układamy w dwóch warstwach kolejno: ziemniaki, mięso, cukinię, fasolkę, ziemniaki i mięso. Całość zalewamy przygotowanym WINIARY POMYSŁ NA… i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50-55 minut. Gotowe danie podajemy udekorowane natką pietruszki. Zapiekankowa uczta gotowa, a uśmiechnięta buzia najedzonego dziecka gwarantowana – czego chcieć więcej? Smacznego!

Kamila Dębniak


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Dzień Dziecka 2017. Zapachowy dym, mydlane bańki, magia i radość. Na tę imprezę zapraszamy nie tylko najmłodszych z okazji ich święta, ale również dorosłych. Magiczne show z Mikim Czarodziejem w roli głównej przeniesie nas w zaczarowany świat bajkowej zabawy. Miejsce – muszla koncertowa przy promenadzie. Kiedy? Sobota 3 czerwca 2017 r. Początek o godzinie 15.00. Zapraszamy. ■ Z estakadą na plażę. Pokazali, jak ma przebiegać trasa szybkiego ruchu S3. Siedem węzłów komunikacyjnych na odcinku Świnoujście – Troszyn, dwupasmowe jezdnie o szerokości sumie 7 metrów i – co bardzo ważne dla mieszkańców prawobrzeżnej części miasta oraz turystów – estakada nad ulicą Wolińską i linią kolejową, dzięki której można będzie bezpiecznie i najkrótszą drogą dotrzeć na plażę na Warszowie. Tak skrócie będzie wyglądał odcinek drogi szybkiego ruchu S3 przebiegający w granicach miasta Świnoujście. Budowę zaplanowano na lata 2019 – 2023. Zobacz zdjęcia ■ To była noc! Po imprezie disco polo dwudziestolatek wszedł na dach amfiteatru i... zasnął. Na nogi postawił wszystkie służby. Wszedł i cisza. Nie schodzi – alarmował w nocy policję pracownik świnoujskiego amfiteatru, który na dachu obiektu zobaczył jakiegoś mężczyznę. Wezwano strażaków… Kilka godzin wcześniej w amfiteatrze przy muzyce disco polo szalały tłumy. Na policję zadzwonił po godzinie 2. Była noc z piątku na sobotę. Opiekun amfiteatru zauważył na dachu obiektu nieznajomego mężczyznę. Wszedł na amfiteatr, ale pracownik nie widział, aby z niego schodził. Zapanowała cisza ■ Janusz Karp dyrektor departamentu edukacji Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej zadeklarował w imieniu swojego resortu przejęcie opieki i finansowanie Zespołu Szkół Morskich w Świnoujściu. Ministerstwo chce nie tylko utrzymywać szkołę ale także wprowadzać nowe kierunki kształcenia ■ Prezydent Janusz Żmurkiewicz: "Z przyczyn formalnych nadal nie możemy przystąpić do remontu / modernizacji ulicy Wojska Polskiego." ■ Prezydent Świnoujścia: "Do połowy czerwca zostanie ogłoszony przetarg na wyłonienie wykonawcy stałego połączenia tj. firmy, która zaprojektuje i wybuduje tunel pod Świną ■ We wtorkowy wieczór prezydent Janusz Żmurkiewicz spotkał się z podsekretarzem stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Budownictwa. Rozmawiał – jak dowiedział się nasz portal – na tematy związane z rozwojem naszego miasta. We wtorek wieczorem w Świnoujściu gościł Tomasz Żuchowski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Budownictwa. Z promu Bielik przesiadł się do służbowej skody Urzędu Miasta i odjechał razem z prezydentem Świnoujścia w stronę Basenu Północnego ■ Strażacy świętowali swój dzień! Były awanse i odznaczenia! Na co dzień ciężko pracują ratując życie innym. Strażacy bo o nich mowa, 23 maja obchodzili swój dzień. Z tej okazji w KM PSP na Warszowie odbyła się specjalna uroczystość. Były awanse, odznaczenia i nagrody. Przed KM PSP w Świnoujściu, przy ulicy Barlickiego pojawili się nie tylko najważniejsi tego dnia strażacy, ale także zaproszeni gości, wśród nich prezydent Janusz Żmurkiewicz oraz Komendant Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej, st. bryg. Jacek Staśkiewicz ■ W piątek przy wiatraku Świnoujście żegna Zbigniewa Wodeckiego! To tutaj zaczynał swoją karierę. W Świnoujściu odkryto jego talent. Tu rozpoczął swoją karierę i przez lata był wiernym sympatykiem miasta na wyspach, w którym odpoczywał, śpiewał i grał. Wielu mieszkańców miasta miało okazję spotkać go podczas spacerów po promenadzie. Dziś nie ma Go już wśród nas. Świnoujście pożegnają Zbigniewa Wodeckiego na swój sposób – Jego muzyką, przy zachodzącym słońcu i symbolu miasta Wiatraku. Na ten niezwykły, pożegnalny koncert zapraszamy w najbliższy piątek 26 maja 2017 o godz. 20.40 przy Wiatraku na falochronie zachodnim ■ W środę, 24.05 br. wielkie ćwiczenia służb w szpitalu miejskim! ■ Plac w centrum miasta jest doskonałym miejscem, aby zaprezentować się dużej liczbie odbiorców. Tak właśnie było w przypadku grupy teatralnej pod wodzą Jadwigi Widawskiej. Kolorowo ubrane dziewczęta tańczyły w rytm muzyki Michaela Jacksona. Wszystko wiąże się z promocją nowego spektaklu, który będzie można obejrzeć już wkrótce ■ Jerzy Bralczyk i Michał Ogórek znów odwiedzą Świnoujście! W imieniu Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu serdecznie zapraszam na jedyne w swoim rodzaju spotkania językowe z udziałem: prof. Jerzego Bralczyka oraz red. Michała Ogórka ■ Komendant Miejski Państwowej Straży Pożarnej w Świnoujściu serdecznie zaprasza na Obchody Dnia Strażaka w KM PSP ul. Norberta Barlickiego 18, które odbędą się 23 maja 2017 roku o godzinie 11.00 ■ 1 i 2 czerwca międzynarodowe ćwiczenia wojsk w Świnoujściu! BALTOPS 2017 – największe w tym roku międzynarodowe ćwiczenie na Bałtyku rozpoczyna się w Szczecinie i Świnoujściu. Do zachodniopomorskich portów w czwartek i piątek (1 i 2 czerwca) wejdzie ponad 40 okrętów wojennych z 14 państw. Trzy dni później okręty rozpoczną praktyczne manewry na morzu gdzie załogi przećwiczą prowadzenie międzynarodowej operacji. Polska Marynarka Wojenna skieruje do udziału w ćwiczeniu trałowce oraz okręty transportowo-minowe. Podczas pobytu w Szczecinie część okrętów udostępni swoje pokłady dla zwiedzających ■ Zakończenie manewrów Mare Aperto. Czernicki w Porcie Arbatax. Marynarze Polskiego Kontyngentu Wojskowego Czernicki zakończyli udział w międzynarodowych manewrach morskich u wybrzeży Sardynii ■ Joanna Agatowska, Jan Borowski, Zdzisław Merchelski i Andrzej Mrozek to skład komisji gospodarki morskiej Rady Miasta zatwierdzonej podczas dzisiejszej sesji nadzwyczajnej. Rada zdecydowała również, że pracom komisji przewodniczyć będzie radny Andrzej Mrozek ■